Zahajte odposlechy! Podívejte se, co měla policie v ruce před spuštěním kauzy Dědic

01.08.2014 12:12

EXKLUZIVNĚ Už několik měsíců paralyzuje kauza, nazývaná jménem lobbisty Martina Dědice, lokální i krajskou politiku moravskoslezské metropole. Policie začala kvůli tomu odposlouchávat špičky ostravské politiky. Dá se říci, že celé vedení města napříč politickým spektrem. ParlamentníListy.cz získaly několik policejních dokumentů, které ilustrují první kroky detektivů z Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. V nich popisují, které lokální akce či akvizice se politici s lobbisty a politickými podnikateli za zády, pokusili ovlivnit.

Zahajte odposlechy! Podívejte se, co měla policie v ruce před spuštěním kauzy Dědic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice telefonu

Politici vesměs kontakty s údajnou šedou zónou a pokusy o ovlivnění místních zakázek zlehčují, až bagatelizují. Kroky policie a informace z vyšetřování považují za osobní útoky na sebe, které souvisejí s blížícími se komunálními volbami. Při porovnání s dokumenty, které ParlamentníListy.cz zveřejňují, ale jejich vyjádření a postoje ztrácejí relevanci i informační validitu. ParlamentníListy.cz proto politiky, které policie odposlouchávala, oslovily a zeptaly se na jejich podání pravdy. V případu figuruje také ostravský podnikatel Oldřich Lahoda, jehož aktivitami se policie rovněž zabývala.

Jednou z klíčových osob, na kterou se policie zaměřila, je moravskoslezský hejtman Miroslav Novák (ČSSD). „S Martinem Dědicem se známe léta. S jeho bratrem jsem chodil na základní škole do stejné třídy, i naše manželky spolu chodily na stejnou školu. Společně jsme hrávali tenis a potkávali se především při amatérských tenisových turnajích a různých dalších sportovních a společenských akcích. Naše komunikace nevybočovala z běžných společenských konvencí, rodina, sport, politika, kultura, aktuální dění,“ odpověděl pro ParlamentníListy.cz Novák.

Jsem svědek, musím mlčet

Policie to ovšem vidí jinak, Nováka dlouhou dobu odposlouchávala jako jeden z klíčových kontaktů Martina Dědice a zajímá se i o některé krajské zakázky. Bližší kontakt s podnikatelem Lahodou podle svých slov neměl. „Vystupuji v pozici svědka a jako svědek jsem vázán mlčenlivostí,“ odtušil k otázce ohledně výslechu na policii. Novák v podzimních komunálních volbách nekandiduje a podle svých slov to neměl ani v úmyslu. „Jsem odpůrce kumulace funkcí a proto jsem také poté, co jsem se stal v roce 2008 členem krajské exekutivy, rezignoval na post starosty. Má vysvětlení můžete nalézt například v rozhovoru pro Moravskoslezský deník nebo otevřeném dopise zastupitelům Moravskoslezského kraje, který jsem umístil na svůj FB profil,“ dodal Novák.

  • Dokumentace k odposlechům: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8
  • Dokumentace k vyhodnocení odposlechů ZDE a ZDE

Policie se intenzivně věnovala i náměstkyni primátora za ČSSD Simoně Piperkové. Ta nejprve četnost kontaktů s Martinem Dědicem bagatelizovala, ale policie to sledováním jejích telekomunikačních aktivit vyvrátila. „Byla jsem s panem Dědicem v běžném kontaktu jako s desítkami jiných lidí, které detailně neprověřuji a nemohu tušit, co se stane v příštích dnech či letech. S panem Lahodou, pokud si vzpomínám, jsem byla seznámena na některé ze společenských akcí,“ tvrdí Piperková. „V komunálních volbách kandiduji a takzvaná kauza Dědic nemá s mojí kandidaturou nic společného,“ uzavřela svoje odpovědi Piperková.

V policejním hledáčku uvízl i starosta Poruby a člen městského zastupitelstva Lumír Palyza. „Vzhledem k tomu, že jsem starosta městského obvodu Poruby a pana Dědice, stejně jako další stovky občanů, znám, naše kontakty nepřekročily standardní rámec,“ konstatuje Palyza (ČSSD) a pokračuje: „V současné době se zabýváme na městském obvodě Poruba i na městě Ostrava celkovým zákazem hazardu, tudíž v tomto případě vím, kdo je pan Lahoda a žádný nadstandardní vztah s ním nemám.“ Ve volbách kandiduje na čelném místě: „Jsem za ČSSD lídr kandidátky do Zastupitelstva města Ostravy a věřím, že i tato kauza, jako mnohé další, bude důsledně vyšetřena," dodal.

V policejních materiálech je často zmiňováno jméno zastupitelky za ODS Radany Zapletalové. Především kvůli rekonstrukci kulturního domu. „Na otázku, v jakém vztahu jsem k panu Martinu Dědicovi, mohu odpovědět, že vůbec v žádném, tudíž neprobíhá ani neprobíhal žádný kontakt a nic tedy neřešíme. Totéž platí ve vztahu k panu Oldřichu Lahodovi. Neznáme se, nekontaktujeme se, neřešíme.“ Policie podle ní provedla v září 2013 na základě soudního příkazu prohlídku prostor DK Poklad a od té doby mne nekontaktovala. „V kauze Dědic osobně nikterak nefiguruji. V komunálních volbách kandiduji.“

Bavili se o politice

Pod drobnohled detektivů se dostal kvůli kontaktům s podnikatelem Lahodou i náměstek primátora za ODS Dalibor Madej. Vztahy s místní politickou buňkou ODS jsou podle zjištění ParlamentníchListů.cz napjaté. „S panem Martinem Dědicem jsem byl v kontaktu několikrát. Pohyboval se v Ostravě na akcích, na kterých jsem byl také. Naše kontakty, ať už osobní, telefonické, nebo formou sms, byly v rovině společenské. Nikdy jsem neměl pocit, že by tuto známost se mnou nějak zneužíval a navíc po mně nikdy nic nechtěl.“ S Oldřichem Lahodou se zná ještě z doby svého podnikání. „A dá se říct, že jsme dobří známí se společnými, ale skutečnými přáteli, které nikdy nezajímalo a nezajímá, jestli jsem v nějaké funkci nebo ne. Pokud jsme zrovna neprobírali naše známé, či rodiny, tak nejčastěji jsme spolu diskutovali politická témata. A v tomto ohledu jsme si měli co říct, jelikož jsem byl členem ODS a on měl blízko k ČSSD. Musím říct, že nás oba trápilo, jak se obě strany řítí vlastní blbostí do vymazání z politické mapy v této zemi. Taky musím napsat, že Oldřich Lahoda po mně nikdy nic nechtěl v souvislosti s funkcí, kterou zastávám na radnici v Ostravě,“ popisuje ParlamentnímListům.cz Madej. Také on se účastní podzimního volebního klání. Podle něj je otázkou, jak voliči budou reagovat na některé články, které se objevily v tisku. „Tyto články se nezakládají na pravdě, proto jsem proti nim podnikl příslušné kroky. Ano, v komunálních volbách hodlám kandidovat. Celou záležitost řeším prostřednictvím tisku a samozřejmě také odkazuji na šetření orgánů činných v trestním řízení,“ uzavírá Madej s tím, že jej policie zatím vůbec nekontaktovala.

Od začátku kauzy policie ve svých operativních zjištěních zmiňuje bývalé náměstky primátora za ČSSD Jiřího Srbu a Aleše Boháče. „Po nátlaku médií na různé politiky je zřejmé, že mnoho politiků v Ostravě zná obě osoby  (Dědice a Lahodu – pozn. PL) více volebních období a více let. S oběma pány jsem se já setkal až při mém působení na magistrátu. Jelikož jsem pracoval na Úřadu v Radvanicích a Bartovicích, kde byl starostou Vojtěch Mynář, předchozí náměstek primátora pro odbor dopravy, dlouholetý zastupitel města, byl předseda dozorčí rady Dopravního podniku, tak jméno Martin Dědic jsem i od něj slýchával. Ani s jedním z pánů na rozdíl od mých kolegů nejsem a nebyl jsem v zaměstnaneckém poměru, netrávím s nimi společné dovolené, neobdržel jsem od nich žádný dárek (drahá vína, sekt, lístky na NHL) a to ani od žádné jiné společnosti. Podstatné, co vás asi zajímá, můžu uvést jen obecně, protože bohužel kauza Dědic, jak ji prezentují média, není ještě vyšetřená,“ vysvětluje ParlamentnímListům.cz Boháč. Na policii byl pozván jako svědek a otázky se týkaly zakázek kolem obviněných společností a osob. Žádná z prověřovaných, dotazovaných veřejných zakázek nebyla podepsaná (zadána) v době mého působení ve funkci náměstka primátora nebo odboru, který jsem měl v kompetenci,“ pokračuje. Ohledně možné kandidatury jasné stanovisko neposkytl. „Zda budu zase kandidovat? Nezlobte se, zatím bez komentáře,“ uzavřel Boháč.

Ostatní oslovení, dle policie údajní aktéři a možní členové zločinecké skupiny, nezareagovali. Dozorující státní zástupce, a podřízený z kauzy Nagyová známého žalobce Ivo Ištvana, Vít Koupil takzvaný případ Dědic rozdělil na dvě větve, které by měly být vyšetřovány nezávisle na sobě. ParlamentníListy.cz se budou případu do budoucna věnovat ještě podrobněji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …