Armádní konvoj USA: Dohra kolem zatčeného aktivisty, legrační video i něco navíc

30.03.2015 10:14

Americký vojenský konvoj včera překročil hranice České republiky, nyní již dorazil do Prahy. ParlamentníListy.cz, které o jeho pohybu průběžně informují, předkládají některé perličky, které vývoj kolem konvoje přinesl jak v reálném, tak internetovém světě.

 Armádní konvoj USA: Dohra kolem zatčeného aktivisty, legrační video i něco navíc
Foto: David Daniel
Popisek: Přivítání amerického konvoje ve Vyškově

Průjezd amerického vojenského konvoje přes území České republiky budil velké emoce dlouho předtím, než se vůbec američtí vojáci přiblížili k českým hranicím. Do ulic se chystali jak odpůrci, tak jeho příznivci. Nakonec konvoj podél jeho trasy první den vítaly tisíce lidí. Odpůrci armádních sil NATO byli dle médií v drtivé menšině.     

Početní převahu příznivců amerického konvoje na svém facebookovém profilu kvitoval například několikanásobný šéfredaktor a jeden z organizátorů demonstrací na podporu amerického konvoje Pavel Šafr či novinář a hostující profesor na New York University Tomáš Klvaňa. Podle Šafra dali Češi najevo, že patří do moderní civilizace a komunisti prý dostali naprosto strašný výprask. Klvaňa zase sdílel příspěvek jiného uživatele Facebooku Vladimíra Drápala Lábuse, který vyjádřil potěšení nad tím, že Češi si přece jenom nakonec ostudu před Američany neudělali. „Teď v Událostech na ČT1 Amíci říkali, že je vítalo nejvíc lidí právě v Česku, takže nakonec dobrý... Oproti tý ostudě, co jsem čekal. Zdá se tedy, že není vše ztraceno,” zveřejnil Lábus.

Poslanec za KDU-ČSL Ivan Gabal si na stejné sociální síti pochvaloval, že "není robustnějšího důkazu zralosti naší demokracie než bezpečné štěkání 17% menšiny v médiích a po ulicích, tolerujme je. A není většího důkazu o tom, jak moc se česká společnost změnila, než většina 83 %, která dobře rozumí tomu, kde je naše bezpečnost, svoboda a geopolitická budoucnost". Už prý nejsme osvobozováni z ruského tlaku a komunistické služebnosti a kolaborace Kremlu. Jsme údajně na svých nohou, myslíme svou hlavou a svou vůlí v západním společenství, silní západní obrannou identitou sdílenou drtivou většinou české společnosti.

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) přišel také údajně s dobrou zprávou. „Pan Lorenc, podnikatel z Českých Budějovic, nás kontaktoval s přáním uhradit za americké vojáky náklady na průjezd přes naše území. Chtěl tak vyjádřit svůj občanský postoj a podporu i dát jasně najevo, že svobodu je třeba bránit. Americká strana poděkovala, ale náklady si uhradí sama, přesně podle pravidel NATO. A tak jsme se s panem Lorencem dohodli, že částku ve výši amerických nákladů vloží do nedávno zřízeného charitativního fondu pro české vojáky. Klobouk dolů a velký dík!" zveřejnil Stropnický na Facebooku.

Hádky, hole pozadí, Bartošův part

I když podporovatelů hvězd a pruhů bylo po celé zemi zjevně mnohem víc, odpůrci se rozhodně přesily nezalekli a dávali o sobě hlasitě vědět. Místy tak byla k vidění ostrá výměna názorů. Před kasárnami ve Vyškově dokonce jeden z účastníků vystrčil na protistranu holé pozadí.  

Činit se museli i policisté. Dle serveru Aktuálně.cz zasahovali na pumpě u Klimkovic, kde mezi odpůrci a příznivci konvoje došlo k přetahované o vlajky. Muž s americkou zástavou prý sebral rivalovi ruskou a ten se mu záhy pomstil, když mu na té americké zlomil žerď. Jak informovaly ParlamentníListy.cz pacifikovat museli policisté i aktivistu Adama B. Bartoše, který se na hraničním přechodu v Náchodě pokusil americkou kolonu zastavit. Bartoš byl zatčen a následně strávil několik hodin na výslechu.

Analytik think-tanku Evropské hodnoty Jakub Janda dnes na svém facebookovém profilu vyvěsil vysvělení, které Bartoš podal policistům. Bartoš tvrdí, že chtěl svým jednáním dát najevo občanský nesouhlas a nesouhlas politické strany Národní demokracie, jíž je předsedou, se vstupem amerických vojsk do ČR. „Považuji vstup americké armády za projev agrese, demonstrace americké síly a způsob zastrašování české veřejnosti. Pobyt amerických vojsk je protiústavní, protože ho neschválil parlament ČR, jak ústava vyžaduje, ale vyslovila s ním souhlas pouze židozednářská vláda ČR.  Jakýkoliv odpor proti americkým okupantům považuji za naprosto legitimní,“ sdělil Bartoš policistům.

Fotograf Vít Hassan, který ParlamentnímListům.cz včera dodal fotografie z Bartošova zadržení, dnes uvolnil k vydání další snímky, které ukazují Bartošovo zatčení i způsob jeho protestu proti vojskům USA:

Exkurze v pivovaru

Američtí vojáci si z protestujících údajně nic nedělali. „Popravdě jsme si jich vůbec nevšimli. V porovnání s tím, kolik tu bylo příznivců nás a NATO, tak se zcela ztratili," prohlásil v rozhovoru pro Aktuálně.cz velitel konvoje Russell Moore.  

Po náročném dni se američtí vojáci povětšinou věnovali odpočinku. Desítky jich ale také dle serveru Novinky.cz zamířily do pardubického pivovaru na menší exkurzi, kterou pro ně zajistilo vedení pivovaru ve spolupráci s Armádou České republiky. Vojáci měli k dispozici alkoholické i nealkoholické pivo. Značná část z nich si však údajně výhradně poručila nealkoholický nápoj. A prý jim velmi chutnalo. Zaměstnancům pivovaru vojáci vyjádřili vděk písničkou, kterou v průběhu návštěvy sami složili.

„Už jedou”

Činit se začala i lidová tvořivost. Po sociálních sítích koluje video, ve kterém se střídají záběry ze známého filmu Zdeňka Trošky Slunce, seno, jahody, kde obyvatelé Hoštic nedočkavě vítají předsedu krajské zemědělské správy Pláničku se záběry amerického konvoje a jeho vítání českými občany.

Video ZDE

Pozornost budí také fotografie ze včerejší pražské demonstrace proti průjezdu armádního konvoje územím ČR. Je na ní zachycen šéf komunistů Vojtěch Filip, kterak se potutelně usmívá. Obklopují ho další protestující, přičemž jeden z nich – postarší pán – drží v ruce transparent, na kterém je vyobrazen znak KSČM doplněný anglickou větičkou "Dejte šanci míru". Dotyčný ale zřejmě zcela anglický jazyk neovládá, neboť se dopustil špatného překladu. Mír je v jeho podání přeložen jako "piece", správně je ovšem "peace". 

Fotografie ZDE

Na další štaci se konvoj amerických vojáků vydá už dnes. Z Vyškova, Liberce a Pardubic dorazí do Prahy do ruzyňských kasáren, kde se všechny tři oddíly sjedou, aby pak ve středu pokračovaly na Plzeň a dál do Německa.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …