Výsledek policejní razie: Osm obviněných lidí z pěti trestných činů

13.06.2013 19:38

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) obvinili v souvislosti s dnešní razií na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany a dalších úřadech osm lidí z celkem pěti trestných činů, napsal iDnes.cz. Počet stíhaných podle serveru ještě vzroste. Mluvčí útvaru Pavel Hanták informaci nepotvrdil, policie se prý vyjádří k případu až v pátek, řekl.

Výsledek policejní razie: Osm obviněných lidí z pěti trestných činů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policejní zásah - ilustrační foto

Mezi zadrženými je například někdejší šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř, ředitelka premiérova kabinetu Jana Nagyová, šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, nynější ředitel Vojenského zpravodajství Milan Kovanda a další příslušník této služby. Tluchořův právník Marek Nespala dnes řekl, že policie exposlance podezírá mimo jiné z úplatkářství v souvislosti s jeho odstoupením ze sněmovny, dále pak z pletichy při veřejné zakázce, legalizace výnosů z trestné činnosti a zneužití pravomoci.

Podle médií byl zadržen také bývalý poslanec, exministr Ivan Fuksa (ODS) a exšéf Vojenského zpravodajství a nynější ředitel Správy státních hmotných rezerv Ondrej Páleník. Detektivové zatkli údajně i bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, který je nyní členem představenstva Českých drah.

Šnajdr se vrátí ze zahraničí a přihlásí se na policii

Spekulovalo se také o tom, že mezi zadrženými je bývalý poslanec a exnáměstek ministra zdravotnictví Marek Šnajdr (ODS). Politik však uvedl, že je na plánované pracovní cestě. Podle jeho právníka Lukáše Trojana jej ale detektivové kontaktovali. "Po dohodě s Policií ČR se pan Šnajdr během zítřka (pátku), ihned po svém návratu do Prahy, dostaví na Policii ČR podat vysvětlení a poskytnout potřebnou součinnost," sdělil právník.

Policie si přišla i pro některé dokumenty na odbor městského investora pražského magistrátu, zasahovala také v sídle Lesů ČR, v sídle lobbisty Iva Rittiga a u podnikatele Romana Janouška.

ÚOOZ dnes pouze potvrdil, že zasahoval na Úřadu vlády i na Ministerstvu obrany a zadržel několik lidí. Potvrzení přišlo z úst Hantáka půl dne poté, kdy se informace o zásahu objevily v médiích. Mluvčí novinářům nesdělil žádné podrobnosti se zdůvodněním, že akce stále pokračuje. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) má zadržení pracovníků Úřadu vlády souvislost s údajnou komunikací s Vojenským zpravodajstvím a odstoupením tří poslanců ODS - Fuksy, Šnajdra a Tluchoře.

Akci dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Olomouci

ÚOOZ na případu pracuje řadu měsíců a začal jej realizovat ve středu večer, sdělil Hanták. "Veškeré kroky jsou činěny pod dozorem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci a veškeré úkony jsou řádně povoleny v souladu se zákonem," zdůraznil.

Policie podle Hantáka zadržela několik lidí, které vyslýchala. Zároveň prováděla domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor, a to v Praze, středočeském a východočeském regionu. Na zásahu se podílely stovky policistů. Kolik lidí policie zatkla, nebo to, kolika lidí by se měl zátah týkat, ale Hanták nespecifikoval. "Máme několik zadržených osob. Ve chvíli, kdy budeme hovořit o případných stíhaných osobách, můžeme hovořit o tom, zda stíháme všechny osoby, které jsme měli v plánu," uvedl mluvčí.

Hanták také odmítl komentovat, čeho se zásah týká. "Já naprosto chápu, že vás v tuto chvíli nejvíce zajímá, čeho se ta realizace týká a jakých osob se týká, ale to je přesně to, co vám v tuto chvíli říci nemohu," sdělil.

Pomoc rakouských policistů se psy

Rakouské ministerstvo vnitra podle agentury APA potvrdilo dosavadní spekulace, že se na raziích podíleli i rakouští policisté. Mluvčí resortu Karl-Heinz Grundböck řekl, že rakouská podpora je "čistě technického rázu". "Jedná se o psy se speciálním výcvikem, které česká policie nemá k dispozici," řekl Grundböck s tím, že zmíněná služební zvířata dokážou podle pachu najít peníze. Mluvčí také prohlásil, že české vyšetřování "nijak nesměřuje" do Rakouska. Psi pomáhali například ve vršovické vile Rittiga.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …