Výbušná kniha Klausova Hájka: Pravda o Havlovi, sametové revoluci a konci světa

28.09.2012 7:02

EXKLUZIVNĚ Vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek napsal po výbušné knize Smrt ve středu její volné pokračování s názvem Smrt v sametu, která bude prý přinejmenším stejně kontroverzní.

Výbušná kniha Klausova Hájka: Pravda o Havlovi, sametové revoluci a konci světa
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

V roce 2009 vyšla kniha Smrt ve středu, která rozbouřila mediální hladinu a na několik měsíců se stala nejprodávanější knihou ve svém žánru. Nejen proto, že bývalý mluvčí a současný vicekancléř prezidenta Václava Klause v ní dosti příkře hodnotil politiku a politiky – především parlamentní pravici, která už podle něj víceméně pravicí není.  

Anketa

Věříte, že Listopad '89 byl organizovaný státní převrat?

92%
8%
hlasovalo: 3410 lidí

Také v ní současně zaútočil na média a jejich vůdčí roli při „výrobě“ různých mystifikacích veřejnosti. Hájkovi k tomu posloužil především příklad 11. září a „útoku na Ameriku“, který se podle něj přinejmenším nemohl přihodit tak, jak o něm hlavní mediální proud informoval. Zatímco ve Smrti ve středu poukázal na problém mediální manipulace, mediokracie a silné tendence ke vzniku světové totalitní vlády, v nejnovější knize dle toho, co nám prozradil, odhaluje, kdo za tím vším stojí.

O tom, že píšete pokračování Smrti ve středu jste s námi hovořil již před rokem. Jde pravda, že jste knihu dokončil a že v blízké době se objeví na pultech?

Raději bych to ještě chvilku tajil, protože je to zcela čerstvá věc, ale ano, knihu jsem dopsal a odevzdal do nakladatelství.

Jak se bude jmenovat a kdy přesně vyjde?

Jmenuje se Smrt v sametu a přál bych si, aby vyšla 7. listopadu k 95. výročí bolševické revoluce v Rusku. O revolucích – především o té naší takzvané sametové – tato kniha totiž také je.

Proč říkáte „takzvaná sametová revoluce“?

Především to nebyla žádná revoluce, ale poměrně dobře řízený státní převrat. Ale to už bych prozrazoval zbytečně moc. Ostatně jde mi spíše o souvislosti tehdejších událostí s aktuálním děním, o to, co se skutečně stalo a děje v naší zemi a v našem bližším i vzdálenějším okolí. O tom, co se skutečně stalo, nebo naopak stát nemohlo a tak dále.

Takže předestíráte další konspirační teorii?

Zesměšňující pojem „konspirační teorie“ zavedla média proto, aby si vytvořila monopol na takzvanou investigaci. Sama šíří nepředstavitelné spekulace a nepravdivé teorie o čemkoli a o komkoli - a nazývají to realitou. Když o této virtuální realitě někdo mimo média na základě faktů zapochybuje, označí se to posměšně za konspirační teorie. Z hlediska médií je to chování logické. Zkoumání reality mimo její virtuální obraz narušuje dohody dané zájmy vlastníků médií a na ně napojených politických, hospodářských a mocenských struktur. Z hlediska veřejnosti je to nesmírně nebezpečné. Proto je dobré pokusit se o to i s vědomím, že jde donkichotský boj s něčím, co nemůžete přetlačit. Nemůžete zvítězit proti síle, která nahradila demokracii – s mediokracií. Ale zkoušet to, je povinností každého, kdo v tom takzvaně nejede.

Píšete ve své knize také o konkrétních politicích?

Pochopitelně. Zvláště se věnuji tomu, čemu jsem byl blízko nejen v posledních třiadvaceti letech. Tedy skutečné roli a skutečnému příběhu Václava Havla – nikoli té kalendářové historce, kterou nám vtloukají téměř čtvrt století do hlavy naše nová tak vzorně svobodná a nezávislá média. A pochopitelně se nemohu vyhnout ani skutečnému příběhu jeho osudového protihráče Václava Klause.

Jaké skutečné příběhy? Liší se mediální obraz obou osobností tolik moc od reality?

To si přečtete. Naznačím však, že jejich osudy, tak zásadně spojené s osudy naší země i Evropy v posledním  půlstoletí, měly a mají ještě další než jen prakticky politickou rovinu. Souvisí s tématem, které jako zajímavý prvek takzvané infozábavy, občas proběhne médii. Dokonce nejen těmi oficiálně bulvárními – ačkoli bulvární je ve skutečnosti celý mainstream. Týká se události, která má prý nastat letos 21. prosince. Tedy už za pár týdnů.

Snad nemyslíte konec světa podle mayského kalendáře?

Tak se tomu říká, aby se z jednoho smrtelně vážného tématu udělala bulvární selanka. Je to svým způsobem podobná hra, jako bylo 11. září. Stejný vzorec – jenže přesně naopak. Ano, myslím na tuto událost.

Takže se podle vás blíží konec světa?

Konec světa v různém slova smyslu je daleko reálnější, pravděpodobnější a bližší než umíme, chceme či je nám mediálně dovoleno si představit. Ale víc o tom teď nechci mluvit. Jednak by mělo něco zbýt pro čtenáře knihy, jednak takhle ve zkratkovitém výkladu může dojít ke zkreslení podstaty věci. Řeknu jen, že vždycky jsou nejdůležitější souvislosti – tedy právě to, co média hlavního proudu a celá postdemokratická západní civilizace soustavně ignorují či cíleně manipulují.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …