Vysílejte pravdu! Protest před ČT doprovázel drobný incident, který ohlídala policie

07.12.2014 18:10

REPORTÁŽ Žluté karty s nápisem „Vysílejte pravdu" a odznaky s prezidentem. To se odehrálo na demostraci namířené proti jednostrannému informování veřejnosti zpravodajstvím České televize. Nikdo z veřejnoprávního média na ní nepromluvil, protest ale pozoroval moderátor Jakub Železný.

Vysílejte pravdu! Protest před ČT doprovázel drobný incident, který ohlídala policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protest před budovou ČT na Kavčích horách proti objektivitě zpravodajství. Protestujících se sešlo kolem stovky

„Jsme Češi, nejsme anální alpinisté," zvolal stařík s českou vlajkou na ramenou před hlavní budovou České televize. Konala se tam demonstrace namířená proti zpravodajství České televize. „Vysílejte pravdu," stálo na transparentu, jenž byl rozvinut s jejím začátkem a pak začaly projevy.

Bejvávalo, bejvávalo dobře

„Za našich mladých let, býval svět jako květ, bejvávalo, bejvávalo dobře," zanotoval ale nejdřív agilní starý pán. Vedle něj stál mladík se stužkou barev ruské vlajky a oranžovočernou stuhou svatého Jiří, ruským symbolem vojenské cti, ve klopě. Ostatně hodně demonstrantů tam mělo placku s portrétem Miloše Zemana a nápisem: Podporujeme našeho prezidenta. Na jedné straně byla slyšet i ruština.

Od padesáti do stovky lidí si nejdříve vyslechlo projev pořadatele Zdeňka Kratochvíla. „Každý člověk má nárok na reklamaci, když je výrobek nekvalitní. A televizní zpravodajství je také produktem," sdělil a pak citoval zákon o České televizi (ČT), podle nějž by měla poskytovat objektivní, ověřené, vyvážené a všestranné informace pro svobodné vyjádření názorů. „Myslí si někdo z vás, že toto Česká televize poskytuje," optal se řečnickou otázkou. „Ne, hanba," zařval dav.

Časovou smyčkou před listopad

Podle Kratochvíla přináší ČT o světových událostech jen jednostranné zprávy. Dokladem toho je Ukrajina, Sýrie, Libye, dříve Srbsko a nyní snad už i Maďarsko či Brusel. „Kampaň zesměšňující našeho prezidenta Miloše Zemana je příkladem za všechny. Aktivistický přístup, který ČT v této kampani uplatňuje, je z našeho pohledu neakceptovatelný. Považujeme i za nevhodné, aby veřejnoprávní televize financovala angažovanou a ponižující satiru proti demokraticky zvolenému prezidentovi Pečený sněhulák," dodal. Podle něj cenzurou projevu prezidenta ČT překročila Rubikon, tedy akceptovatelné hranice.

Stěžoval si i na debaty v ČT. Jmenoval třeba diskuzi, na kterou byli pozváni Jefim Fištejn, Michael Romancov, Libor Dvořák a ukrajinista David Svoboda. „Vyžadujeme, aby zazněly názory z obou stran a na nás občanech pak bude, abychom si vybrali, co je pravda. Aby za nás někdo přemýšlel a podsouval nám své názory, to už tady bylo," sdělil s tím, že jsme se díky časové smyčce dostali opět do předlistopadových dob. Odmítl i ostrý protiruský kurs, který ČT nastolila.

Novinář onucí pro politiky

„Zrušit koncesionářské poplatky," zakřičel muž z davu. Karel Růžička, novinář z Haló novin, si do megafonu posteskl, že by ho nikdy nenapadlo, že bude stát před ČT a bojovat za to, aby byla objektivní a přinášela pravdu. „Každodenní kontakt s vrcholnými politiky vám dá iluzi důležitosti. Potřásáte si s nimi rukou, prohodíte i nějaký vtípek a pak najednou jako paní Drtinová zjistíte, že všechno je trochu jinak. Že nakonec novináři jsou jen onuce pro politiky a magnáty," řekl.

„Dřív král, když potřeboval, tak svolal poddané a na nádvoří jim řekl, co chtěl. Nyní tuto funkci musí konat média. Proto, kdyby došlo k něčemu tragickému, neřku-li k válce, tak jsou za to novináři zodpovědní a mohou být zařazeni i mezi válečné zločince. To je jejich zodpovědnost. Řeknu to slovy Oskara Krejčího, že pravda začíná tam, kde končí signál ČT, a slovy Vaška Novotného z Ne základnám, že demokracie začíná tam, kde končí signál ČT," podotkl Růžička.

Prase chcípá na červenku, televize...

U vchodu se zatím strhl verbální incident. Reportérka ČT tam zpovídala jednu paní, za ní držel muž žlutou kartu „Vysílejte pravdu", přiskočil mladík, vytrhl mu ji z rukou a zmačkal. Vše ale za dohledu tří policistů skončilo jen hádkou. Následně se k incidentu dostavil jiný mladík, skrývající tvář za černými brýlemi, z igelitky vyndal balené kuře a nepříliš vhodně podotkl: „To je kuře do pussy pro novinářku Zuzanu Tvarůžkovou." Reakce na to, že redaktorka ČT natočila rozhovor s členkami Pussy Riot.

„Nesmíme urazit slušné lidi z ČT. Je jich tam drtivá většina. Ale redakce zpravodajství je lídrem hysterie v této zemi, lídrem protizemanovské kampaně. Možná, že je nás tady málo. Kdyby nás počítal redaktor zpravodajství ČT, řekne, že tady bylo nejvýš třicet lidí. Možná dodá, že jsme pomatenci či extremisté. My jsme tady ale právě proto, že lžou. Když jsem byl malý kluk, slyšel jsem anekdotu. Říkalo se, že prase chcípá na červenku, televize na Zelenku. Nic se nezměnilo, jen to jméno," prohlásil poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna.

Vše pozoroval Jakub Železný

S odstupem demonstraci sledoval šéfmoderátor a novinář České televize Jakub Železný. Když mluvil Foldyna, nesouhlasně kroutil hlavou. Dokumentarista Václav Dvořák, jehož dokument Uloupené Kosovo ČT nejdříve odmítla a pak jej odvysílala v rámci komponovaného pořadu s následnou diskuzí, sdělil: „Před pětadvaceti lety jsem vedl vysílání Občanského fóra. Nyní jsme v situaci před rokem 1989. V ČT se lže, manipuluje a pravděpodobně i krade. Její rozpočty jsou obrovské a vyúčtování horší. Jestli neodejdou Šámal a Mrzena, tak bychom se zde v lednu měli opět sejít."

Jedna kamera vše snímala z okna hlavní budovy ČT. O samotném protestu potom Česká televize krátce informovala ve zpravodajském bloku.

„Na Ukrajině existují černé transplantační stanice. Probíhá tam obchod s lidskými orgány. Jsou tam vyjímány orgány z živých lidí kvůli prodeji do Německa. Mám jmenovitě, kdo to organizuje. Objednávají si to tak, jako vy si v obchodě objednáváte potraviny pro vánoční oběd. Sedmnáct srdcí a tak," mluvil od věci právník v důchodu a aktivista takzvaného čtvrtého odboje Josef Hörl. Tyto informace prý ČT předal. Účastníci demonstrace: Reklamace ČT - chceme zpátky svoji televizi se začali rozcházet po půldruhé hodině. Hörl v podstatě teprve odstartoval svůj projev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …