Zeman narovinu: Za opoziční smlouvy se kradlo tak v milionech. Dnes je to v miliardách

11.06.2014 16:50

REPORTÁŽ Jablonec nad Nisou, druhé největší město v Libereckém kraji, navštívil prezident Zeman ve středu 11. června, závěrečný den jeho putování po nejmenším českém kraji. Jeho první cesta vedla do Preciosy, kde ho čekalo přátelské přijetí.

Zeman narovinu: Za opoziční smlouvy se kradlo tak v milionech. Dnes je to v miliardách
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Mítink na dvoře Preciosy. Zleva hejtman Libereckého kraje Martin Půta, prezident Miloš Zeman a ředitel firmy Ludvík Karel

Ještě před příjezdem prezidenta do firmy se před ní kromě policistů, ochranky a novinářů začali shlukovat starší lidé, bývalí zaměstnanci Preciosy. „Pracovala jsem na odbytu 35 let, ráda na to vzpomínám. Teď sem chodím na obědy, jsou za 30 korun. Což je pro nás důchodce výhodné,“ řekla redaktorovi ParlamentníchListů.cz starší paní, která se přišla podívat na prezidenta. A chválila polistopadového ředitele Preciosy Ludvíka Karla, který před vchodem s kytičkou v ruce čekal na Zemana. „Po revoluci firmu zachránil, chtěli ji koupit cizinci. Ještě že Preciosa Karla má,“ konstatovala.

Jsem přítelem Preciosy

Prezidentská kolona přijela před 11. hodinou. Po uvítání si Zeman v doprovodu Karla prohlédl vzorkovnu i mačkárnu, kde imitují přírodní kameny. Jde o ruční práci, kterou nelze nahradit stroji a některé vzory jsou i sto let staré. Pak následoval mítink se zaměstnanci na dvoře podniku. „Nejsem v Preciose poprvé. Byl jsem tu i jako důchodce z Vysočiny a přijali jste mě – zaměstnanci i vedení podniku – se stejným přátelstvím, jako když jsem se stal prezidentem. Velice si toho vážím a všem vám za to děkuji. Není žádným uměním přivítat hlavu státu. Ale je dobré vědět, že ve mně vítáte přítele Preciosy,“ pronesl hřejivá slova Zeman na úvod. Hejtman Martin Půta poté upozornil, že Preciosa je největším zaměstnavatelem v Libereckém kraji, pracuje v ní 4 a půl tisíce lidí.

Euro by mohlo platit od roku 2017

Pak už se začali zaměstnanci ptát. Preciosa hodně vyváží a většina českých exportérů si přeje zavedení eura v Česku. I proto se první tázající prezidenta ptal, které politické strany u nás pro zavedení eura skutečně něco dělají. „Pro zavedení eura jsou všechny proevropské strany. Relativně slaběji ANO, tak napůl TOP 09 a velmi silně sociální demokracie. Ale nestačí mít zavedení eura jen v programu. Je potřeba pro to něco konkrétního dělat. Stanovit plán a termín přijetí eura. Vláda ho v programu má. Domnívám se, že se to dá stihnout do roku 2017,“ objasnil Zeman.

Další zaměstnanec, který uchvátil mikrofon, prohlásil, že si váží prezidentovy snahy snížit státní dluh. Zeptal se, jak se daří jeho nadačnímu fondu a zda získal nějaké významné dárce. „Ano, například Andreje Babiše, který věnoval půl milionu korun. Když jsme vyzvali politiky, aby přispěli, reagoval jediný Jiří Paroubek. Řekl, že nic nedá,“ rozesmál přítomné Zeman. Prezident si sám snížil plat o třicet procent. „Myslím si, že i ostatní politici by si měli snížit své často nadměrné platy, protože ryba smrdí od hlavy a právě oni by měli jít příkladem,“ vyzval a sklidil potlesk.

Kajínek je v kleci. Ale není žádný andílek

Z Preciosy se prezident přesunul na jabloneckou radnici, kde se pod taktovkou primátora Petra Beitla setkal se zastupiteli. Od Jablonce dostal Zeman opravdu užitečný dárek – skleněný popelník. A pak už se přemístil před radnici na rozžhavené náměstí, kam si ho přišlo poslechnout několik stovek lidí. Už první tazatelka se ptala kuriózně. „Jsem tady kvůli vašemu nejznámějšímu vězni Jiřímu Kajínkovi. Chci říct, že pan Kajínek v poslední době pobýval v jablonecké věznici v Rýnovicích, ale teď měl být převezen do Znojma. Když ho nakládali, najednou zjistil, že jede na Mírov do klece. Teď je v ní. Obávám se, že je to z toho důvodu, že jste slíbil očistit justici a s paní ministryní Válkovou ten případ otevřít,“ sdělila žena.

V případě Jiřího Kajínka je tady podle Zemana pochybnost o objektivitě plzeňského soudu. „Proto jsem nedávno poprosil paní ministryni Válkovou, aby zvážila možnost obnovy řízení pana Kajínka. A to před jiným než plzeňským soudem z důvodu pochybností o jeho zaujatosti,“ sdělil prezident. „Ale chci upozornit, že jsem si v této souvislosti pročetl trestný spis pana Kajínka. Jsou v něm popsány trestné činy ještě před touto kauzou, zaberou celé tři stránky formátu A4. Nedělejme z něj andílka. Tím určitě není,“ doplnil.

Opoziční smlouva přinesla stabilitu

Výbušný dotaz položil prezidentovi Jablonečan Kopal. Ptal se na opoziční smlouvu z roku 1998, jejímiž hlavními aktéry byli Zeman a Klaus. „Opoziční smlouva, tedy dohoda dvou nejsilnějších politických stran, byla politický majstrštyk, která přivedla této zemi stabilitu, hospodářský růst, včetně růstu životní úrovně. Strany se zdaleka tak nehádaly jako teď. Zdaleka se nekradlo tak, jako se krade teď. Pokud se někdo domnívá, že je souvislost mezi opoziční smlouvou, která skončila v roce 2002 a současným stavem v roce 2014, tak mi vysvětlete v čem,“ odpověděl Zeman a vzpomněl, že před opoziční smlouvou byly lehké topné oleje, Viktor Kožený a desítky dalších kriminálních kauz. „Pokud se kradlo za opoziční smlouvy, tak v milionech. Dnes se krade v miliardách. Za to rozumná dohoda dvou nejsilnějších stran opravdu nemůže,“ domníval se prezident.

Pak se ještě probírala prostituce, respektive její legalizace. „Jde o nejstarší řemeslo na světě. Veškeré pokusy ho umravňovat či nějak regulovat selhaly,“ objasnil prezident. Jediný důvod, který brání, aby se u nás legalizovala prostituce a platily se z ní daně, je dle jeho slov mezinárodní úmluva zakazující prostituci. „S tím, že odpůrci legalizace namítají, že stát by byl největší pasák. S tímto názorem nesouhlasím. Prostitutky by měly být ve veřejných domech, se zajištěnými pravidelnými lékařskými prohlídkami. Měly by zmizet z ulic a řádně platit daně. Nechte prostitutkám volnost podnikání,“ prohlásil Zeman a jablonecké setkání se chýlilo ke konci.

Prezidenta čekala ještě cesta do nedaleké Nové Vsi nad Nisou a na závěr si zajel na zámek Sychrov. Třídenní návštěva Libereckého kraje v naprosto úmorném počasí je u konce.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …