Všeho nechte, je tu bomba! VIDEO Vítězslava Jandáka o ČT, neziskovkách z ciziny, Hermanovi a strýci Bradym, staré děvce Evropě, Trumpovi a Zemanovi. Pozor, sprostá slova

06.03.2017 12:50

Exministr kultury za ČSSD a poslanec Vítězslav Jandák se rozhovořil v rozhovoru pro ČeskáMédia.cz, především o médiích, ale i o úrovni současné politické scény. Rozhovor s ním vedl mediální expert a kulturní manažer Jan Mrzena.

Všeho nechte, je tu bomba! VIDEO Vítězslava Jandáka o ČT, neziskovkách z ciziny, Hermanovi a strýci Bradym, staré děvce Evropě, Trumpovi a Zemanovi. Pozor, sprostá slova
Foto: Repro - Česká média
Popisek: Vítězslav Jandák při rozhovoru

Úvodem se Jandák vyjádřil k současnému ministru kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL). „S Danielem se známe, tykáme si. Nechtěl bych pomlouvat,“ řekl k tomu nejprve. „Úspěch ministra není to, jestli vás umělci milují, nebo o vás novináři píší, ale je to počet legislativních počinů, které pro ten rezort uděláte. A zde velký úspěch nevidím,“ dodal. „Média, mainstreamová, budou psát, že Daniel je báječnej, neboť jel na sudetskej sjezd a vytáhl strýčka Bradyho. A dá-li Bůh, bude v příští vládě třeba ministr vnitra. Co já vím,“ sdělil. 

Následně se Jandák vyjádřil k výjimkám, proti nimž je. „Proč nejsou v Registru smluv neziskové organizace? Proč? Vždyť jsou nekontrovatelné. Všichni platíme neziskové organizace ze svých daní. Proč mají mít veřejnoprávní média výjimku a neplatit DPH? Beru to tak, aby se ty věci srovnaly. Veřejnoprávní média, když mají tuto výjimku, neměla by zvedat koncesionářské poplatky,“ zmínil Jandák.

Roli Českého rozhlasu a České televize v české společnosti sice vnímá jako dezinformační, zároveň se veřejnoprávních médií zastal. „My všichni zužujeme ČT a Český rozhlas jen na zpravodajství. Ale to je jen ten malej barák vedle. A máme také velký barák, který vyrábí řadu programů. Hodnoťme tu televizi jako celek – a z toho nevychází až tak špatně. Myslím si, že v České televizi by stály za úvahu nějaké personální změny, neboť některé zpravodajství opravdu nebylo úplně vyrovnané,“ podotkl. Česká televize je podle něj instituce s velkým vlivem a kulturní tradicí. 

Anketa

Které organizace jsou v Česku nejprospěšnější? (obnovené hlasování od 6.3.2017)

7%
66%
hlasovalo: 6047 lidí

Jandák se rovněž vyjádřil k novele zákona ohledně způsobu volby do televizní a rozhlasové rady. „V celé Sněmovně došlo k zděšení. Protože to je absolutní popření všeho. To je takový střet zájmů,“ rozčílil se Jandák. „Je to děsivé, je to hrozné. Nevěřil bych ale, Babiš není blbej, že by za tím byl Babiš. Komárek podlehl kouzlu Hanky Marvanové. Nevěřím tomu, že by se tato povinnost vůbec dostala na program,“ podotkl k návrhu a k osobě předkladatele, poslance za ANO Martina Komárka. 

Jízlivě se pak postavil k aktivistům. „Politika je špatná, poslanci jsou blbí. Leckdo na to naletí, stačí říct slovo odpolitizovat. Nám nemají vládnout volení lidé, nám musí vládnout ušlechtilí lidé. A těm se právě říká aktivisté. A to je ohromné – vy se postavíte do čela nějaké blbiny, dostanete zřejmě zvenku zaplaceno, pak to nevyjde, tak zase přejdete jinam,“ láteřil. „Proto jsme chtěli, aby tyto organizace podléhaly Registru smluv, aby bylo patrné, kde vzaly ty peníze na svou činnost – a to neprošlo,“ řekl.

„My máme vždycky vzory. Měli jsme vzor v SSSR, pak se to otočilo na USA, západní Evropu. Denně slavím, že vyhrál Trump. Neboť vrací USA k logice. Ne aby vládl mainstream, média, vrací věci k normálu,“ podotkl k americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. „Ve Velké Británii se nedávno řešilo, že se nemá říkat těhotná žena, ale těhotný člověk. Kde to jsme? Totálně... a nebudu říkat kde. Vraťme společnost někam k normálu. A to ti nenormální nemají rádi, neboť jim zaschnou koryta,“ dodal.

Podle něj musí dojít ke katarzi. „Byl by to jinak konec civilizovaného světa. Evropa je stará děvka, vždycky to ale byla matka moudrosti, křesťanství, vezměme si výtvarný kumšt, literaturu. Najednou se nám to ztrácí a popíráme, co bylo,“ dodal s tím, že v tom hrají velkou roli média. „Mediokracie vládne, ne my tajtrlíci ve Sněmovně, bojíme se jich. Je tu svět médií a bohužel diktát médií,“ řekl. 

Zároveň však v té souvislosti ocenil to, že prezident Miloš Zeman jezdí po krajích a diskutuje s občany. „Mně bylo divný, proč jezdí tolik. A on mluví, mluví, mluví k lidem. Nikdo to nemůže zkomolit. Politici se vrací k blízkému kontaktu s voliči,“ dodal.

Závěrem se pak vyjádřil ke své budoucnosti. „Nevím, co plánuju dál, ještě jsem se nerozhodl. Všechno je zbytečně rychlé. Neměli bychom být sami sebou znervózňováni. Pracujme a nenervujme se, uvidíme co bude. Nač se bát zítřků, třeba nepřijdou,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…