Z úředních obálek omdléval... Příběh muže, který téměř deset let čekal na pomoc

12.12.2013 10:20

PŘÍBĚH Pan Vladimír Dedek ze severu Moravy je již zoufalý. Váhá prý nad tím, zda by vlajka prezidenta republiky s heslem Pravda vítězí neměla být doplněna o další slova: „…ale ne v České republice." Prožil řadu let soudních a úředních tahanic, zhubl skoro dvacet kilogramů, poznal, co to je, když chlap musí brečet. Brečet vzteky.

Z úředních obálek omdléval... Příběh muže, který téměř deset let čekal na pomoc
Foto: hns
Popisek: Deprese...smutek

Za sebou má období, kdy pokaždé, kdy mu přišla nějaká úřední obálka, se mu udělalo zle. V několika chvílích, jak ParlamentnímListům.cz prozradil, dokonce po převzetí této pošty omdlel. A výsledek toho všeho úsilí a útrap? Podle Vladimíra Dedka žádný.

I proto jeho jméno mohou znát z webových stránek ParlamentníchListů.cz všichni politici, poslanci, senátoři, současní i bývalí ministři. Ty všechny svým příběhem v minulosti obeslal s prosbou o pomoc. Ti všichni mu však zřejmě pomoci nedokážou.

Začalo to autonehodou...

Příběh je totiž složitý a hlavně mnohaletý – jeho začátek se totiž datuje do roku 1990, kdy měl pan Dedek autonehodu, po které byl řadu měsíců v pracovní neschopnosti, což nakonec vedlo k částečnému invalidnímu důchodu.

"Ten mi byl po několika letech odebrán s tím, že mi zůstala změněná pracovní schopnost. Od té doby jsem byl veden na úřadu práce," popsal začátky svého trápení dnes sedmašedesátiletý Dedek, který se v době svého úrazu živil jako televizní technik. Po úrazu se mu však život obrátil naruby, řadu dlouhých let prý byl dokonce zcela bez finančních prostředků.

Jeho případ - horký brambor?

Řešilo se mimo jiné to, zda má nárok dostat vyplacenou rentu a v jaké výši. Rozhodovaly soudy a ty si jeho případ přehazovaly jako horkou bramboru.

"Několikrát okresní soud změnil svůj právní pohled, ale pro mě to znamenalo jen další a další oddalování vyřešení potíží. Trvalo to devět a půl roku, než tedy soud uznal a rozhodl o zpětném vyplacení peněz za všechny ty roky. Bylo to hodně, něco málo přes dva miliony korun, ale pravdou je, že v té době jsem byl již tak zadlužený různě u příbuzenstva, že hodně velká částka z toho padla na umoření těch dluhů. Nepříjemným překvapením však bylo také to, že jsem z této částky musel zaplatit státu daň vyšší než 600 tisíc korun," povzdechl si pro ParlamentníListy.cz Vladimír Dedek.

V té době se mu už vyřizoval i starobní důchod, a tak přiznal, že očekával, že se ve výpočtu jeho výše odrazí i částka, o kterou se celé ty roky soudil. To se prý však nestalo. A tak pan Dedek začal znovu psát na všechny strany a domáhat se - dle jeho mínění - svého práva.

"Nikdo mi ale neodepsal, a pokud ano, nic konkrétního, rada, řešení, doporučení v tom nebyly. Přitom mám celou řadu rozhodnutí soudů, úřadů a jsem přesvědčený, že právo je na mé straně, ale zdá se, že kolem nás funguje jen pouhá iluze právního státu. Ve skutečnosti je velmi složité se té pravdy a spravedlnosti domoci," řekl dále Dedek ParlamentnímListům.cz.

Popsal též, že v době, kdy se jeho případ stále ještě řešil na úrovni soudů, byli nuceni s manželkou si koupit byt, který léta obývali. "Jen díky tomu, že mám manželku, jsme to mohli udělat, jinak bych byl dneska asi už bezdomovec," podotkl Vladimír Dedek.

Byly natočeny dvě reportáže, ovšem před několika lety

Závěrem je třeba dodat, že ParlamentníListy.cz nemohou zpochybňovat ani rozhodnutí soudu, ani rozhodnutí dalších zainteresovaných úřadů, poněvadž mají informace pouze ze strany pana Dedka (úřady s ohledem na ochranu osobních údajů informace o něm neposkytnou). 

V minulosti, ještě v době, než byl panu Dedkovi přiznán starobní důchod, a než mu soud přiřkl nárok na zpětné vyplacení ušlých finančních prostředků, byly o něm natočeny dvě televizní reportáže pro pořad Proti srsti. Odkazy na ně pan Dedek ke svým dopisům politikům a dalším institucím také připojuje, byť monitorují jeho situaci v roce 2004.

Nyní je situace už poněkud jiná. Do jaké míry byla, či nebyla na panu Dedkovi spáchána křivda i v následujících letech, by musel posoudit zkušený právník. "Na toho já ale už nemám. A ostatně nemám ani další síly na to, abych znovu po soudech lítal. Jen cítím velkou roztrpčenost nad stavem, který jsem měl možnost poznat na vlastní kůži. Nikomu bych to nepřál. A nejhorší na tom  je, že mi volá spousta lidí, kteří se mi svěřují také s křivdami, jež na nich byly napáchány buď soudy, nebo úřady a nikdo je nechce slyšet. Já nejsem právník, abych jim radil, ale domnívám se, že to dost narušuje to všude proklamované mínění o tom, že žijeme v právním státě," zakončil Vladimír Dedek pro ParlamentníListy.cz.

  • Další příběhy ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE
     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …