Zeman je zpět! Před lidmi se opět vysmál novinářům, mluvil o Rusku a ztepal EU

24.08.2017 10:51

Prezident Miloš Zeman zahájil mezinárodní výstavu Země živitelka v Českých Budějovicích. Neodpustil si ani kritiku Evropské unie a slova vyslaná směrem k Ruské federaci.

Zeman je zpět! Před lidmi se opět vysmál novinářům, mluvil o Rusku a ztepal EU
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Miloš Zeman se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha

„V první části mého úvodního slova bych rád mluvil o tom, co dělat pro to, aby zemědělství ještě lépe prosperovalo, jak odstraňovat některé překážky a nacházet nové příležitosti. Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie přikročuje ke krokům, o nichž jsme dosud četli pouze v románech, a sice, že vyplácí dotace na nevýrobu,“ zmínil úvodem Zeman.

„Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo, protože pokud vůbec máme vyplácet dotace, tak proto, abychom něco vyrobili a ne abychom výrobu zastavili,“ dodal Zeman. „Pokud jde o tu pozitivní stránku, velice jsem uvítal, když můj přítel Milan Teplý z Madety nedávno podepsal smlouvu o vývozu sušeného mléka do Číny. To je naprosto konkrétní krok,“ poznamenal prezident. 

Anketa

Co by měla udělat ČSSD v prezidentské volbě?

hlasovalo: 8197 lidí

„Před rokem jsme tady s Milanem Štěchem protestovali proti sankcím vůči Ruské federaci, protože škodí jak českému průmyslu, tak českému zemědělství. Musím říct, že k žádnému pozitivnímu vývoji od té doby nedošlo, a tak se chystám do Ruské federace a pokusím se něco změnit. Musíme dokonce najmout tři letadla, neboť podnikatelé mají o tuto cestu zájem. Nejsou to agenti ruského prezidenta Vladimira Putina, jak by řekli nějací přihlouplí novináři, ale jsou to lidé, kteří chtějí obchodovat a nacházet nové příležitosti,“ řekl.

Druhý tématem bylo téma ochrany životního prostředí. „Před sto lety bylo v naší zemi třikrát víc rybníků, než je teď. Když se třeba podíváte na Kunětickou horu, tak vám ukážou, že za panství Pernštejnů tam byla celá řada rybníků. Všechny tyhle rybníky jsou dneska vyschlé. Stavme si tedy klidně sudy na dešťovou vodu, ale co je daleko důležitější, je obnova velkých, malých i středních rybníků. To by měl být náš základní cíl,“ sdělil Zeman.

„Oznamuji vám, že v lánském parku jsme obnovili zašlý rybník, Václave,“ řekl ve směru ke svému předchůdci, prezidentu Václavu Klausovi, jenž se slavnostního zahájení agrosalonu rovněž zúčastnil. „Rybník měl propustné dno. Tak se tam natáhla fólie, na tu fólii se dal štěrk, napustila se voda. Ta voda je krásná, čistá. A je spojená s dříve obnoveným potokem, takže je to taková malá vodní soustava. Je vždycky lepší udělat jakoukoli malou věc než kázat druhým, co mají udělat oni,“ sdělil.

„Zemědělci jsou nejdůležitějším oborem národního hospodářství. Když nebudeme mít co jíst, vyhyneme. Ale zemědělci nejsou jen producenti jídla. Zemědělci jsou také architekti krajiny. Ať už to jsou remízky, ať už to jsou rybníky. A já vám v téhle krásné práci přeji úspěch,“ uzavřel Zeman.

Prezident Miloš Zeman se tak po návratu z dovolené opět naplno pustil do práce. Ve středu odpoledne se zúčastnil akce Sportovní hvězdy dětem 2017, která se tradičně koncem léta koná v areálu tenisového klubu Sparta Praha.

O akci byl mezi novináři enormní zájem. Prezident se totiž přes léto příliš veřejně nevyjadřoval. Počátkem léta trávil jako tradičně první letní dovolenou na Vysočině v Novém Veselí, v srpnu poté odpočíval na oblíbeném lánském zámku.

Média se ovšem ve svém předpokladu, že po skončení akce hlavu státu vyzpovídají na témata jako Čapí hnízdo, blížící se volby nebo vyhlášení termínu prezidentských voleb, přepočítala. Prezident totiž novinářům sdělil, že bude odpovídat pouze na dotazy související se sportovní akcí, které se zúčastnil. Zdůvodnil to jednoduše.

„Vzhledem k tomu, že dnes předtáčím pro televizi Barrandov pořad, který se bude vysílat zítra večer, bych považoval za krajně nesportovní, kdybych odpovídal na dotazy Babišovy aféry a Barrandov byl předběhnut vámi, a to není dobře,“ upozornil žurnalisty sám prezident a následně vysvětlil, proč se rozhodl udělit záštitu právě této sportovní akci. Děti, které se sportem začínají, může podle něho pozitivně motivovat k budoucím výkonům a píli právě setkání se sportovními hvězdami, které už obrovských úspěchů dosáhly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …