Zemřel málem v komunistickém žaláři, teď byl odškodněn. Koupí si prý zuby

19.11.2012 22:30

Zákon o protikomunistickém odboji platí rok. Někteří političtí vězni už odškodnění dostali a další na ně stále čekají. Třeba Jiří Wolf, co v bolševickém žaláři málem zemřel, si z něj zaplatí nové zuby. Zato Vladimír Hučín ještě nic nedostal. Právě podle něj by měla být odškodněna i Zdena Mašínová, když si na své přijdou i někteří bývalí komunisté.

Zemřel málem v komunistickém žaláři, teď byl odškodněn. Koupí si prý zuby
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Wolf

Symbolicky 17. listopadu, kdy policie roku 1989 rozehnala studentskou demonstraci v Praze a tím odstartovala takzvaná Sametová revoluce, začal loni platit zákon o třetím, tedy protikomunistickém, odboji. Účastníci odboje podle něj měli dostat jednorázové odškodnění ve výši sto tisíc korun a měl jim být dorovnán důchod na průměrnou výši. ParlamentníListy.cz zjišťovaly, jak je zákon naplňován. Někteří dostali, jiní čekají a další už jsou po smrti.

Wolf: Nové zuby

Drsný antikomunista Jiří Wolf byl poprvé odsouzen roku 1978 za podvracení republiky ke třem letům vězení. Podruhé roku 1983 už seděl šest let. Tehdy v žaláři málem zemřel. Jeho zdraví se tam zhoršilo natolik, že na jeho případ musela v roce 1984 upozornit Amnesty International, aby se zdravotní péče a podmínky ve vězení zlepšily. „Už jsem odškodnění dostal. Nicméně žádost jsem si podal hned, co začal zákon platit. Pak mi za půl roku přišlo oznámení, že to převzali a následně vyrozumění o uznání statusu třetího odboje, diplom a odznak. Poté mi to za tři týdny poslali na konto,“ sdělil Wolf pro ParlamentníListy.cz.

„Horní zuby mám hotové a nyní si za ty peníze nechám dodělat spodní chrup. To víte, že mi ty peníze přišly vhod, ale jde i o morální ocenění. Nicméně některým lidem to předával sám ministr obrany. Mě se možná báli, protože nejsem moc loajální ani vůči tomuto režimu a dost ho kritizuji. Nicméně za kritiku jsem v totalitě seděl a kritika je součástí demokracie. Nicméně ani ten nový režim to nechce slyšet, protože mocipáni jsou za všech režimů stejní,“ podotkl rýpavě s tím, že velký dluh má Česko vůči Pavlu Wonkovi, který zemřel v rudém žaláři a dodnes nebyl alespoň posmrtně nijak oceněn. Bývalý komunisté, co se vyvinili tím, že podepsali Chartu 77, by prý naopak nic dostat neměli.

Hučín: Ještě nic

Za normalizace bojoval proti komunistům otevřeně. Byl čtyřikrát odsouzen a ve vězeních strávil čtyřicet měsíců. Vladimír Hučín je znám svým nesmlouvavým postojem proti komunistům. „Já jsem si zažádal později, myslím, že letos v květnu. Ministerstvo obrany mě informovalo, že je to na cestě. Nicméně jsem přeci jen mladší. V konfederaci politických vězňů je mnoho těch, co mají osmdesát i více a ti by to měli dostat dříve,“ sdělil. Odškodnění chce, jak sdělil již dříve, věnovat na činnost pobočky konfederace politických vězňů v domovském Přerově.

Podle něj by si podobné odškodnění zasloužila i Zdena Mašínová, která poté, co se její bratři prostříleli na svobodný Západ, byla také ve vězení a následně zažívala ze strany StB a komunistického režimu neuvěřitelnou psychickou šikanu. Vždyť na ní nasadili i estébáka, který se jí dvořil. „To víte, že by si to zasloužila. Nicméně ona jasně a nesmlouvavě, jak to vždy dělala celá její rodina, zaútočila na Naděždu Kavalírovou, šéfku konfederace politických vězňů. Navíc nechce mít s dnešní politikou nic společného. Ona je taková, nicméně nárok by na to rozhodně měla,“ doplnil Hučín s tím, že odškodnění dostanou i bývalí komunisté, tak proč ne Mašínová.

Sedláček se nedožil

Armádní generál a protinacistický bojovník na několika válečných frontách Tomáš Sedláček, který byl od roku 1951 kvůli údajné velezradě a špionáži uvězněn komunisty na devět let, nedávno zemřel. Před tím ještě reportérovi ParlamentníchListů.cz řekl toto: „Když člověk zná, jakou minulost má většina zákonodárců z Poslanecké sněmovny, tak se diví, že se vůbec ten zákon o třetím odboji podařilo prosadit. Zatraceně pozdě, už je nás pár, ale i tak zaplaťpánbůh za něj. O odškodnění si samozřejmě zažádám. Odmítat sto tisíc korun kvůli nějaké podivné hrdosti nepovažuji za moc chytré. Sice nevím, jak s penězi naložím, ale mám pravnoučata, takže to asi nebude problém.“ Odškodnění se již nedožil.

Průběh podávání žádostí na odškodnění v rámci zákona o třetím odboji byl a je následovný. Člověk pošle žádost na vyčleněný odbor ministerstva obrany, bližší informace jsou vedeny na jeho internetových stránkách, k ní se vyjádří Archiv bezpečnostních složek (ABS) a Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR). Pokud žadatel neuspěje, může se odvolat k přezkumné komisi. Stát už takto uznal 223 odbojářů proti totalitě.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …