Z Hradu: Lidé chtějí, aby Miloš Zeman kandidoval. No a mudrlante Kocábe...

19.09.2016 9:25

Lidé chtějí, aby prezident Zeman znovu kandidoval. Podle hradního kancléře Vratislava Mynáře to dokazují stále plnější náměstí při Zemanových krajských cestách i množící se žádosti přímo hlavě státu, aby se ucházela i o druhý mandát. Mynář kritizuje tzv. Kroměřížskou výzvu s tím, že neúspěšný politik Michael Kocáb se snaží své iniciativy skrývat pod matoucí názvy. Lidi se prý o jeho názory dávno nezajímají.

Z Hradu: Lidé chtějí, aby Miloš Zeman kandidoval. No a mudrlante Kocábe...
Foto: Herbert Slavík
Popisek: Pražský hrad

Prezidentská kancelář ústy svého kancléře Vratislava Mynáře zopakovala, že bude respektovat rozhodnutí soudu v kauze Peroutka a bude postupovat v souladu se zákonem. Přestože se musí omluvit, považuje kancléř rozhodnutí odvolacího soudu za úspěch. Soud totiž uznal Hradem dodané důkazy a zmiňuje Peroutkovu fascinaci nacismem nebo antisemitské zaměření některých jeho článků.

„Písemné vyhotovení jsem zatím neměl možnost číst, protože jsem byl s panem prezidentem tři dny v Pardubickém kraji a bylo nám doručeno v pátek. Podívám se na něj ještě během dneška. Nicméně naše rozhodnutí bude konzistentní, musíme ho přečíst, prostudovat a nechceme v žádném případě postupovat v nesouladu se zákonem. Pro nás je vítězství 3:1 skvělé,“ konstatoval pro ParlamentníListy.cz hradní kancléř.

Prezidentská kancelář se prý nejen kvůli tomuto případu bude snažit do budoucna vyřešit problém s tzv. indemnitou, neodpovědností prezidenta republiky za pronesené výroky.

Anketa

Má předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker vaši podporu?

2%
98%
hlasovalo: 7495 lidí

„Budeme chtít konzultovat s právníky prezidentskou indemnitu, tzn. možnost dovolání k Nejvyššímu soudu. Je to nedotažené už z dob prezidenta Václava Havla od známého případu Havel vs. Cibulka a Vydra (dva posledně jmenovaní tehdy žalovali prezidenta Havla, protože se cítili dotčeni jeho výroky – pozn. red.). To je jedna z možností, kterou budeme s právníky zvažovat. Jinak rozhodnutí soudu v kauze Peroutka respektujeme a nechceme ho napadat, jsme rádi za to, jak to dopadlo,“ uvedl Vratislav Mynář.

Soud podle kancléře jasně uznal základní věc, o které vlastně celý spor byl, tedy, že Ferdinand Peroutka byl po nějakou dobu ve svých textech fascinován nacistickou ideologií. „Paní Kaslová chtěla omluvu za to, že její dědeček nikdy nenapsal článek Hitler je gentleman. V tomto ohledu je rozsudek jasný a my omluvu musíme zveřejnit. Každý normální člověk by řekl, že je případ uzavřený. Pro mě jsou její výroky důkazem toho, že jde z větší části o její zviditelňování. Soud uznal důkazní materiál, který jsme předložili, a konstatoval, že v některých článcích je dokázána momentální fascinace pana Peroutky nacismem,“ sděluje Mynář.

„Pro mě je to důkazem toho, že se poslední dobou stále více lidí snaží zviditelnit nesmyslnými útoky na Kancelář prezidenta republiky i na pana prezidenta samotného. Každý, kdo má s prominutím v zadku díru, podává nejrůznější žaloby na Hrad nebo na pana prezidenta. Rád bych těmto věcem učinil přítrž. Jde i o toho věčně nespokojeného pána, který se soudil o zveřejnění mého platu, přestože byl dávno můj plat na hradním webu v tabulkách zveřejněn, nebo člověka od Pirátů, který se soudí ohledně věcí kolem amnestie vyhlášené Václavem Klausem. Byl bych rád, aby se mi podařilo, že si lidé přestanou z Kanceláře prezidenta republiky dělat trhací kalendář,“ plánuje hradní kancléř.

Ten, jak v úvodu řekl, byl tento týden spolu s prezidentem na návštěvě Pardubického kraje. Tam stále častěji zaznívaly výzvy občanů, aby prezident Zeman znovu kandidoval.

 

Jak se kancléř dívá na možné protikandidáty, jejichž plejádu představila tzv. Kroměřížská výzva? „S blížícím se termínem prezidentských voleb se lidé ptají, anebo spíše žádají pana prezidenta Zemana, aby znovu kandidoval, a věří, že znovu kandidovat bude. Co se občas objevuje v médiích, mě vede k pousmání, protože iniciativy lidí typu pana Kocába, který hledá nějaké alternativy, obsahují mnohdy i jména lidí, kteří s tím nesouhlasí nebo kandidovat nebudou.

„Přijde mi trošku zvláštní, proč se to jmenuje Kroměřížská výzva. Mě jako Moraváka to uráží. Myslím, že kdyby v Kroměříži někdo udělal anketu, zda lidé podporují výzvu vedenou panem Kocábem, převážná většina Kroměřížáků by řekla, že takovou výzvu pod tímto názvem stoprocentně nechce. Doporučil bych panu Kocábovi, ať si své výzvy nazývá jinak, třeba Pražská výzva nebo Výzva pražské kavárny a nesnaží se menšinové názory uměle schovávat pod jiné názvy a mást tak občany, kteří o něho jako neúspěšného politika nemají zájem. Pokud by jeho názory český národ zajímaly, byl by pan Kocáb úspěšným politikem, takhle je to pouze neúspěšný a frustrovaný mudrlant. Pan prezident na rozdíl od něho má neustále plná náměstí a to ho možná štve,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …