Žantovský o nechlapském postoji "knížete" k amnestii a o volební kampani z našich daní

20.01.2013 9:40

TÝDEN V MÉDIÍCH Zcela ve znamení prvního kola prezidentské volby se nesl uplynulý týden ve sdělovacích prostředcích. Mediální odborník Petr Žantovský se pozastavuje nad nechlapským postojem Karla Schwarzenberga, připomíná stranický výprask místopředsedy ČSSD Jiřího Dienstbiera a žasne nad tím, jakým cárem papíru je etický kodex České televize.

Žantovský o nechlapském postoji "knížete" k amnestii a o volební kampani z našich daní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

Prezidentská volba se prolíná všemi tématy, která z uplynulého týdne ve sdělovacích prostředcích vybral jako nejzajímavější mediální odborník Petr Žantovský. Platí to i pro čtvrteční projednávání nedůvěry vládě ve sněmovně. „Mě tam velice zaujal postoj prezidentského kandidáta Karla Schwarzenberga, který ze sněmovny odešel s poukazem na to, že s amnestií nesouhlasí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

„Přijde mi to jako hodně zbabělý a pokrytecký čin. Pan Schwarzenberg s amnestií původně souhlasil a obhajoval ji jako užitečnou. Ale když zjistil, že ve veřejnosti je nálada proti amnestii, tak se ihned snažil zalíbit voličům změněným postojem. To je velmi zbabělé. A stejně tak i to, že není schopen se za svůj nový názor postavit a hlasovat proti vládě. Ono by to na celkovém výsledku hlasování moc nezměnilo, ale aspoň by vypadal jako chlap, což v daném případě nevypadá,“ poukazuje mediální odborník na proměnlivost Schwarzenbergových názorů.

I když vedl kampaň, ministerský plat mu běžel

A připomíná i jeho slova po prvním kole, že zváží, jestli před druhým zůstane ve vládě. „Jak se dalo čekat, ve vládě zůstal. Zachoval si jak ministerský, tak poslanecký plat, takže minimálně celé druhé kolo, ale určitě i velká část jeho kampaně k prvnímu kolu byla za peníze českých daňových poplatníků. To úplně opačně si počínal Jan Fischer, který už v létě minulého roku odešel z místa prezidenta Evropské banky pro obnovu a rozvoj s tím, že se bude celý podzim věnovat kampani. Tomu já říkám chlapské a seriózní řešení,“ konstatuje Petr Žantovský.

Za další zajímavost prezidentského klání považuje to, jaká je reakce zevnitř ČSSD k výrokům místopředsedy Jiřího Dienstbiera na adresu Miloše Zemana. „Zaujalo mě stanovisko liberecké organizace, které odmítlo nominovat pana Dienstbiera na místopředsedu. A zároveň proběhla výzva středočeského hejtmana Řiháka, který se také velmi jednoznačně postavil za doporučení vedení ČSSD z minulého týdne, kdy řekl, že tady není žádný prostor pro zvažování,“ připomíná Petr Žantovský.

Místopředseda ČSSD skutečným sociálním demokratem není

Výrokům Jiřího Dienstbiera se ani nediví, protože podle něj ani není žádný sociální demokrat, ač je místopředsedou strany. „Uvědomme si, že je ve vzdáleném příbuzenském vztahu s rodinou Havlových, že je příslušníkem předlistopadové disidentské skupiny, a tudíž logicky a jednoznačně má blízko k panu Schwarzenbergovi. Ostatně ukázal to už po komunálních volbách v Praze v roce 2010, kdy zuby nehty prosazoval na pražské úrovni koalici ČSSD a TOP 09, což je samozřejmě bizarní. Ale dnes už se mu to nepřipomíná,“ všímá si mediální odborník.

Zároveň mu nedá, aby nezmínil počínání moderátorky České televize Ester Janečkové. „Tohle je trošku ošemetné říkat, protože to je jen málo přes týden, co se jí přihodila smutná rodinná událost. Ale paní Janečková v pátek velice zostra podpořila kandidaturu pana Schwarzenberga. Vzpomněl jsem si na rok 2006, kdy dokonce působila jako protagonistka kampaně SNK-ED v parlamentních volbách. Dokonce tehdy měla nějaké oplétačky s kodexem České televize, ale prošlo jí to, protože její pořad Pošta pro tebe je populárnější, než etické kodexy,“ podotýká Petr Žantovský.

Moderátorka ČT by neměla před volbami ovlivňovat veřejnost

Opravdu si není jistý, že moderátor takto sledovaného pořadu veřejnoprávního média, tedy s veřejným vlivem, má právo takto naprosto drsně a natvrdo vyslovovat podporu jednomu, nebo druhému kandidátovi při jakýchkoli volbách. „Zase bych připomněl, nechci vypadat jako kádrovák, ale ono to s tím souvisí, že paní Janečková je z chartistické rodiny Rút Křížkové a Oty Ornesta. Je to opět stejná skupina lidí – jak říkal Mirek Macek – jsou to ti hoši, co spolu mluví. V daném případě nejde o hocha, ale dívku,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Moderátorce neupírá právo na vlastní názory, ale neměla by vstupovat do volebního klání a ovlivňovat veřejnost. „U paní Janečkové bych připomněl ještě jednu věc, z níž je zřejmé, že si příliš etických otázek neklade. V roce 2009 hrála hlavní roli ve filmu Ulovit miliardáře režiséra a producenta Tomáše Vorla. A krátce po uvedení filmu v kinech moderovala pořad České televize Před půlnocí s Tomášem Vorlem. Takže opět přešlap proti novinářské etice jako Brno,“ upozorňuje mediální odborník na to, co všechno moderátorce v České televizi prochází.

Média si ohlášenou podporou podkopla židli

Z trochu jiného soudku – protože nejde o veřejnoprávní, ale soukromá média – je přihlášení některých médií k otevřené podpoře jednoho z kandidátů. „Je otázka, jestli ty listy lze ještě považovat za žurnalistiku. Protože co je úkolem a rolí žurnalistiky? Reflektovat svět kolem nás, snažit se o maximální nestrannost a objektivitu aspoň ve zpravodajství a v základním uchopení skutečnosti a předání v daném případě čtenářům,“ vysvětluje Petr Žantovský.

Ze strany těchto médií tedy došlo k výraznému narušení těchto principů. „V každém případě je nabourána důvěra vůči těm listům. Protože od tohoto okamžiku cokoli napíšou o komkoli jiném než o Schwarzenbergovi, tak bude nutně vnímáno optikou ´Aha, to jsou ty schwarzenbergské noviny´. Tím si sami sobě podkopli židli a udělali to ještě v takovém hurá stylu,“ myslí si Petr Žantovský.

Z novin se stává stranický či propagandistický plátek jedné strany

Novináři mu tím připomínají aktivistickou skupinu propagandistů, kteří z důvodů ať už hmotných nebo nezištných, z nadšenectví či vidin budoucích pašalíků, se najednou téměř všichni pustili do propagace jednoho kandidáta. „Přehlížejí jeho nedostatky včetně toho, jak nedrží slovo, které řekl před několika dny. To najednou z novin mizí. Pak je otázka, k čemu takové noviny jsou. Pak už to je opravdu jen stranický či propagandistický plátek jedné strany,“ tvrdí mediální odborník.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…