Vypadá to na ostudu v zahraničí. Kvůli českým exekutorům, nadává Okamura

23.01.2012 20:02

Magistrátní úřednice zapomněla zaplatit dluh magistrátu a exekutor nelenil, na majetek metropole uvalil exekuci, která se týkala například Karlova mostu nebo Staroměstské radnice. A to vše kvůli dvěma stům tisícům korun. Dluhy se mají platit, míní Tomio Okamura, pravomoci exekutorů ale považuje za státem povolenou lichvu.

Vypadá to na ostudu v zahraničí. Kvůli českým exekutorům, nadává Okamura
Foto: Martin Kovář
Popisek: Tomio Okamura

„Zjistil jsem, že šlo o pochybení magistrátní úřednice, která zapomněla zaplatit dluh magistrátu a to Bytovému družstvu U Šárky. Hlavní město prodalo v roce 2002 tomuto bytovému družstvu byty s tím, že bytové družstvo převezme i veškeré dluhy, včetně dluhů za neplatiče. Bytové družstvo se ale proti dohodě ohradilo a obrátilo na soudy, které rozhodly ve prospěch bytového družstva,“ vysvětlil primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS), kde byl zakopaný pes.

Doplnil, že dlužná částka včetně příslušenství činí 163.306 korun, náklady oprávněného činí 21.768 korun a záloha na snížené náklady exekuce 20.868 korun. Celkem tak dluh města představoval částku 205.942  korun. Svoboda současně v pondělí odpoledne potvrdil, že město dluh již uhradilo a exekuce tím byla zastavena.

Pro upřesnění je třeba dodat, že o konkrétním způsobu provedení exekuce ještě rozhodnuto nebylo. Řízení bylo teprve v počáteční fázi a dosud nebyly ze strany soudního exekutora učiněny žádné kroky. Nebyl vydán ani exekuční příkaz k prodeji nemovitosti, ani exekutorské zástavní právo. V katastru nemovitostí je zaevidováno pouze vydání „usnesení o nařízení exekuce“. 

Státem povolená lichva

Podnikatel v cestovním ruchu a blogger Tomio Okamura už pravomoci exekutorů i jejich odměny kritizoval několikrát. Exekuce, která hrozila Praze, pak podle něj ukazuje absurditu, kam až může exekutor beztrestně zajít.

„Především, a to chci zdůraznit, se závazky platit musí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Okamura. „Nicméně z mého pohledu je absurdní, že vůbec může hrozit, že bude uvalena exekuce i na takové památky, jako je třeba Karlův most. Takové památky by měly být majetkem celého národa a navždy nezcizitelné,“ míní podnikatel. Podle něj navíc takové památky mají nevyčíslitelnou cenu, a to nejenom co se týče peněz.

„Postavení exekutorů v České republice je, jak já říkám, státem posvěcená lichva. A to není jen o Karlově mostu. Jestliže lidé dluží za jízdenku pár stovek a přijde jim výměr na sedmnáct tisíc korun, kdy oprávněný dostane tři stovky a zbytek jde exekutorovi a na další poplatky, tak to je za hranicí jakékoliv únosnosti. A tím by se politici měli zabývat,“ vyzval důrazně Okamura.

SLEDUJEME téma: Exekuce

Dlužníka likvidují set násobky dluhu

Podle něj by měly být exekuce nastaveny tak, aby se dluhy zaplatily, ale aby se také lidé mohli vrátit do normálního života, pakliže se splácet své závazky snaží. „To nejsou mnohonásobky, to jsou set násobky, co z dlužné částky udělají poplatky exekutorům, a to je za hranicí jakékoliv slušnosti. Dluhy platit ano! Ale likvidovat životy ne,“ zdůraznil pro ParlamentníListy.cz Okamura, podle kterého navíc likvidací lidí prostřednictvím exekutorů paradoxně roste i zátěž státu.

Absurdní právní stav, který umožní uvalit exekuci kvůli dvou set tisícovému dluhu třeba právě na Karlův most podle Okamury navíc vrhá naprosto negativní světlo na Českou republiku i v zahraničí.

Za hranicemi se asi nestačí divit

„Na jednu stranu je tu ostuda magistrátu v tom, že neplatí svoje závazky, ale když se navíc objeví v médiích titulky, že Karlův most přijde do dražby a podobně, tak si jistě umíte představit, jak to asi pro okolí, které samozřejmě nezná podrobnosti, vypadá. To už je image, které nevratně poškozuje stát,“ konstatoval Okamura.

Svoboda si posvítí na postup exekutora

Hlavní město podle primátora zřejmě podá stížnost ke komoře exekutorů na postup exekutora, který o řízení rozhodl. "Ptám se, jestli je úměrná cena za 200.000 korun pomník Jana Husa, Karlův most nebo majetek města v řádu miliard. Ptám se, jestli exekutor jednal přiměřeně," poznamenal Svoboda.

Primátorovi také vadí, že oznámení o exekuci stejně jako návrh na smírné vyrovnání dostalo město až dnes ráno. "Jak může mít listina o návrhu smírného řešení stejné datum jako návrh na vyslovení exekuce, a ten je realizován, dřív než dostaneme návrh na smírné řešení," dodal primátor.

Celé exekuční řízení Svoboda označil za směšný příběh. Zveřejnění této záležitosti v médiích spojuje s blížící se volbou předsedy pražské ODS, která je naplánována na příští pondělí. Svoboda bude na předsedu kandidovat.

Nejedná se o první případ exekuce na hlavní město. Loni v dubnu nařídil exekuci majetku magistrátu Obvodní soud pro Prahu 1 kvůli tomu, že úřad neodpověděl na žádost Jakuba Sedláčka o informaci. Chtěl po magistrátu zveřejnění interního auditu na odboru dopravy, který prověřil systém přidělování registračních značek motorovým vozidlům. Úřad ale odmítl poskytnout kompletní znění materiálu a poslal Sedláčkovi pouze výtah z dokumentu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…