Zátah na Ládinovy poskoky v ČR? Obvinění z terorismu mizí jako pára nad hrncem

26.06.2012 6:15

Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat v Česku sedm osob. Tato zpráva před rokem, těsně po smrti arciteroristy Usámy bin Ládina, vévodila médiím s tím, že jde o historicky první zatýkání teroristů u nás. Nyní půjdou cizinci k soudu. Jak se ale ParlamentníListy.cz dozvěděly, tak to s jejich napojením na teroristu nebude až tak horké.

Zátah na Ládinovy poskoky v ČR? Obvinění z terorismu mizí jako pára nad hrncem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policie zatýká

Obhájkyně jednoho z nich Jaroslava Frkalová bez skrupulí hovoří o uměle vyvolané senzaci, která nemá s realitou nic společného. „ÚOOZ udělalo skvělý marketingový tah. Když byl zabit Ládin, tak naše média vyrukovala s tak skvělou zprávou, že útvar pozatýkal lidi napojené na teroristy. Můj klient jí vepřové maso a v mešitě byl naposled před patnácti lety. V poslední době navštěvoval hlavně noční podniky, za což ho nejspíš Alláh potrestal tímto zatčením. Vždyť ani nevěděl, co to Jamaat Shariat je. Z doslechu vím, že zatčení Bulhaři patří k pravoslavné církvi. Je zbytečné hledat terorismus tam, kde není a strašit lidi. Lidé by měli být trestáni za to, co spáchali a neměli by být předem očerňováni,“ soudí Jaroslava Frkalová z advokátní kanceláře Hulík & Partners.

Zatčení teroristických přisluhovačů?

„Detektivové ÚOOZ zadrželi v souvislosti s radikální islamistickou organizací Jamaat Shariat na území Česka sedm osob,“ píše se v tiskové zprávě útvaru, která vyšla den poté, co americký prezident Barack Obama oznámil, že byl terorista Usáma Bin Ládin zabit týmem zvláštních amerických sil ve svém luxusním domě u Abbottábádu. „Postupně se tak začaly rozplétat okolnosti, týkající se organizované trestné činnosti stoupenců organizace Jamaat Shariat na území našeho státu. Tato činnost měla spočívat v zajišťování materiální, finanční a personální podpory teroristických aktivit, zejména na území severního Kavkazu. Osoby, které působily v Česku, měly zajišťovat falešné osobní doklady, finance, zbraně a výbušniny pro takzvané nové bojovníky,“ sděluje dále zpráva, na kterou i nyní odkazuje mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Video ze zatýkání vypadá velmi akčně. Policejní zakuklenci vniknou do ubytovny, kde pozatýkají několik mužů ležících na palandách a pak i vejdou do místnosti, kde se jiní tiše modlí. „Klient byl zadržen samostatně den před tím zásahem v ubytovně, k jeho obvinění z podpory terorismu chyběly důkazy. Většina mužů, co se modlila v ubytovně, byla hned propuštěna, jak jsem se posléze dozvěděla z médií. Při výslechu obviněných jeden z nich uvedl, že falešné doklady byly určeny pro osoby v Německu, kterým za vybodování byly odebrány řidičské průkazy. Na co by byly falešné bulharské doklady někomu na Kavkaze,“ diví se Frkalová, obhájkyně zatčeného Dagestánce Alikbera Alieva. Jedná se prý o bývalého tanečníka národních tanců, jenž se v Česku živil jako řidič v cestovní kanceláři.

Kdo je terorista?

Na případu s krycím názvem Medvěd začalo  ÚOOZ pracovat již v roce 2008 na popud Němců. Při domovních prohlídkách byly o tři roky později podle zprávy ÚOOZ zadrženy pravé i falešné doklady a vše potřebné k jejich padělání, ale i falešné peníze a drogy. U jednoho ze zadržených, Čečence, jehož případ se však nyní bude projednávat samostatně, byly nalezeny i zbraně. Bylo obviněno osm osob, šest je stíháno vazebně. „Na začátku tohoto roku jsme to předali státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby, za čímž si stojíme. Proto v současnosti není na místě, abychom se k tomu nějak vyjadřovali. Otázka je, koho bere veřejnost za teroristu. Toho, kdo pomáhá bojovníkům, anebo jen bojovníky samotné,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz Hanták.

„Na klienta již v obžalobě není nahlíženo jako na padělatele veřejné listiny s úmyslem usnadnit teroristický útok, přesto se v ní i nadále uvádí, že se měl podílet na objednávání, výrobě a další distribuci padělaných a pozměněných osobních dokladů, které byly určeny pro členy radikální islamistické organizace Jamaat Shariat. Tedy že měl fungovat v rámci organizace na podporu terorismu. S ohledem na to, že v obžalobě nebyl dostatečný popis skutku spáchaný klientem a k němu přiřazena správná právní kvalifikace, byla věc vrácena státnímu zástupci k došetření. Ten proti usnesení podal stížnost a klient i nadále musí setrvat ve vazební věznici do rozhodnutí Městského soudu o stížnosti státního zástupce,“ podotýká Frkalová s tím, že formulace v obžalobě jsou opravdu velmi zavádějící. ParlamentnímListům.cz poslala článek z ruských novin, kde píše nejmenovaný muž, který zná všechny obviněné a situaci na Kavkazu, že jde o lži a antiteroristické hry českých šakalů.

Policajti se chtěli vytáhnout?

Hned po zásahu napsal komentátor časopisu Týden Martin Fendrych článek: Češi zatkli osm „bin Ládinů“, kde rozvádí bílá místa celého případu. „Nabízí se poněkud „neteroristické“, české vysvětlení. Policajti se chtěli vytáhnout. Američané přece právě zastřelili arciteroristu Usámu bin Ládina. To může být důvod. A druhý? Ministrem vnitra se stal Jan Kubice, bývalý šéf ÚOOZ, který zřejmě nebude mít pro lidi typu Roberta Šlachty příliš pochopení. A tak ředitel ÚOOZ potřebuje předvést, jak je nepostradatelný.“

Ostatně o teroristické hysterii v Česku by mohla mnohé vyprávět i aktivistka v oblasti lidských práv Hana Demeterová. „Jde o případ, kdy jsem se loni zabývala malou holčičkou, kterou vzali matce narkomance a starala se o ni její sestra. Žije s druhem, kterého označovali za mafiána a teroristu. Tak jsem to policii všechno vysvětlila, aby měli jasno. Dagestán je myšlenkově dost vzdálený Čečensku, ale jsou tam teorizováni mladí lidé, kteří se chtějí bránit. Vím, že tam ruské tajné služby FSB posílaly náklaďáky extremistické literatury z Moskvy,“ vysvětluje. Na důkaz čachrování s fakty dokládá film o bombovém útoku na obytné domy v Bujnaksku z roku 1999, který investigativní formou informuje, že ho způsobila tajná služba Ruska FSB, aby byla upevněna moc Vladimíra Putina. V mnoha zdrojích je tato verze uváděna jako konspirační teorie.

Kdo jsou Jamaat Shariat?

Z doposud neuveřejněného materiálu odborníka na ruskojazyčné mafie a tlumočníka Miroslava Grossmana vyplývá, že organizace Jamaat Shariat vznikla přejmenováním bojové skupiny Džennet (ráj), která byla v roce 2002 vyslána do Dagestánu z Čečenska. Ostatně Dagestánská republika je součástí Ruské federace ležící ve východní části severního Kavkazu. Ideové zdroje Jamaat Shariat, jejíž všichni velitelé byli zlikvidováni, lze hledat v salafismu a wahhábismu. Má za cíle zřízení globálního teokratického islámského státu a to cestou globálního džihádu. Podle materiálu u nás Jamaat Shariat využívá takzvaný klientský systém, tedy způsob zprostředkování práce, v němž pracovníci z bývalých republik SSSR dostávají část platu, a ostatní peníze shrábne klient.

Krátce po rozhodnutí, že se město Soči v podhůří Kavkazu stane dějištěm zimní olympiády v roce 2014, vydala organizace Jamaat Shariat toto oficiální prohlášení: „Uděláme vše, aby s pomocí Alláha v té době z postavených sportovních staveb Soči zahlaholila výzva muezína k modlitbě kavkazských mudžahidů.“

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …