Žaluda do novin popsal, jak ho odvolávali. Zastali se ho prý jen odboráři

03.08.2013 13:09

Odvolaný ředitel Českých drah Petr Žaluda tvrdí, že mu nový ministr dopravy nikdy do očí neřekl jedinou výtku. Řekl to v rozhovoru pro Lidové noviny a zároveň popsal nestandardnost svého odvolání.

Žaluda do novin popsal, jak ho odvolávali. Zastali se ho prý jen odboráři
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Žaluda

Ministr dopravy Zdeněk Žák prosadil obměnu dozorčí rady ČD. Řídící výbor, který o personálních změnách v dozorčí radě rozhoduje a který obměnila vláda na Žákův návrh, vyměnil pět lidí v osmičlenné radě, mezi jinými i jejího předsedu Libora Antoše. Dozorčí rada Českých drah pak odvolala celé čtyřčlenné představenstvo firmy včetně jeho předsedy Petra Žaludy. Nové představenstvo pak Žaludu odvolalo i z funkce generálního ředitele ČD a na jeho místo zvolilo Dalibora Zeleného.

Petr Žaluda v rozhovoru pro LN popisuje, jak se jeho odvolání odehrálo. Podle bývalého ředitele bylo odvolání vysoce nestandardní. „Vždycky jsem počítal, že přijde někdo a řekne mi, že mě tady nechce. Čekal jsem ale, že si vás někdo zavolá a řekne vám do očí: Já vás tady nechci.“ Žaluda popisuje, že celé představenstvo bylo pozváno na na začátek jednání dozorčí rady, a tam jim bylo oznámeno, že se jí nebudou moci zúčastnit.

Asi po hodině prý byl pozván zase na jednání a tam mu přečetli výhrady k výroční zprávě. Podle svých slov měl Žaluda jen minimální možnost se k výhradám vyjádřit. Zastali se ho prý pouze odboráři. „Byl mi dán velmi malý prostor, abych něco řekl. Poté jsem byl znovu odejit,“ říká k průběhu jednání Žaluda.

Po další hodině prý byli opět pozváni na jednání, a to s celým představenstvem. Tam jim prý byl přečten text s důvody odvolání. Ani tentokrát prý nebyla možnost reagovat nebo se vyjádřit.

Kdyby mi ministr do očí řekl, že mu vadí, jak to vedu, pochopil bych

Deník LN se ptal, zda si Žaluda myslí, že za odvoláním je osobní usilování ministra Zdeňka Žáka. „Když jsme se viděli, nikdy mi do očí neřekl žádnou výtku, jak dráhy vedu,“ říká bývalý ředitel. „Kdyby mi řekl do očí, že mu roky vadí, jak to vedu, a jako ministr má teď za firmu zodpovědnost, pochopím to a půjdu,“ dodal Žaluda s tím, že by jako manažer neválčil s vlastníkem. Podle něj by měl mít odchod „nějakou úroveň“ a neměly by se hledat zástupné problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …