Zeman diskutoval se svou odpůrkyní: Masarykovi také vytloukli okna a vypískali ho studenti

02.12.2014 16:52

REPORTÁŽ Dáma s červenou kartou dostala možnost od prezidenta Miloše Zemana jako první klást otázky v debatě, která se uskutečnila ve městě Židlochovice při příležitosti návštěvy prezidenta v Jihomoravském kraji. „Masarykovi také vytloukli okna, když mluvil o rukopisných falzech a studenti ho vypískali z posluchárny. Demokracie znamená svobodu názorů pro všechny,“ uvedl na debatě mimo jiné prezident s tím, že mezi desítkami lidí našel ještě další dvě červené karty.

Zeman diskutoval se svou odpůrkyní: Masarykovi také vytloukli okna a vypískali ho studenti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Židlochovicích

Anketa

Myslíte, že budou do konce roku pokračovat masové protesty proti Zemanovi?

hlasovalo: 28665 lidí

Debata odstartovala podle obvyklého scénáře. Po uvítání místního starosty přivítal občany hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ten pak předal slovo prezidentu republiky, který nejprve zavzpomínal na období spojené se spuštěním provozu temelínské jaderné elektrárny, protože právě na zámku v Židlochovicích probíhalo jedno z jednání. „Děkuji tehdejším židlochovickým občanům, že nás až na zelené aktivisty, kteří stejně většinou pocházeli z Rakouska, přátelsky přivítali a postavili se za mě jako tehdejšího premiéra a tedy i za tehdejší vládu. Dnes jsem tu byl na návštěvě malého, ale skvělého řeznictví a viděl jsem tady jednu, doslova jednu protestující dámu s píšťalkou a červenou kartou. Pevně doufám, že je i tady, protože já dávám vždy jako první otázku těm, kteří nesouhlasí. Když pískáte, zpravidla nevíte, co pískáte, řeči pískotu jsem se ještě nenaučil, ale je poctivá hra podat mikrofon té, co nesouhlasí a poslouchat výměnu názorů a argumentů,“ uvedl také prezident s tím, že účelem jeho návštěvy je diskuze s občany.  

Zemanova pirueta a Sedláčkova mikina

Prezident sklidil potlesk a první se ke slovu dostala právě dáma s červenou kartou. „Nepřišla jsem diskutovat s panem prezidentem, ale přišla jsem protestovat proti tomu, jak nás pan prezident prezentuje v zahraničí, jak nám dělá špatné jméno, aby to viděli lidé v Praze a v Čechách, aby lidé věděli, že jsou i lidé jinde, kteří proti jeho chování protestují,“ uvedla tazatelka, které se také nelíbilo připínání medaile panu Sedláčkovi. „Bylo to naprosto nevhodné. Nechápu, jak mohl v takovém oblečení přijít do sálu,“ podotkla.

A prezident reagoval: „Když hovoříte o zahraniční reprezentaci, navštívil jsem řadu zemí, kromě Německa, Polska, Slovenska, Maďarska a Rakouska Francii, Izrael, Srbsko, Slovinsko, Chorvatsko, Čínu, Kazachstán a Tádžikistán. Nevím o tom, že by se ozvaly jakékoli konkrétní hlasy u jakékoli země, že bych tam špatně reprezentoval zemi, s jedinou výjimkou, a to bylo Slovensko, kde jsem omylem na červeném koberci šel místo doleva doprava. Prezident Gašparovič mě zachytil, otočil správným směrem a tomu se pak říkalo tzv. Zemanova pirueta,“ uvedl Zeman s tím, že zároveň doplnil: „Souhlasím s tím, že Robert Sedláček přišel nevhodně oblečen, a to je kritika filmového režiséra, kterého si velmi vážím a jehož dílo můžete vidět na televizních obrazovkách a v kinech.“ 

Upozornil také na to, že Sedláček je držitelem řady ocenění. „Na jedné misce vah máte jeho filmařské a televizní dlouhodobé dílo a na druhou tu nešťastnou fleecovou bundu, kterou shodil sebe sama,“ popsal. Vyjádřil se také k tomu, že někteří lidé proti jeho názorům protestují. „To je demokracie. Masarykovi také vytloukli okna, když mluvil o rukopisných falzech a studenti ho vypískali z posluchárny. Demokracie znamená svobodu názorů pro všechny,“ okomentoval prezident s tím, že mezi desítkami lidí v sále ještě vidí další dvě červené karty.

Sáhněte si každý do svědomí, zaznělo z publika

Další z občanů žádal, aby prezident vysvětlil, jak zastupuje republiku. Řeč byla o kvalitě novinářské práce, situaci na Ukrajině nebo problematice hornictví. Jako poslední zazněla tato připomínka z publika od asi pětatřicetileté paní s dítětem: „Chci jen říci, že si myslím, že pan prezident byl zvolen většinou. V Bibli je napsané, že se máme modlit za ty, kteří jsou v moci postavení. Je hrozně jednoduché kritizovat. Máme ale povinnost se přimlouvat. Sáhněte si každý do svědomí, jestli umíme jen kritizovat, nebo se sami nějak zapojujeme do toho, aby stát vypadal slušně. Je to jen zhodnocení, které jsem chtěla říct pro ostatní.“ Za odpovědi sklízel prezident potlesk a také v této atmosféře odcházel.

Čelní představitelé Židlochovic zavzpomínali na Václava Havla

Po skončení diskuze s prezidentem republiky se utvořil hlouček kolem místního starosty a pár lidí ještě pokračovalo v debatě. Místní starosta Jan Vitula si na setkání s prezidentem dal na sako placku s tváří Václava Havla. „Má to dva důvody. Jestli jsme na něco mohli být v České republice hrdí, tak je to politika, kterou tady zavedl pan Václav Havel a Karel Schwarzenberg v ní chtěl pokračovat, politika zahleděná na lidská práva a věci, které s tím úzce souvisí. Češi si ve své novodobé historii prožili věci, které byly hodně složité, a proto si myslím, že v této politice by bylo dobré pokračovat. Pan prezident Zeman, při vší úctě, je člověk, který se odchyluje jiným směrem a já se s tím nemohu srovnat,“ vysvětlil Vitula pro ParlamentníListy.cz. „Prezident Zeman reagoval, že mu to nevadí,“ doplnil Vitula, se kterým stejný názor sdílí i židlochovický místostarosta: „U Václava Havla jsem nikdy žádný podtext necítil, a za to si ho nesmírně vážím. To byla demokracie v přímém přenosu.“

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …