Zkušený novinář v šoku: Vondra v přímém přenosu dezinformoval a Česká televize mlčí

14.03.2015 10:55

TÝDEN V MÉDIÍCH Při ohlédnutí za nejzajímavějším z toho, co se v uplynulém týdnu objevilo v tuzemských sdělovacích prostředcích, si Petr Žantovský pochvaluje, že se konečně rozhořela debata o České televizi a také koncesionářských poplatcích. Veřejnoprávní televize si tentokrát vysloužila jeho kritiku tím, že za její mlčenlivé spolupráce mohl v úterním Hyde parku pronášet exministr Alexandr Vondra záměrné dezinformace.

Zkušený novinář v šoku: Vondra v přímém přenosu dezinformoval a Česká televize mlčí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra

Žádný z domácích sdělovacích prostředků nevyvolá tolik vášní mezi lidmi u nás jako veřejnoprávní televize. Nemůže se jí proto vyhnout ani mediální analytik Petr Žantovský při svém pravidelném ohlédnutí. "V tomto týdnu mne nejvíc zaujalo, jak se – konečně – rozhořela debata o České televizi. Tu odstartoval před nedávnem senátor Jan Veleba svým návrhem, aby lidé, jimž Česká televize prokazatelně ublížila zveřejněním pomluv a nepravdivých informací, byli osvobozeni od placení koncesionářských poplatků. Myslím, že je to dosti složitá konstrukce,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Domnívá se totiž, že pokud by se dostala do praxe, rozjelo by to asi nekonečnou sérii soudů, kde by se dotčení lidé domáhali tohoto typu odškodnění. "Jsem totiž, podobně jako senátor Veleba, přesvědčen, že ve vysílání České televize se podobných křivých nařčení objevuje značné množství a jen dosavadní nepružný právní mechanismus zabraňuje dotčeným se bránit, a tak to prostě házejí za hlavu. Každopádně tím Česká televize přichází o důvěryhodnost,“ poukazuje mediální odborník.

Ukázalo by se, jak lidé po "své“ České televizi touží

Za zásadnější z předkládaného návrhu zákona senátora Jana Veleby považuje jakousi asignační transformaci poplatků. "Tedy že by si poplatník mohl rozhodnout, zda dá jako dosud automaticky poplatek na účet České televize, nebo jej přesměruje, a to dokonce v navýšení, na jiné bohulibé účely, třeba do zdravotnictví nebo sociální oblasti, školství, kultury, církvi a tak dále. To už zní mnohem reálněji a senátor by se tímto návrhem měl zabývat hlouběji,“ myslí si Petr Žantovský, i když si uvědomuje, že asignace jako takové nejsou systémovým ekonomickým prvkem.

Přesto by v daném případě mohly být určitým mezikrokem od plošného koncesování k převodu veřejnoprávní televize na rozpočtový model podle slovenského vzoru. "A také by to lépe ukázalo, jak moc lidé opravdu po 'své' České televizi touží a zda náhodou nepovažují jiné veřejně prospěšné aktivity za poněkud veřejně prospěšnější. To by byl důležitý indikátor i pro další legislativní uvažování o ČT. Fakt, že se touto oblastí už konečně někdo začal zabývat, nejen mezi politiky, ale i v samotných médiích – viz série článků na toto téma v MF Dnes 9. března – ukazuje, že to téma je vskutku aktuální,“ poznamenává mediální analytik.

Arogantní vyjádření amerikanofila Vondry v Hyde parku

Kromě rozproudění debaty o České televizi a koncesionářských poplatcích považuje za důležité poukázat na její zpravodajství, k čemuž ho inspiroval právě deník MF Dnes, když se senátora Jana Veleby tázal, z čeho soudí, že Česká televize informuje jednostranně například o událostech na Ukrajině. "K tomu můžu dát jednoduchý a čerstvý příklad. V úterním Hyde parku byl hostem exministr Alexandr Vondra, známý amerikanofil. Obhajoval, jak se dalo čekat, velmi přesvědčeně, blížící se přítomnost vojsk USA na našem území, proti němuž na druhé straně vystupuje velká část občanů a sepisují se proti tomu i veřejné petice,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Podle něj se bývalý ministr zahraničních věcí, exministr pro evropské záležitosti a také bývalý ministr obrany dopouštěl řady zajímavých a podpásových tvrzení. "Například občanský odpor proti přítomnosti cizích vojsk na našem území, mimo jiné s poukazem na relativně nedávnou historickou zkušenost z posrpnové okupace, odbyl pouze tím, že to je 'český mindrák'. Tvrdil, že přece národ nemůže z oné historické zkušenosti dovozovat trvalou nechuť k obdobné praxi, byť s jinou vlajkou na hlavni. To je velice arogantní vyjádření,“ hodnotí jeho slova mediální odborník.

Exministr zjevně nepřestal žít v situaci třídního boje

Alexandr Vondra, jehož pokládaly Spojené státy podle důvěrných depeší americké diplomacie, které zveřejnil portál WikiLeaks, za svého největšího spojence na české politické scéně, dává najevo, že kdo s ním nesouhlasí, prostě "má mindrák“, což znamená, že je méněcenný a neměl by být vůbec připuštěn k veřejné diskuzi o tomto tématu. "Vondra šel ještě dál. Prohlásil, že za to, že mnoho lidí má na přítomnost cizích vojsk odmítavý názor, mohou 'ruské zpravodajské služby'. Jak za to mohou, neřekl. Zřejmě nějací špioni z Moskvy pochodují mezi námi jak neviditelní Marťani a infikují nám naše mozky svým ideologickým jedem,“ míní Petr Žantovský.

Jinak si totiž neumí představit, jak by zpravodajské služby Ruska mohly tak masově ovlivnit postoje a názory lidí v zemi, kterou notabene právě Rusko, respektive Sovětský svaz, a jeho satelity před 47 lety přepadly a pak dvacet let okupovaly. "Ne, ne, myslím, že pan Vondra prostě maluje čerta na zeď úplně stejně, jako propagandisté minulého režimu. Třeba když v padesátých letech strašili 'americkým broukem' a vyvolávali masový strach z nepřítele vně země a z trestu za nedostatečnou loajalitu k režimu ve vlastní zemi. Vondra zjevně nepřestal žít v situaci třídního boje,“ domnívá se mediální analytik.

Záměrná dezinformace prošla za mlčenlivé spolupráce České televize

Za špatné na exministrově účinkování ve veřejnoprávní televizi považuje to, že se moderátor pořadu Bohumil Klepetko ani nepokusil učinit páně Vondrovým propagandistickým tvrzením nějaký protipól. "Dobře to bylo vidět především v okamžiku, kdy Vondra zpochybnil průzkum společnosti SANEP, který ukázal, že většina obyvatel si nepřeje cizí vojska na našem území. Vondra nejprve dehonestoval samotný SANEP, a pak dodal, že oni – mínil zřejmě univerzitu CEVRO, na níž působí – 'si udělali vlastní průzkum, z něhož vyšel pravý opak',“ připomíná Petr Žantovský.

Takový argument samozřejmě exministr použít může a v jeho podání vůbec nepřekvapí, zato překvapila chybějící reakce moderátora Hyde parku. "Pan Klepetko vůbec neprotestoval, jak by správně novinářsky měl, a nenamítal, že přece průzkum pana Vondry nezjišťoval názor lidí na přítomnost vojsk, ale na obecnou důvěru v NATO. A to je otázka docela jiná. Vondra se tu dopustil záměrné dezinformace za mlčenlivé spolupráce České televize,“ poukazuje pro ParlamentníListy.cz mediální odborník Petr Žantovský.

Nebýt v havarovaném stroji celebrity, média by o události ani necekla

Na závěr si neodpustí krátký komentář k nešťastné události, k níž došlo začátkem týdne v odlehlé části severozápadní Argentiny, kde havarovaly dvě helikoptéry. O život přišlo všech deset lidí, kteří byli na palubě, včetně dvou předních francouzských olympioniků. Tragédie se stala při natáčení reality show Dropped. "Francouzský prezident to poté zhodnotil tak, že ti lidé 'posouvali hranice', míněno lidských sil a schopností. To je ale nesmysl jako dům. Ti lidé tam – při vší úctě – prostě vydělávali peníze v šoubyznysovém televizním pořadu a někdo z obsluhy či produkce se o ně špatně postaral,“ konstatuje mediální analytik.

To je tragické, ale zároveň symptomatické pro naši dobu a civilizaci. "Nalháváme si, co není pravda, hrajeme nějaké role, vystavujeme se na odiv, ale tím vším jen zakrýváme elementární neschopnost plnit základní profesionální povinnosti. Je asi zbytečné dodávat, že kdyby v tom havarovaném stroji nenalezly smrt nějaké celebrity, média by o události ani necekla. Je smutné, že tato bulvarizační tendence proniká i do těch médií, které se ohánějí svou seriózností a nezastupitelností – a to je právě Česká televize,“ uzavírá Petr Žantovský své pravidelné ohlédnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …