Zeman se už totálně odvázal, pokud jde o uprchlíky. Před uprchlickým táborem spustil kanonádu, kterou jsme pro vás nejpodrobněji zaznamenali

24.09.2015 14:42

„Nikdo vás sem nezval,“ zopakoval na adresu uprchlíků prezident republiky Miloš Zeman také na setkání s občany ve Vyšních Lhotách, v obci, kde nedávno otevřeli zařízení pro nelegální imigranty a přidal i další dva vzkazy. Kromě toho ocenil odvahu premiéra Roberta Fica: „Skoro bych si přál, aby podobné stanovisko měli i čeští politici,“ konstatoval prezident.

Zeman se už totálně odvázal, pokud jde o uprchlíky. Před uprchlickým táborem spustil kanonádu, kterou jsme pro vás nejpodrobněji zaznamenali
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman se starostkou obce Vyšní Lhoty na setkání s občany

Anketa

Přejete si pád Sobotkovy vlády a předčasné volby do Poslanecké sněmovny?

91%
9%
hlasovalo: 10601 lidí

Prezident republiky nejdřív upřesnil cíl své návštěvy ve Vyšních Lhotách, kterým bylo hlavně setkání s místními občany, a ne uprchlický tábor: „Přijel jsem navštívit vás. Setkávám se s občany České republiky; a se zahraničními hosty pouze tehdy, když je sám pozvu, což není tento případ,“ uvedl Zeman ve svém úvodním proslovu ke stovkám lidí, kteří se přišli na debatu s hlavou státu podívat. Prezident pak zmínil i to, že s místní starostkou Danou Novákovou před zahájením setkání s občany probíral nejrůznější témata. „Kdyby vaše paní starostka řídila Evropskou unii, byla by situace podstatně lepší než, když ji řídí ti, kteří ji řídí, nebo spíše neřídí. Protože, co je to za soustátí, které si nedokáže ohlídat své vnější hranice, což je první povinností každé země? No, a když to nedokáže EU, měli bychom to dokázat my. Víte, že jsem ocenil slovenského premiéra Fica, který řekl: „Pokud budu premiérem, nebude na území Slovenska jediný nelegální imigrant.“ Skoro bych si přál, aby podobné stanovisko měli i čeští politici,“ řekl Zeman.

Anketa

Má se Vláda České republiky vzepřít, žádné uprchlíky přidělené kvótami nepřijmout a riskovat tak pokuty z EU a nevraživost západních zemí?

96%
hlasovalo: 24042 lidí

Tři vzkazy od prezidenta republiky

Na adresu uprchlíků pak prezident vzkázal: „Nikdo vás sem nezval. Věta druhá, když už tady jste, chovejte se podle našich pravidel stejně tak, jako my se chováme ve vašich zemích, pokud je navštívíme, podle vašich pravidel. A konečně věta třetí, když se vám to nelíbí, jděte pryč.“ Pak také ujistil: „Nemám důvod tyto tři věty měnit a i kdybych v české politice zůstal sám, kdo tento názor zastává, budu ho s vytrvalostí sobě vlastní opakovat, protože si myslím, že je správný.“ Prezidentova slova doprovázel potlesk.

Zeman: „Když demokracii zavádíte na bajonetech, tak už to není demokracie.“

Pak už dostali slovo místní občané. V první otázce se jeden z nich ptal, zda by Česká republika neměla vystoupit z některých struktur. „Je potřeba zabránit tak zvanému humanitárnímu bombardování a vy víte, kdo je prvním autorem tohoto výroku, protože, když Francie a Itálie s tichou podporou USA, které nejsou členem Unie, bombardovaly Libyi, vznikly tři vlády, které mezi sebou soupeří o moc; a libyjští a eritrejští pašeráci lidí obchodují s otroky s tím rozdílem, že dříve, když se otroci vozili z Afriky do Ameriky, zisk z otroka byl teprve po přepravě, až se otrok prodal. Dnešní novodobí otrokáři inkasují velmi vysoký příjem už při přepravě samotné,“ reagoval Zeman a pak také zmínil: „Když demokracii zavádíte na bajonetech, tak už to není demokracie, není to svoboda. Je to normální násilí, normální agrese, byť by se zaštiťovala sebehumánnějšími záminkami. V podstatě všechny tyto agrese učinily spoustu lidí nešťastnými.“ Zároveň prezident zdůraznil, že nelze redukovat imigranty na ty, kteří utíkají před občanskou válkou, a konstatoval, že velká část z nich jsou ekonomičtí imigranti.

Anketa

Trenky na Hradě... Co vy na ně?

hlasovalo: 19059 lidí

Z publika: Proč si je nenechají v Praze? Dienstbier i Kocáb to budou mít k nim blíž

Paní Gavlasová z Nošovic pak položila zajímavý dotaz: „Proč naše vláda směřuje všechny k nám? Proč si je nenechají v Praze? Na Staromáku teď prodávají krásný dům. Budou tam mít práci, která je více placená a je jí tam více. Budou tam mít kulturu, školy a bude k nim mít blízko pan Dienstbier i pan Kocáb. Tak proč si je tam nenechají?“ navrhla dáma z publika, sklidila potlesk a evidentně inspirovala i hlavu státu: „Je to nesmírně zajímavá myšlenka. Až se setkám s českým premiérem, určitě mu ji navrhnu. Nejsem si zcela jist, že k nám tito lidé přišli za prací, kulturou, za školami,“ reagoval Zeman s tím, že se obává toho, že navštěvovat muzea nepřišli. „Upřímně řečeno, bojím se, že v budoucnosti, zatím se to ve velkém nestalo, může dojít i k výrazným násilnostem a tyto násilnosti pak povedou ke změnám názorů. Nevím, jestli pánů Kocába a Dienstbiera, ale ke změnám názorů duševně normálních lidí na uprchlíky,“ dodal.  

Prezident: „Mezi nimi mohou být i džihádisté“

Lidé vyjádřili znepokojení nad nečinností orgánů Evropské unie i České republiky a obavy ze spících buněk a z napadání občanů. „Místo toho, abychom se bránili, dochází k islamizaci. Můžete k tomu něco říci?“ žádal další z místních lidí. „Nechal jsem si udělat analýzu těch příchozích, teď ubohých zbědovaných uprchlíků. Za prvé se ukázalo, že z 90 procent jsou to muži,“ začal odpověď prezident s tím, že kdo prchá z válečného konfliktu, nenechá doma ženu a děti, a pokud ano, pak je to sobec. „Mezi nimi mohou být i džihádisté. Takže my si vlastně dobrovolně dovážíme teroristické bojůvky, které tady budou nějakou dobu tzv. spát, proto se jim říká spící buňky. A až naše ostražitost opadne a oni budou moct z detenčních zařízení vyjít, co si asi myslíte, že udělají, když sám Islámský stát vyzývá k vraždám a teroristickým útokům na území Evropy?“ dodal prezident.

Češi nejsou xenofobní. Obávají se jen cizí „neasimilovatelné kultury“

Na setkání přišli i zástupci spolku domobrana.cz, kteří prezidentovi přinesli i stylové tričko s jejich logem k narozeninám. Prezident zmínil, že se před pár dny setkal se členy aktivních záloh a doporučil, aby se síly netříštily. Zeman konstatoval, že český národ není xenofobní, snaží se jen zabránit průniku „cizí neasimilovatelné kultury“, která už se nás v dějinách snažila jednou ovládnout. Lidé požadovali, aby prezident sdělovat své myšlenky na větších fórech Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …