Zeman opět udeřil: To, že se u vás válčí, neznamená, že máte nárok na azyl. Řešení? Deportace

25.01.2016 13:18

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman zahájil svou pracovní návštěvu Jihomoravského kraje v pondělí dopoledne. Během uvítání i následné diskuse se zastupiteli otevřel několik témat klíčových pro jižní Moravu i Českou republiku obecně.

Zeman opět udeřil: To, že se u vás válčí, neznamená, že máte nárok na azyl. Řešení? Deportace
Foto: David Daniel
Popisek: Prezidenta Miloše Zemana přivítali v Brně, kde zahájil návštěvu Jihomoravského kraje

Michal Hašek prezidenta uvítal výčtem priorit kraje, k nimž podle jihomoravského hejtmana patří vinařství a příprava vinařského zákona, jehož účelem má být ochrana poctivých vinařů proti těm, kdo víno ve velkém falšují nebo pančují. Proto by podle Haška bylo zapotřebí, aby byl zákon zpřísněn a pančování se stalo trestným činem. Poděkoval také prezidentu republiky za jeho jednání s ministrem financí, když se podařilo vyřešit financování krajů pro rok 2016. Michal Hašek také zmínil nejvýraznější událost loňského roku, kterou byla migrační krize, v kraji vnímaná zvlášť citlivě, protože jihomoravský region leží na hranici, přes niž uprchlíci přicházejí. „Největší nápor nelegálních migrantů zažil Jihomoravský kraj. Jsem hrdý, že jsem občanem České republiky, státu, který si váží a respektuje vlastní právo i právo Evropské unie; ve skutečnosti ale v létě a na podzim loňského roku schengenská hranice začínala u Břeclavi na hraničních přechodech s Českou republikou,“ řekl hejtman Hašek a poděkoval cizinecké policii za to, jak loni hájila české i evropské právo. Česká republika má podle Haška pomoci, ale jen potřebným. „U vašich názorů na migraci se s odstupem několika měsíců vždy ukazuje, že byly správné; a evropští politici začínají říkat, to, co jste říkal už dřív. Jižní Morava byla a je připravena na řešení tohoto problému a vedle humanitárního aspektu je pro nás na prvním místě bezpečnost občanů,“ řekl na setkání s Milošem Zemanem hejtman Hašek.

Prezident o kanálu Dunaj–Odra–Labe: „Pevně věřím, že jednou bude toto dílo postaveno.“

Poté, co prezident Zeman popřál „těm nejlepším“ úspěch v krajských volbách, zmínil několik témat, která sám považuje za klíčová. Jedním z nich bylo nejen pro jižní Moravu významné budování dálnice mezi Brnem a Vídní. „Kdykoli se setkáme, mluvíme o tomto tématu, a když uplyne rok, zjistíme, že se nic nezměnilo, zbývá dokončit dvacetikilometrový úsek, ale rozhodnutí nejvyššího správního soudu tuto stavbu zastavilo kvůli nesouhlasu dvaceti obcí na trase dálnice,“ řekl prezident Zeman a vyzval starosty těchto obcí, aby zvážili, zda tím nebrzdí rozvoj celého kraje.

(Foto: Hrad.cz)

Dalším jihomoravským tématem je podle Miloše Zemana ochrana kulturních památek. V tomto směru prezident doporučil hejtmanovi, aby kraj věnoval pozornost stovce ohrožených památek „Nedaří se nám příliš vytvářet nové krajinotvorné prvky novými stavbami, pokud mezi ně nepočítám kravíny ze socialistické éry. Proto bychom se měli snažit uchovávat to, co vytvořili naši předci,“ konstatoval Miloš Zeman. Za podstatný pro jihomoravský region prezident považuje také projekt vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe a uvedl, že je rád, že pokročila jednání s polskou a slovenskou stranou, a dokonce i Rakousko změkčilo postoj kvůli loňskému suchu. „Pevně věřím, že jednou toto dílo, o kterém snili Karel IV. i Tomáš a Jan Baťovi, bude postaveno,“ vyslovil se prezident k projektu, jehož je dlouhodobým příznivcem.

Zeman: Řešením krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo šíří nenávist

V diskusi otevřela znovu téma imigrace brněnská zastupitelka a náměstkyně primátora Klára Liptáková (KDU-ČSL), když se na prezidenta obrátila s tím, že cítí, jak rostou obavy veřejnosti. Liptáková se nakonec Miloše Zemana zeptala na jeho názor na budoucí řešení krize. „Jediným řešením uprchlické krize je deportace ekonomických migrantů a těch, kdo šíří nenávist, tedy radikálních imámů, jak se jim to stalo například ve Velké Británii. Pokud jde o ekonomické migranty, něco takového sice deklarují všechny země, ale prakticky výsledek je nulový, protože repatriované osoby se počítají na desítky jednotlivců,“ řekl prezident Zeman, který je přesvědčen, že letos se migrační vlna přelije přes naše území, protože restriktivní opatření v Rakousku a Bavorsku nabudou platnost a intenzitu. „Německo nám bude vracet ekonomické migranty. Daleko lepší než pouštět tyto ilegální migranty do vnitrozemí je důsledná ochrana našich hranic kombinovanými silami armády a policie i aktivních záloh. Máme soucit s uprchlíky, ale fakta mluví o tom, že osmdesát procent z nich jsou mladí muži, kteří by měli hájit svou zem; a pokud jsou ze zemí, kde se nebojuje, měli by pro svou zemi pracovat – ne ji opouštět. Když prostudujete ženevské konvence, zjistíte, že paradoxně důvodem k poskytnutí azylu není fakt, že je uprchlík ze země, kde se bojuje, ale že prokáže, že je pronásledován pro své politické názory. Jsem si vědom, že někteří čeští politici mě obviňují, že šířím nenávist, strach a paniku. Tito politici mi ale na druhé straně připomínají pokojně se koupající české turisty v Thajsku v době, kdy se na obzoru objevila nenápadná vlnka, které se říká tsunami,“ uvedl Miloš Zeman v Brně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Daniel

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …