Zeman se s tím nemaže: Nepřijímat vůbec žádné uprchlíky z Afriky nebo Sýrie

24.06.2015 11:34

Podle prezidenta Miloše Zemana bychom neměli přijímat vůbec žádné imigranty, pokud jsou z kulturně odlišných zemí. Ani jednoho přistěhovalce z afrických či blízkovýchodních zemí, prezident totiž soudí, že mezi nimi mohou být i džihádisté. Něco jiného jsou prý třeba Ukrajinci, kteří nám jsou kulturně bližší a chtějí pracovat. Miloš Zeman to řekl v Jihlavě na setkání s krajskými zastupiteli Vysočiny.

Zeman se s tím nemaže: Nepřijímat vůbec žádné uprchlíky z Afriky nebo Sýrie
Foto: Daniela Černá
Popisek: Přivítání před Krajským úřadem Vysočina

Během debaty se zastupiteli kraje Vysočina se prezident Miloš Zeman razantně vyjádřil k problematice současné migrační krize. Podle něho rozhodně neplatí slova „jen se ohřejeme a zase půjdeme“.

„Tvrdím, že tady vůbec nejde o několik set nebo několik tisíc uprchlíků. Jde o řetězovou reakci, potom z toho tisíce bude deset tisíc, z toho desetitisíce bude sto tisíc. A jak víte, chcete-li zastavit tu řetězovou reakci, musíte začít od začátku. Když už to běží, těžko to zastavíte. Z tohoto důvodu se domnívám, že bychom neměli přijímat žádné uprchlíky ze zemí nám kulturně velice vzdálených. Něco jiného je přijímat například Ukrajince, já sám jsem úspěšně lobboval za repatriaci ukrajinských Čechů. Víte, že kolem toho byly určité diskuse, ale nakonec všechno dopadlo dobře. Konec konců nelze vyloučit, že migrační vlna přijde i z Ukrajiny, a tam je jazyková bariéra poměrně malá. Kromě toho tito lidé jsou pracovití a jsou schopni se asimilovat,“ řekl zastupitelům Vysočiny prezident republiky.

Podotkl, že v České republice z celkového počtu obyvatel žije přibližně pět procent cizinců a z větší části jsou to právě Ukrajinci. „Takže nejsem proti migraci jako takové. Ale pokud jde o migraci tohoto typu, to znamená z Afriky, zejména z Libye, tak si myslím, že by to bylo neštěstí nejenom pro nás, ale i pro ty migranty, protože by byli vykořeněni ze svého prostředí; a to, co bychom měli dělat, je pomáhat těmto uprchlíkům buď na jejich vlastním území, nebo na území sousedním,“ je přesvědčen Zeman.

„Nelze vyloučit, a dokonce na to upozornila i libyjská vláda, že mezi těmito migranty mohou být i džihádisté, a že dokonce ty organizované pašerácké gangy, které vybírají nemalé peníze za převoz, samozřejmě mohou převážet i budoucí teroristické buňky. To je varování, které teď možná zní jako utopie, ale ve vzdálenější budoucnosti bychom to měli brát velmi vážně,“ dodal varovně Miloš Zeman.

Prezident Zeman ve středu dopoledne zahájil třídenní návštěvu kraje Vysočina, kterou zakončí v pátek odpoledne tiskovou konferencí v Havlíčkově Brodě. Poté se odebere na plánovanou a již tradiční zhruba dvoutýdenní dovolenou na své chalupě v Novém Veselí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …