Zadržení ódéesáci půjdou nejspíš z vazby brzo. Důkazy jsou prý slabší než u Ratha

22.06.2013 9:45

Olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan tvrdí, že vazebně stíhaní rebelové, toho času sedící za mřížemi, se dostanou na svobodu hned, jak to bude možné. Nezbytné úkony, včetně výslechů svědků, jsou prý prováděny co nejrychleji. Informuje o tom sobotní MF Dnes.

Zadržení ódéesáci půjdou nejspíš z vazby brzo. Důkazy jsou prý slabší než u Ratha
Foto: Hans Štembera
Popisek: Rebelové ODS v čele s poslancem Tluchořem

"Ctíme zásadu přiměřenosti, naším cílem je proto s největším možným urychlením provést úkony, které jsou důvodem vazby," řekl v pátek MF DNES olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan. "Až dokončíme nezbytné úkony, budou dotyční z vazby propuštěni," dodává.

Nečas teoreticky může ovlivňovat svědky

Napřed ale musí k výslechu dorazit premiér v demisi Petr Nečas (ODS). I jemu hrozí obvinění z korupce. Platí však také, že někdejší politici za ODS jsou v lepší pozici než exhejtman David Rath (dříve ČSSD), protože proti nim policie zřejmě nemá tak pádné důkazy a státní zástupce by jen těžko obhajoval dlouhodobou vazbu. V tuto chvíli může jejich vazba trvat maximálně tři měsíce, ale pravděpodobně bude ještě kratší. Stojí za pozornost, že premiér v demisi Nečas je na svobodě a teoreticky může ovlivňovat svědky.

Obhájci někdejších rebelů z řad ODS stále trvají na tom, že se jejich klienti nedopustili žádného korupčního jednání a názory odborníků se v této otázce rozcházejí. V druhé části případu - zneužití tajných služeb - má však policie důkazy poměrně kvalitní, nevyjímaje i doznání, takže Jana Nagyová, Ondrej Páleník a Jan Pohůnek si možná za mřížemi pobudou mnohem déle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …