Vzepřete se EU, odmítejte přijímat násilnické Araby a braňte své hranice. Mějte víc dětí. Musíte být tvrdí, nebo nepřežijete, vzkázal Čechům bezpečnostní poradce izraelských premiérů

09.02.2017 12:35

REPORTÁŽ Poradce izraelských premiérů a předseda Centra studií národní bezpečnosti na Univerzitě v Haifě Dan Schueftan přednesl v Poslanecké sněmovně přednášku na téma imigrace a bezpečnost, kterou pořádala Platforma pro zachování evropské kultury a jejích hodnot.

Vzepřete se EU, odmítejte přijímat násilnické Araby a braňte své hranice. Mějte víc dětí. Musíte být tvrdí, nebo nepřežijete, vzkázal Čechům bezpečnostní poradce izraelských premiérů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Izraele

Akci moderoval poslanec hnutí ANO Bohuslav Chalupa a dorazilo i několik dalších poslanců, například místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Váňa, místopředseda Úsvitu Martin Lank, poslanec ČSSD Robin Böhnisch či poslanci ANO Zdeněk Soukup a Jana Lorencová.

Hlavním poselstvím bylo, že pokud si chceme udržet svobodnou a prosperující společnost, musíme být navenek silní a tvrdí jako starověká Sparta a uvnitř společnosti pluralitní a „měkcí“ jako Athény.

Arabský svět je beznadějný. Jeho kultura je násilná

To, co se děje na Blízkém východě a v Izraeli, může být poučné pro to, co se děje v Evropě. Situace je dle názoru izraelského akademika propojená. „Arabský svět je beznadějný,“ řekl Shueftan. Důvodem je arabská politická kultura, která je beznadějně násilná a neschopná přijmout pluralismus. Dle něj není problém v islámu jako takovém, ale je to problém arabské kultury. Například v Íránu, ačkoli je režim barbarský, tak lidé tam touží po pluralismu.

Navíc pokud nastane nějaká změna v arabském světě, tak může být i k horšímu. A pokud by měla být k lepšímu, tak to bude pomalé a na celé generace. Frustrace lidí v arabském světě z toho, že jejich společnosti nefungují, jen plodí další násilí.

Blízký východ je dle izraelského akademika velmi násilný a nestabilní, státy kolabují, základní struktura je velmi vratká a mír je nemožný (je možný případně až za stovky let). Všechny státy tam prošly občanskými válkami a je otázkou, kdy znovu propuknou. Státy tam jsou fakticky s výjimkou Egypta umělými konstrukty – základem společnosti jsou kmeny. Násilí se děje i mezi kmeny i uvnitř kmenů. Sunnité bojují se šíity…

Anketa

Je pohádka o Sněhurce genderově závadná, když popisuje princeznu, která stále padá do léčky a musí jí zachraňovat princ s trpaslíky? Tvrdí to National Geographic

hlasovalo: 9394 lidí

Směšné návrhy z EU a USA. V zimě padá sníh a na Blízkém východě je zase válka

Proto jsou dle Shueftana všechny návrhy, které přicházejí z EU či USA, že si všichni sednou kolem jednoho stolu, obejmou se, všichni budou bratři a zavládne mír a přátelství, směšné. Dle něj se v životě musí počítat s určitými danostmi: například, že v zimě bývá sníh, v létě teplo… a na Blízkém východě jsou války. Zda bude mír, je podle Shueftana hloupou otázkou. Chytrou otázkou je, jak udělat situaci co nejvíc snesitelnou, i když mír není a nebude.

Podle něj není možné najít „řešení“, ale je klíčové vědět, jak a co bránit a proč to bránit. Izrael je dle něho starověkou Spartou navenek  Athénami uvnitř. „Pokud nejste silný navenek, nepřežijete, když nejste tvrdí, nepřežijete,“ řekl. Izraelci dle něj berou arabské radikály jako přírodní danost, přírodní katastrofu. V Americe mají hurikány a tornáda či zemětřesení a v Izraeli jsou teroristé.

Být jenom hezký nepomáhá, je třeba být ochoten bránit svou zemi adekvátními prostředky. Tyto prostředky se ale nelíbí EU. Shueftan zdůraznil, že většina západoevropských států EU je kritická vůči Izraeli, Češi jsou k němu přátelští a mají pochopení. Zavzpomínal i na to, jak předával čestný doktorát haifské univerzity Václavu Havlovi a ptal se ho, dokdy Češi „vyměknou“ stejně jako západní Evropa.

Představitelé Evropy se dívají dle něj na svět nerealistickýma, naivníma očima, což připomíná appeasement mezi válkami či postoj některých intelektuálů k SSSR během studené války. Podle něj je hloupým vtipem, když Izraelcům někdo radí, že mají mluvit s partnery a vytvořit na Blízkém východě něco podobného EU a vzdát se suverenity.

„Na Blízkém východě je monologem to, když člověk mluví sám se sebou. A dialogem je, když dva lidi mluví každý sám se sebou,“ řekl. „S lidmi jako Asad, Husajn, Arafat se dialog vést nedá, ti se bombardují,“ řekl. A dodal, že oni musí vědět, že když zaútočí na Izrael, tak Izrael na ně udeří ještě mnohem silněji. Samozřejmě je třeba mít i partnery. Zmínil izraelskou pomoc Egyptu a Jordánsku.   

 

Když nejste Spartou zvenku, nemůžete být Athénami uvnitř

Evropa díky migrační krizi zažila drastický budíček. Do té doby si elity myslely, že jsou všichni šťastní a neexistují žádné problémy a že zlo neexistuje. Shueftan zdůraznil, že má rád Evropu a že v Izraeli všechny dobré hodnoty převzali z Evropy. Politici EU ale nejsou ochotni hodnoty Evropy bránit. Evropští politici si též myslí, že vše, co funguje v Evropě, musí fungovat i ve zbytku světa. Tak to ale není.

Dle Shueftana Rusko není součástí Evropy a představuje hrozbu. Evropa by měla být vůči němu i tvrdá. Kdo je ohrožen, musí být připraven se bránit. Když současné elity nebudou bránit Evropu, nastoupí radikální pravice. Hrozbami dle něj nejsou jenom tanky, ale též terorismus a migrace. „Když nejste Spartou zvenku, nemůžete být Athénami uvnitř,“ řekl. Čímž mínil, že pokud si stát nebrání svou suverenitu a bezpečnost, nemůže být uvnitř svobodný a demokratický.   

Politická korektnost je dle něj největším ohrožením pro svobodu, protože nezakazuje jen to, co můžete říkat, ale i to, co si můžete myslet.

Ukrajinci se stanou Čechy, Arabové vytvoří ghetta

Klíčovou záležitostí je dle Shueftana kultura. Lidé z různých kultur se chovají jinak a různé kultury bývají horší a lepší. Rozumná imigrace z kulturně přijatelných zemí může být v pořádku. Řekl, že například ukrajinští imigranti u nás mají schopnost se během dvou generací asimilovat a stát se Čechy s ukrajinským původem. Když se sem nastěhují Arabové, tak tu vytvoří ghetta a Praha nebude již tak krásným místem, kam by chtěl jezdit. „A možná by do ní nechtěli jezdit ani Češi,“ dodal s tím, že Prahu miluje a jezdí sem třikrát ročně.

Na závěr izraelský bezpečnostní analytik řekl, co by dělal, kdyby byl Čech. Dle něho bychom se měli poučit u západoevropských zemí z toho, u kterých komunit se integrace podařila. Neměli bychom dle něho přijímat lidi z arabského světa. Nemít žádné limity na imigraci, jak to nastavila Angela Merkelová, je dle něj cestou do pekel. Migraci přijímat jen z evropských zemí, z mimoevropských zemí minimum.

EU nesmí být federací, Schengen je mrtev, braňte své hranice

„Když dáte všem lidem, kteří chtějí mít lepší život, tento lepší život, tak vy ho mít nebudete,“ řekl. EU by dle něj neměla být federací. Chová se nezodpovědně, když vyžaduje kvóty na imigranty. Tomu bychom se dle něj měli vzepřít. Schengen už dle něj neexistuje a měli bychom sami bránit své české hranice.

Erdogana označil za barbarského politika. Řekl, že ČR a Izrael jsou si velmi blízcí. Češi rozumí Izraeli, protože sami ví, jaké to je, když jim nebylo dovoleno bránit se v roce 1938, a proto chápou hrozby a mají realistický pohled.

Mějte víc dětí

Podle něj je současná demografická situace ČR, kdy je zhruba 1,3 dítěte na jednu rodinu, katastrofická. Mít porodnost na úrovni 2,1 dítěte na rodinu je základem pro bezpečnost státu a pro to, aby si Češi zachovali český charakter své země. Děti jsou dle něj radostí a vyjadřují optimismus. Sekulární Židé mají dle něj v Izraeli v průměru tři děti na jednu rodinu.

Řekl, že sám zažil osm válek, ale zachovává si optimismus, i když neví, zda další válka nebude hned zítra. Je to prostě danost. Zmínil důležitost izraelské armády pro izraelskou společnost a její pluralitní charakter i to, že v ní slouží ženy. Lidé tam službu v armádě berou jako čest. Když Češi pomohli Státu Izrael při jeho vzniku s vytvořením armády, může Izrael nyní pomoci Čechům.

Poslanec ANO Bohuslav Chalupa řekl, že ČR v EU je černou ovcí, protože odmítá kvóty na imigranty, odmítá novou směrnici EU proti zbraním a rozumí Izraeli. „My nerozumíme Evropě a Evropa nerozumí nám. Měli bychom se nad tím zamyslet,“ prohlásil Chalupa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…