Závidím vám, že máte Zemana s Klausem, řekl v Praze Mečiar. A pak dodal řadu velice nehezkých věcí o Václavu Havlovi či Petru Pithartovi. Čtěte, co se jinde nepsalo

12.12.2017 11:11

REPORTÁŽ Institut Václava Klause společně s Národním muzeem uspořádaly u příležitosti nadcházejícího 25. výročí rozdělení Československa (1. 1. 1993) debatu dvou bývalých premiérů obou republik Václava Klause a Vladimíra Mečiara, která proběhla v pondělí v sále Sněmovny lidu v budově bývalého Federálního shromáždění.

Závidím vám, že máte Zemana s Klausem, řekl v Praze Mečiar. A pak dodal řadu velice nehezkých věcí o Václavu Havlovi či Petru Pithartovi. Čtěte, co se jinde nepsalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata Klaus – Mečiar: Čtvrtstoletí nové české a slovenské státnosti v sále Sněmovny lidu v budově bývalého Federálního shromáždění

V poslaneckých lavicích zasedl i poslední premiér ČSFR Jan Stráský a další exministři jako Vladimír Dlouhý, Karel Dyba, Ivan Kočárník či Jindřich Vodička, se kterými si Mečiar potřásl rukou.

Klaus s Mečiarem se shodli, že rozdělení bylo nevyhnutelné, rozdělení státu bylo výjimečně přátelské, kooperativní a výhodné pro obě země, založené na oboustranném respektu a přátelství. Neřízený spontánní rozpad mohl vést k násilí jako například v Jugoslávii či v Sovětském svazu. Oba případy byly pro oba státníky mementem. Mečiar ostře zkritizoval bývalého prezidenta Václava Havla.

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

Češi, nikdy nezapomeneme, co jste pro nás udělali

Mečiar na úvod svého vystoupení řekl, že přijel do Prahy po 19 letech z úcty k Václavu Klausovi, kterého považuje za nejvýznamnější osobnost novodobé české politiky. Mečiar připomněl emancipační snahy slovenského národa a i díky Čechům a vzniku Československa Slováci jako národ nezanikli a Češi dle něj udělali během společného státu pro Slovensko řadu pozitivního. Československo bylo nutné i kvůli vypořádání s německou a maďarskou menšinou. Po určitou dobu to byl stát, který vyhovoval oběma národům. „Nikdy nezapomeneme,“ řekl vděčně Mečiar s tím, že Češi Slovákům vrátili jazyk a pomohli jim s vybudováním inteligence i hospodářství.

Zároveň Mečiar připomněl, že už v počátku existovala řada specifik Slovenska, která napovídala, že společný stát nebude navždy: příslib autonomie Slovenska, který nebyl splněn, vznik Slovenského štátu, rok 1946, kdy komunisté na Slovensku ve volbách nezvítězili, zatímco v českých zemích vyhráli s převahou, rok 1968, kdy uvolňování chtěli Slováci využít pro federalizaci. Ačkoli ČSSR byla od roku 1968 oficiálně federací, tak šlo fakticky o centrální stát a jednotlivé republiky byly slabé.

Nedůvěryhodný partner Havel a Pithart

Mečiar ostře kritizoval Václava Havla. Už jeho návrh, že by společný stát měl český i slovenský název, byl dle něj nepřipravený a vyvolal pouze pnutí a „pomlčkovou válku“. Havlovy výroky o pozastavení zbrojní výroby na Slovensku vedly k tomu, že tam byly nezaměstnané stovky tisíc lidí. V roce 1991 se podle slov Mečiara pokusil exprezident Havel postavit Slovensko do fašistické polohy. Šlo o provokaci Havla. Tehdy byl Mečiar odvolán z postu slovenského premiéra, do kterého se vrátil po volbách v červnu 1992.

Podle Mečiara začala federace zanikat spontánně a přestaly fungovat instituce. Mečiar řekl, že v roce 1992 mu nabízel Václav Havel, že by s ním jednal o budoucnosti Česka a Slovenska. Mečiar ale dodal, že to odmítnul „pro nedůvěryhodnost partnera“ a jednal raději s Václavem Klausem. Ten podle něj nikdy neporušil dané slovo.

Mečiar se též kriticky vyjádřil k českému premiérovi Petru Pithartovi. Pithartův postoj býval často: „Ráno ano, v poledne možná a večer ne.“ Pithartův dvojdomek dle něj nebral nikdo vážně. Mečiar též řekl, že se mu dostal do rukou tajný dokument o tom, že Pithart měl připravený i scénář jednostranného odchodu České republiky z ČSFR. Klaus dodal, že takový dokument nikdy neviděl.

Chybí nám dvojice politiků, jako je Klaus a Zeman

„Chybí nám dvojice politiků, jako je Klaus a Zeman,“ posteskl si Mečiar s tím, že tito politici se dokázali dohodnout přes své rozdíly na zájmech státu. Dle něho spolupráce České republiky a Slovenské republiky může být modelem pro Evropu: ihned fungovaly volný pohyb zboží, osob, kapitálu, avšak bez centrálních institucí.

Mečiar zdůraznil, že Klaus s Mečiarem nedopustili, aby jim do procesu rozdělení federace ze zahraničí kdokoli mluvil. Češi a Slováci jsou vzorem pro spolupráci a žádné národy teď nemají nyní tak dobré vztahy jako tyto dva.

Mečiar též připomněl, jak mnoho úsilí stálo vybudovat nový slovenský stát. Řada institucí ještě na začátku roku 1993 neexistovala a nebylo ani dostatek úředníků. V Evropské unii tvrdili, že Slovensko nezvládne samostatnost – to tvrdil předseda Evropské komise Romano Prodi.

Rozdělení bylo nebývale kooperativní, přátelské a dobře připravené

Klaus při svém úvodním vystoupení řekl, že rozdělení bylo nebývale kooperativní, přátelské a dobře připravené. Po rozdělení nikdy na Slovensku necítil nenávist vůči Čechům či vůči vlastní osobě.

Rozdělení dle něj bylo nevyhnutelným, správným a logickým krokem. To ale nevěděl ze začátku. Český pohled byl vždy odlišný, protože centrální instituce sídlily v Praze a Češi brali Československo více samozřejměji. Klause překvapila pomlčková válka a díky ní si uvědomil umělost a nesamozřejmost projektu Československa.

Podle Klause proti slovenským aspiracím agresivně reagovala Kalvodova ODA či Pithartova vláda. Klaus řekl, že Ján Čarnogurský chtěl od počátku nezávislé Slovensko. Klaus připomněl, že před volbami 1992 o rozpadu státu neuvažoval, výsledek voleb mu ale ukázal něco jiného. ODS byla jediná strana, která kandidovala v obou republikách. Ve volbách 1992 reformní komunisté v Občanském hnutí a „slovenská kavárna“ VPN neuspěli.  

Klaus nechtěl „dvojdomek“ a postupný rozpad. Po prvních povolebních setkáních se Klaus s Mečiarem shodili, že rozdělení je nevyhnutelné. Jednání dle něj byla bolestná, zdlouhavá, někdy i tvrdá, ale vždy korektní. Klaus poděkoval Mečiarovi. Bez něj byl rozdělení ČSFR nedopadlo tak dobře.

Václav Klaus přiznal, že mu vyhovovalo, když již všichni byli zemdlení, on si připravoval mezitím komuniké a ve čtyři hodiny ráno nikdo jiný nic připraveného neměl, tak všichni nakonec odsouhlasili Klausův návrh. Klaus řekl, že Slovensko na rozdělení vydělalo a že mu to upřímně přeje. Svůj samostatný stát dle něj Slováci zvládají.

Prohavlovské skupiny...

„Prohavlovské skupiny na Slovensku selhaly. U vás si svoje poznáte,“ řekl Mečiar. Ten také řekl, že slovenská vláda nyní v otázce imigrace ustupuje. „Nedobre to robí,“ řekl o Ficově vládě.

Mečiar též řekl, že při rozdělení státu museli řešit i takové humorné věci, že „gazdina“ měla domek na Slovensku a záchod už měla ale na české straně. Mečiar zdůraznil velkorysost české strany při dělení federálního majetku.

Též se vyjádřil k často přetřásané otázce referenda. Co mělo být otázkou? Zachování společného státu? To by ale začalo vše nanovo. Kdyby nebyly dané jasné parametry fungování federace a republik, znovu by vše směřovalo k rozpadu federace. Klaus řekl, že o zániku společného státu rozhodli voliči v červnových volbách 1992. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …