Zemanovi vidláci prý trápí vzdělané lidi, chtějí socialismus. Levičáci, raději nečtěte

28.06.2013 6:38

Novinové komentáře k rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka nabízejí jednu perlu za druhou. Dozvíme se, že vzdělaní lidé a střední vrstvy jsou v naší zemi zajatci vidláků vzdychajících po socialismu nebo že už je tady Zemanův fašismus. Podle mediálního odborníka Karla Hvížďaly by ale média na tak pokleslý jazyk přistupovat neměla.

Zemanovi vidláci prý trápí vzdělané lidi, chtějí socialismus. Levičáci, raději nečtěte
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Do jednotného šiku se tento týden zformovali komentátoři tištěných i internetových médií a ve svých článcích vyjadřují odpor proti rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat premiérem Jiřího Rusnoka. Vadí jim skutečnost, že hlava státu upřednostnila úřednickou vládu před politickou, která mohla vzniknout díky stojedničkové většině ve sněmovně na základě dosavadní nečasovské koalice.

Ve zjitřené atmosféře však nezůstali jen u komentářů, ale někteří z nich sklouzli k výzvám politickým stranám, především ODS a TOP 09, aby vyvolaly předčasné volby a tím zabránily prezidentu Zemanovi obracet politické poměry a zaběhnuté procesy vzhůru nohama. „Stačí uzavřít hřiště, na němž chce Miloš Zeman rozjet hry se svou privátní vládou. Tedy když poslanci bez otálení rozpustí sněmovnu a přivodí předčasné volby,“ píše Jiří Leschtina v Hospodářských novinách v komentáři pod titulkem „Jak vyběhnout s prezidentem“.

Komentátoři vyzývají politiky k předčasným volbám

Pozadu za tímto jeho apelem nezůstává ani jeho redakční kolega Petr Honzejk. „Pro budoucnost parlamentní demokracie v Česku by bylo nejlepší, aby politické strany rychle sehnaly 120 hlasů pro rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Je to v rukou TOP 09 a když ne Miroslav Kalousek, tak Karel Schwarzenberg a Petr Gazdík by si možná mohli přiznat, že to s legitimitou dosavadní koalice také dvakrát valné není,“ píše v HN Petr Honzejk.

Ve svém komentáři na Aktuálně.cz uvádí důvody pro předčasné volby i Martin Fendrych. „Argumentem pro předčasné volby je i to, co udělal v úterý Miloš Zeman, protože to míří proti duchu parlamentní demokracie. Sněmovna našla většinu, našla podporu pro vládu, ale on na to neslyšel. Udělal si, co chtěl. Ano, Ústava mu tu možnost dává, ale zároveň je postavena na Parlamentu jako hlavním hybateli, nikoli na prezidentovi. Nežijeme v prezidentském systému. Proto je dobré takové jednání zarazit,“ zní jeden z Fendrychových důvodů.

Mediální odborník považuje apely v komentářích za logické

„Za této politické konstelace považuji výzvy komentátorů k předčasným volbám za logický závěr. Takže mě ani nepřekvapují poté, co si přečteme všechny možné výroky politiků z různých stran. Je evidentní, že v okamžiku, kdy jmenování nového premiéra směřuje k úřednické vládě čili posílení moci prezidenta, tak se dá závěr komentátorů považovat za naprosto logický a správný,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Trochu z jiného úhlu nahlíží na rozhorlení komentátorů a jejich výzvy mediální odborník Petr Štěpánek. „Každý může dělat jen tolik, kolik mu druzí dovolí. Existuje hodně důvodů, za které lze prezidenta Miloše Zemana a jeho aktuální politické kroky kritizovat, nicméně prostor k tomu všemu mu nevytvořil nikdo jiný než odstupující Nečasova vláda,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Petr Štěpánek.

Zemanovský fašismus i pitomá jihoamerická telenovela

Nečasově vládě vytýká, že populisticky naskočila na mantru boje proti korupci a kmotrům. „Namísto alespoň částečného odstranění samotné podstaty korupce, kterou je příliš velká role státu, ovšem pouze vypustila mocichtivé policejní plukovníky a prokurátorské hyeny. Je to vskutku 'kouzlo' nechtěného, že v tlamě krvežíznivé potvory jako první skončili ti, kteří opravdu chtěli s korupcí něco udělat. To by ovšem nesměli vyhánět čerta ďáblem,“ vrací se Petr Štěpánek ke kořenům vládní krize, která vynesla prezidentovi tolik moci.

Kromě výzev k předčasným volbám padají v komentářích i poměrně silná slova. „Zemanovský fašismus je tady“, poutal titulek na webu Pravý břeh na komentář Bohumila Pečinky. „Způsob, jímž prezident Miloš Zeman jmenoval premiéra budoucí tzv. vlády odborníků, je jako z nějaké pitomé jihoamerické telenovely. Na konci této cesty je nevolební diktatura, autoritativní stát nebo dokonce fašismus jihoevropského typu,“ varuje Bohumil Pečinka.

Vzdělaní lidé jsou zajatci vidláků vzdychajících po socialismu

V komentáři pak doporučuje zopakovat si, co se v minulých dnech událo. „Po sporné policejní razii byl nejdříve donucen k demisi premiér Petr Nečas. Namísto pokusu stabilizovat celkovou politickou situaci se Miloš Zeman rozhodl vsadit na destrukci polistopadového politického systému a překreslení pravidel české politiky,“ nabízí Bohumil Pečinka svůj pohled na vládní krizi.

Zatímco Bohumil Pečinka útočí slovy o fašismu jen na Zemana, šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr má ve svém rozhorlení širší záběr. „Vzdělaní lidé a střední vrstvy jsou v naší zemi zajatci vidláků vzdychajících po socialismu. Levicový populismus, jakobínská protikorupční hysterie a nástup falešných proroků na nějaký čas ovládnou Českou republiku,“ konstatuje Pavel Šafr v editorialu aktuálního čísla Reflexu a silnými slovy nešetří ani v dalších jeho částech.

Fantasmagorické plány i protidemokratické čarování

„Záchrana liberální demokracie v České republice závisí na tom, zda se nám oproti lidové hysterii, levicovému populismu a fantasmagorickým plánům na zavádění přímé demokracie podaří ubránit právní stát a ústavní tradice republiky, svobodu slova a zdravý rozum. Kdyby už konečně skončil fanatický boj havlovců a klausovců, vyhlazovací válka politických stran a převážily v nás opravdové ideály demokracie a svobody, tak by se nám to mohlo povést,“ apeluje donedávna ještě šéfredaktor bulvárního Blesku.

Komentátora MF Dnes Karla Steigerwalda nynější vládní krize inspirovala k varování před ukrajinizací země. „Republika se ocitá v hluboké krizi demokracie. Pokud prezidentovi protidemokratické čarování projde, čekají nás ukrajinské časy. Jednou nohou už v nich jsme, viz stopování paní Nečasové rozvědkou. Druhá noha zatím ještě v demokracii trčí. V tomto smyslu je prezidentovo počínání velká východní výzva. Prosadí se?“ táže se Karel Steigerwald.

Deníky, které se tváří jako prestižní, by na pokleslý jazyk přistupovat neměly

A po méně tradičních slovech sáhl pro svůj komentář v Hospodářských novinách i Petr Kamberský. „Jeden zpravodajský server má hlasování o čtenářských příspěvcích. Ty se pochopitelně vyrojily i poté, co Zeman jmenoval svého premiéra. Názor s nejvíce souhlasnými hlasy vyslovil pan Miloš Kalina z Prahy 10 a zní takto: 'Děkuji, pane prezidente, nezklamal jsi. A teď pryč s tou svoločí. Vydezinfikovat chlív',“ doporučuje Petr Kamberský tento názor nepodceňovat, neboť prezidentovi je úplně jedno, co píší Hospodářské nebo jakékoliv jiné seriózní noviny v Česku. Prezidentovi totiž prý stačí, že ho mají rádi lidé.

„Ten používaný jazyk je evidentně pokleslý, a to nikdy nepomáhá situaci. Lze to připodobnit k druhé republice, kdy ten jazyk také tak poklesl. Ale snad to nebude dlouho trvat. To by bylo opravdu to nejhorší, co by nás mohlo potkat. V takové době, kdy politická kultura spadla tak nízko, je vždy lepší mluvit chladným jazykem práva. A alespoň ty deníky, které se tváří jako prestižní, by na tenhle jazyk přistupovat neměly,“ říká pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Karel Hvížďala.

Je směšné vykřikovat o Zemanovi, že je fašista

Podle Petra Štěpánka nahradil pravicovou politiku v minulých letech mocenský machiavelismus, zcela se z ní vytratil její ideový fundament. „Poptávka po pravicové politice přitom nezmizela. Její věrozvěsti by ovšem neměli zapomínat, že nestačí mít svoji pravdu, ale že je také třeba o této pravdě přesvědčit veřejnost či alespoň její podstatnou část. Právě o tom je demokracie. V téhle disciplíně je prezident zatím lepší. Nic více, nic méně,“ podotýká mediální odborník.

A nad silnými slovy na prezidentovu adresu se jen usmívá. „Výkřiky o tom, že Zeman je fašista, jsou směšné. Zeman je jen velký a samozřejmě, že také setsakra bezskrupulózní politický hráč. Protivníci mu poskytli prostor a on toho využívá. Zastavit jej může pouze jiný velký hráč. Najde se?“ zamýšlí se v reakci pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Štěpánek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …