Všichni žijeme v kriminále. Paroubkovou zažalují a mně přidají dva roky, prozradil před lidmi David Rath

22.11.2013 10:40

REPORTÁŽ Snad nedopadnu jako Julius Fučík. To sdělil bývalý poslanec David Rath při autogramiádě své knihy Absurdní proces, kterou napsal ve věznicích v Litoměřicích a na Ruzyni. Popsané postavy v ní skryl za pseudonymy, ale vydavatelka Petra Paroubková je v předmluvě knihy dešifrovala. Prý se možných žalob nebojí.

Všichni žijeme v kriminále. Paroubkovou zažalují a mně přidají dva roky, prozradil před lidmi David Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath se svou knihou Absurdní proces

„Lepší je pohodlně stát, než pohodlně sedět,“ zavtipkoval Jiří Paroubek na začátku autogramiády knihy Absurdní proces, kterou napsal historicky první český vazebně stíhaný poslanec během výkonu mandátu a bývalý ministr zdravotnictví David Rath. Ostatně knihu vydala Paroubkova manželka Petra.

Svět jako kriminál

Kavárna Malostranské besedy v Praze byla narvaná k prasknutí. Příjezd Davida Ratha očekávali hlavně novináři a pak i někteří obyvatelé Hostivice, kde bydlí. Autogramiádu uspořádala za nakladatelství Columbus holdings, které knihu Absurdní proces vydalo, Petra Paroubková, takže se jí účastnil i její manžel Jiří. Posléze se dostavila také Rathova někdejší tisková mluvčí Berill Mascheková, která celý text přepsala do počítače. Zatím se jí prodalo kolem deseti tisíc, což u knihy s politickými reáliemi v tuzemských poměrech znamená téměř bestseller.

„Ztrácíme svobodu pod různými hesly a rouškami. Je to celosvětový trend. Lidé vyměnili iluzorní pocit bezpečí za to, že je neustále sledují kamery, mají odposlouchávané telefony a sledované e-maily. Vzbuzuje se tím pocit bezpečí, ale lidé naopak přichází o vlastní svobodu. Z dnešního světa se stává volnější kriminál, kde vás někdo sleduje na každém kroku a v zákulisí si jen vybírá, co se mu hodí. V okamžiku, kdy má pocit, že jste zájmová osoba, tak to vytáhne a začne s tím pracovat. Doufám, že se vzpamatujeme a tomuto trendu se postavíme, jinak nás šoupnou do lágru, v jakém jsme žili do roku 1989, byť nebude obehnán ostnatým drátem,“ sdělil na úvod Rath.

Paroubková nemá strach

„Všechny v knize popsané věci jsou čistě náhodné a kdo je bude propojovat s realitou, nedělá dobře,“ podotkl. Nicméně vydavatelka Petra Paroubková osoby už v předmluvě knihy odtajnila. Takže Krabice je Jan Kubice, Korádová Lenka Bradáčová a tak dále. „Tebe budou žalovat kvůli ochraně osobnosti a mně přidají dva roky vězení,“ dodal Rath. „Pokud by chtěl někdo někoho z nás zažalovat, tak jen potvrdí, že to, co se v knize píše, je pravda. Strach z toho nemám,“ sdělila následně ParlamentnímListům.cz Petra Paroubková s tím, že Rathovo propuštění přijala s povděkem a myšlenkou na jeho rodinu.

Došlí obyvatelé Hostivice se s Rathem velmi srdečně zdravili a vyjadřovali mu svou podporu. Knihu Absurdní proces, z níž větší část sepsal ve věznici v Litoměřicích a dalších zhruba čtyřicet stránek připsal v pražském žaláři Ruzyně, podepisoval rozmáchlým autogramem. Nicméně působil velmi skromně, až zakřiknutě. Prostě to nebyl takový sebevědomý David Rath jako před zatčením. Nakonec se na autogramiádu dostavil i zakladatel Nadačního fondu proti korupci Karel Janeček. Když knihu ParlamentníListy.cz přirovnaly k novodobé Reportáži psané na oprátce Julia Fučíka, Rath odvětil: „Je mi líto Fučíka, protože ho nakonec oběsili. Snad tak nedopadnu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …