Zeman v Číně poučoval podnikatele: Když si neumíte najít partnery a odbyt, tak nelezte do prezidentského letadla

24.10.2014 13:31

REPORTÁŽ Prezident Miloš Zeman zahájil dlouho očekávanou státní návštěvu Čínské lidové republiky. Do Čcheng-tu, hlavního města provincie S'-čchuan přiletěl v pátek hodinu po půlnoci místního času. Během jednání s čínským vicepremiérem Zeman prozradil, že Češi s Číňany společně pracují na vývoji léku na rakovinu. Během setkání s českými podnikateli pak prozradil další úspěchy společných jednání a vybídl podnikatele, aby jako výraz vděku přispívali na prezidentský fond na splácení státního dluhu.

Zeman v Číně poučoval podnikatele: Když si neumíte najít partnery a odbyt, tak nelezte do prezidentského letadla
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s ministrem Janem Mládkem při státní návštěvě Číny

Během prvního dne hlava státu zahájila Západočínský mezinárodní veletrh, kde se prezentuje i Česká republika a řada českých firem. Při zahajovacím projevu prezident Zeman zdůraznil význam zhruba patnáctimilionového města Čcheng-tu pro celou Čínu. Stejně tak jako Moskva není Rusko, tak ani Peking není Čína.

Prosperitu dané země tak nepřímo dle hlavy státu neudává stav hlavního města. Metropole provincie S'-čchuan patří mezi hlavní centra byznysu v zemi, je zde například jedno z nejvytíženějších čínských mezinárodních letišť.

A právě letecké spojení bylo dalším z témat Zemanova projevu. Podle Miloše Zemana je velmi důležitá komunikace mezi lidmi a tedy i státy, a to nikoli jen komunikace přes internet. Proto český prezident zmínil potřebu zřízení přímého leteckého spojení z Prahy do Čcheng-tu. Rovněž by se zde podle hlavy státu měl zbudovat český generální konzulát. V závěru svého projevu na Západočínském mezinárodním veletrhu prezident Zeman odlehčil a vyzdvihl místní ženy, které jsou prý nejkrásnější v celé Číně.

Český prezident motivoval čínského vicepremiéra

Během pátku prezident v rámci návštěvy veletrhu jednal s vicepremiérem čínské vlády Ma Kaiem. Tomu Miloš Zeman řekl, že spolupráce mezi národy se projevuje především činy. „Minuly doby, kdy politici si jenom ujišťovali věčné přátelství, ale nebyli schopni uzavřít žádné konkrétní dohody. Dnes mám s sebou ministra zdravotnictví mimo jiné proto, že české firma PPF má v Pekingu firmu, která vyvíjí lék proti rakovině. Dovedete si představit, pane místopředsedo vlády, jak by bylo krásné, kdyby z čínsko-české vědecko-technické spolupráce vzešel lék proti rakovině, který zatím nikdo jiný nedokázal objevit,“ uvedl prezident příklad spolupráce obou zemí.

Při prohlídce výstavních expozic Západočínského mezinárodního veletrhu mluvil Miloš Zeman krátce s českými podnikateli. Prohlédl si například nový model vozu Škoda Yeti ve speciální prodloužené úpravě, který se vyrábí přímo v Číně.

Podle prezidenta je třeba si ujasnit, že něco umí dokázat politici a něco zase dokážou podnikatelé. „Uvedu příklad z minulosti s firmou Home Credit, která tu má také stánek a té se podařilo získat z licence regionální licenci celoplošnou. Naopak teprve dnes jsem byl požádán o přímluvu u prezidenta Čínské lidové republiky ohledně certifikace leteckých motorů, protože bez této certifikace se tady byznys nebude rozvíjet,“ sdělil prezident Zeman.

Jako výraznou politickou pomoc podnikatelům považuje hlava státu i plánované zřízení českého generálního konzulátu ve městě Čcheng-tu. „Tak si toho važte a přispívejte na prezidentský fond na splácení státního dluhu,“ rýpl si do podnikatelů.

Přímé letecké spojení

„Druhou věcí bylo projednávání přímého leteckého spojení, o čemž jsem jednal s panem stranickým tajemníkem i guvernérem. Pan tajemník měl velmi dobrý návrh, aby se ta linka vytížila, tak by mohla létat přes Moskvu, protože někde se stejně mezipřistávat musí. Tím by vytížení linky mohlo být podstatně vyšší,“ řekl dále Miloš Zeman.

Ten dále zmínil věci, do kterých podnikatelům politici mluvit nemohou. „Zaprvé to je získat partnery a za druhé získat odbyt. Protože když si sami neumíte získat partnery a sami si neumíte získat odbyt, tak jste naprosto k ničemu a příště nelezte do prezidentského letadla. Jinými slovy chci všem úspěšným podnikatelům popřát, aby tady na veletrhu při dalších jednáních nalezli co nejvíce spolehlivých a platících partnerů,“ dodal prezident Zeman.

Čínští představitelé během setkání s českou hlavou státu často zdůrazňovali upřímnost Zemanovy snahy upevnit a konkrétními činy rozšířit čínsko-českou spolupráci a přátelství. Na řadě míst, kam prezident zavítal, ho čekaly davy místních lidí s fotoaparáty a dá se tak rozhodně říci, že už během prvního dne státní návštěvy se Miloši Zemanovi v Číně dostalo velmi vřelého přivítání. Prezident naopak během jednoho ze setkání podotkl, že Čína je země přátelská kuřákům. Je to trochu paradoxní, protože všude se říká, že se v různých uzavřených prostorách nekouří, přesto se tam nachází jeden popelník za druhým a kolem něho vždy několik náruživě kouřících Číňanů.

Prezidenta republiky na státní návštěvě Číny doprovází například ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček či hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Součástí podnikatelské delegace jsou i dva bývalí významní politici, expremiér Petr Nečas a bývalý ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. V Číně je také prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák a prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …