Zlo, podlost a chamtivost. Kreténi z Východu. Blekoty senilního starce. Schwarzenberg pohovořil o temných stránkách Čechů a toto vzkázali Zaorálek, Filip, Keller či Ondráček

27.09.2017 13:41

ANKETA Karel Schwarzenberg pro Bloomberg řekl k nynější situaci členských států EU z východní Evropy (k údajnému vzestupu populismu a euroskepticismu či odporu k imigraci), že se domníval, že „si lidé vezmou z komunistické éry lepší lekci“.

Zlo, podlost a chamtivost. Kreténi z Východu. Blekoty senilního starce. Schwarzenberg pohovořil o temných stránkách Čechů a toto vzkázali Zaorálek, Filip, Keller či Ondráček
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

„Toto není, jak jsme si to předstvovali…Mnoho z naší temné minulosti v nás ale zůstalo,“ řekl dle Bloombergu Schwarzenberg.

A kdo by čekal, že za 25 let budeme stále ve mzdách na třetině mezd německých či rakouskych?

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si tom myslí. Někteří z nich upozorňují, že naopak současná Evropská unie v řadě věci připomíná bývalé socialistické režimy a východoevropské státy EU si naopak z toho, co ptožily, vzaly ponaučení. Toto ponaučení západní Evropa nemá.

„Pocit zklamání ale může mít úplně jiný původ... Po listopadu 89 se říkalo, že za šest let doženeme Rakousko. A kdo by čekal, že za 25 let budeme stále ve mzdach na třetině mezd německých či rakouskych? A stále někdo okřikuje, že o mzdach se nehodlá bavit a že do toho politikům nic není. A pokud se někomu nechce za ty mzdy pracovat, tak si dovezeme levnou sílu ze zahraničí. Dnes jsem v České Lípě mluvil s lidmi, kteří mi říkali, že přišli o práci kvůli cizincům najatým agenturami... Tak to je důvod proč jsou rozmrzelí a skeptičtí,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz neodpověděl.

„Jde o nedostatek sebereflexe k výsledkům jeho vlastní práce, kterou většina občnů odmítla již v roce 2013,“ myslí si předseda KSČM Vojtěch Filip.

Nová totalita

„Podle mne má totalita více podob. Díky tomu naši občané i podvědomě poznají, co v pořádku je a co není, a co vykazuje poznávací znamení totality. To je náš přínos a vklad. Ano, samozřejmě, týká se to systému odebírání dětí rodičům například v Norsku, ve Velké Británii a podobně na základě vymyšlených důvodů. Je třeba upozornit i navenek demokratické státy na zcela chybné systémy, za které je vedení těchto zemí zodpovědné a které mnozí nevidí nebo si odmítají přiznat. Pokud státní moc vstupuje neodůvodněně do soukromí rodin a jednotlivců a porušuje tak základní lidská práva, je třeba se důrazně ozvat. Nejedná se o ojedinělý přehmat. Těm sluhům režimu nepomohou ani pomluvy a dehonestace. Jde o chybný, totalitní režim. A jsem vděčná, že právě to naši občané vidí. Jde o zkušenost,“ vyjádřila se k dotazu redakce místopředsedkyně TOP 09 a poslankyně Jitka Chalánková.

„Pan Schwarzenberg se fatálně plete už jen v přirovnání s érou komunismu. A nemyslím, že je v nás něco temného. Lidé do Evropy přicházeli i dřív, ale bylo to v přijatelném množství a byli to lidé s podobnou kulturou, jako je naše, evropská. Během posledních let do Evropy do Evropy proudí masivní vlny nelegálních imigrantů z naprosto odlišné kultury, lidé nerespektující naše hodnoty a zákony. Většina z nich nechce pracovat a nemají zájem o jakoukoli integraci. Teroristické činy jsou čím dál častější, a co dělají politici? Místo jasných a konkrétních kroků k zajištění bezpečnosti vlastních občanů se chytají v televizi kolem ramen a ‚hrdinně‘ (pod ochranou policie) vykřikují, jak se ‚nenecháme zastrašit‘ a jak si musíme na terorismus zvykat. Já nevím, jak pan Schwarzenberg, ale já si na terorismus rozhodně zvykat nebudu! Sama EU funguje čím dál víc systémem nařízení a vynucování – a to si země, jako jsou Česká republika, Slovensko, Polsko nebo Maďarsko nechtějí nechat líbit. Jsme suverénní státy a na tom není nic temného,“ uvedl předseda poslaneckého klubu Úsvitu Marek Černoch.

„Podle mě neví, o čem to skutečně je. Nebo nechce vědět. Je mi to líto,“ uvedl poslanec Bronislav Schwarz, který kandiduje za SPO.

Odtržení Evropské komise od reality. Lidé začínají uvažovat vlastní hlavou

„Máme téměř 28 let od sametové revoluce a nemyslím si, že je nutno současné problémy svádět na minulý nedemokratické režim. Současná protimigracni podpora a strach z uprchlíků jsou spojeny s teroristickými útoky či s televizními záběry vražd rukama bojovníků ISIL. Prostě ve společnosti se rozšířil strach a ten je podloubím pro podporu jednoduchých řešení, která neexistují, pro podporu nacionalismu a populismu. Euroskepticismus je spojen s rostoucí byrokracií a především s odtržením Evropské komise od reality. Mám na mysli nesmyslné povinné kvóty pro přerozdělování migrantů či směrnici o zbraních a střelivu. Naše země je nedílnou součástí EU a naše členství v ní nám zajišťuje zvýšení životní úrovně i bezpečnosti. Proto je důležité, aby ČR hájila své zájmy uvnitř EU a aby naše diplomacie byla z tohoto pohledu aktivní. Být mimo Evropskou unii opravdu není dobrý nápad,“ míní místopředseda poslaneckého klubu ČSSD Antonín Seďa.

„Myslím si, na rozdíl od Karla Schwarzenberga, který tady s námi nežil do roku 1989, že jsme zažili za socialismu také hodně takzvané družby mezi národy a internacionalismu. Podobalo se to svým způsobem současnosti v EU. To je to, co takzvané východní země odlišuje a odlišovat bude od ‚starých‘ členských zemí EU,“ upozorňuje senátor ODS Jaroslav Zeman.

„Když se podíváte na výsledky voleb v Německu, tak zjistíte, že Východní Německo stále existuje. Minimálně v hlavách lidí. A to i 28 let po změně komunistických režimů,“ reagoval europoslanec KDU-ČSL Tomáš Zdechovský.

„Plně souhlasím s Karlem Schwarzenbergem, že situace se nevyvíjí, tak jak si to on a jeho kamarádi představovali. Lidé začínají uvažovat vlastní hlavou a dávají si do souvislostí to, co kolem sebe vidí. Chápu, že je to pro maskota TOP 09 hodně špatná zpráva. Je načase, aby použil svůj nejsilnější argzment z prezidentské kampaně – vkusně obarvené číro,“ uvedl europoslanec Jan Keller.

„Blekoty tohoto senilního starce nemá cenu ani komentovat, je to ztráta času. On žije minulostí, mě, a věřím, že i většinu obyvatel ČR, zajímá přítomnost a budoucnost. Posledních nejméně pět let se jen ztrapňuje,“ reagoval poslanec KSČM Zdeněk Ondráček.

Čím více chudých otroků, tím lacinější hlavy a ruce k práci. Tím méně je potřeba dát na mzdy kreténům z Východu

„Schwarzenberg, pyšný pán s mnoha statky, žijící celý život kdesi ve světě, je zvyklý na velkopanské poměry. A na stará kolena se zapletl s blbými Čechy. A radí nám. Schwarzenberg je prototyp vzdělaného primitiva. Palivem jeho mozku jsou předsudky. Má v sobě předsudky německé verze geniality ve středozápadní Evropě, která zde byla dobře etablovaná již od 19. století, kdy se začalo hrát tvrdě na národnostním toboganu. Doporučuji proto výbornou studii o předsudcích od Evy Hahnové nazvanou ‚Dlouhé stíny předsudků – Německé a anglické stereotypy o Češích v dějinách 20. století‘ (Academia 2015). Hahnová pečlivě z gruntu studuje zdroje a potom padni jak padni. Schwarzenberg je nebezpečný člověk, dobře zapikolovaný v politice až do doby než skončí v krematoriu. Kope do českomoravskoslezského lidstva, protože jsou tak drzí, že v nich kvete vzestupný trend populismu a euroskepticismu. Tak to vidí on. Jsou to ale tak všeobecná slova, že říkají velké NIC,“ uvedl senátor Jaroslav Doubrava.

„O Schwarzenbergovi platí, co napsal před desítkami let filozof a historik Raymond Aron v téměř tisícistránkové knize – antologii jeho textů: „Fanatičtí stoupenci evropského ideálu považují nacionalismy za negativní jevy, protože jím reálně brání v uskutečnění jejich ideálu... Národní cítění je tedy na překážku pro demokratickou federaci západních evropských států...“ (Raymond Aron, Historie XX. století, Academia 1999, s.48). Hlásí se mezi smetánku, která chce lidi vykořenit. Proč by se jinak divil odporu k migraci. Lidem na jeho úrovni nelegální chaotická migrace vyhovuje, protože čím více chudých otroků, tím lacinější hlavy a ruce k práci. Tím méně je potřeba dát na mzdy kreténům (podle něho), co se narodili v Evropě a myslí si, že jim je třeba platit víc než Číňanům nebo makáčům v Bangladéši. To je i princip naprosté svobody globálního obchodu, který samozřejmě Schwarzenberg s láskou fetuje. Schwarzenberg je zklamán. Prý si myslel, že si lidé vezmou z komunistické éry lepší lekci. Jakou? Pan postkníže Schwarzík patřil k oné plísni, která pokryla od roku 1990 Československo pseudo-optimismem, aby se mohlo dobře krást. Pokud si myslel, že si lidé vezmou z komunistické éry lepší lekci, tedy naučí se lépe krást a budou ještě bezohlednější? ‚Mnoho z naší temné minulosti v nás zůstalo.‘ Má pravdu. On je toho příkladem. Představuje část temnoty minula ve světle dnešní temnoty,“ dodal Doubrava.

V dnešní EU čím dále více prosakují rysy a nápady podobné těm, které jsme zažívali v éře plánovaného blahobytu

„A já si právě myslím, že lidé si z komunistické éry ponaučení vzali důkladné. Právě proto už nejsou ochotni věřit tolik hlásané propagandě, hledají svůj vlastní názor mimo mainstreamová média. V dnešní EU čím dále více prosakují rysy a nápady podobné těm, které jsme zažívali v éře plánovaného blahobytu. My Východoevropané, na rozdíl od těch Západoevropanů máme s tímto zkušenost, a tušíme, kam se dnes už pseudozápadní Evropa řítí. V roce 2003 se naši lidé vyslovili pro vstup do EU v domnění, že vstoupí do tradičního Západu, o kterém v totalitě snili. Dnešní ‚západní‘ Evropa je tomu ale už něco na hony vzdáleného. Mnoho z temné minulosti povýšenectví zůstalo i v mysli a vnímání pana Schwarzenberga. Bohužel. Naštěstí v případě TOP 09, kde je čestným předsedou, která čím dál více míří mimo Poslaneckou sněmovnu, to už bude, doufám, bezpředmětné,“ uvedl poslanec Karel Fiedler z hnutí Referendum o EU. 

„Určitě se dá souhlasit s tím, že v nás mnoho temného z naší minulosti zůstalo. Ale taky současná EU je dosti vzdálená našim představám, respektive efektivnímu fungování. Takže problém je na obou stranách,“ míní senátor Zdeněk Nytra.

„Tentokrát dokonce velice rád souhlasím s panem vysloužilým hradním kacléřem a poté ministrem zahraničí. Toto vskutku není tak, jak jsme si to představovali. Ať už zde doma či hlavně v EU. Tedy alespoň já ne. Má pravdu i v tom, že příčinu lze hledat v temné minulosti mnohých ‚mocných‘. Jen by bylo velmi mylné to údajné temno hledat toliko v jedné epoše. Zlo, podlost a lidská chamtivost nás provází po dlouhá staletí. A vítězí, bohužel, častěji, než pravda a láska. Sorry jako. Ale vážně, hledat jakoukoli omluvu pro tupce, kteří zavinili, nebrání ji a naopak ještě podporují současnou eurokrizi, je velmi naivní. Tato sice častá ‚laskavost stáří‘ je v tomto případě nevhodná, zavádějící. Pan Karel mi snad promine. Raději budu opakovaně obviňován z nedostatku humanity až šovinismu, než byť jednou muset projevovat soustrast našim obětem dalšího zbytečného teroristického útoku. Natož z populismu. Ostatně, což každý ústavní činitel neslibuje, že svůj mandát bude vykonávat v zájmu všeho lidu ČR?“ uvedl poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Po 27 letech vyučování havlovské pravdy a lásky lidé otevírají oči

„Po 27 letech vyučování havlovské pravdy a lásky lidé otevírají oči a knížecí svět pana Schwarzenberga je jim na hony vzdálen. Vidí krutou realitu kapitálu s jedinou životní hodnotou vyjádřenou penězi. To opravdu není svět ve kterém chci žít!“ uvedl poslanec KSČM Leo Luzar.

„Soudím, že je to smutný fakt, se kterým se nedá polemizovat, i když se nám může nelíbit. Nesdílíme bohužel se západní Evropou hodnoty, na kterých se Evropská unie utvářela a utváří. Naše země prosperovala v obdobích, kdy byla multikulturní a multietnická (a to například i v době, kdy třeba Jan Hus dával za příklad zbožnost některých muslimů), čistky z doby druhé světové války a po ní nám spolu s uzavíráním se a inklinací k Východu nic dobrého nepřinesly a v budoucnu ani nepřinesou. Boj za iluzorní svět ‚tradic‘, kam se reálně nevrátíme, připomíná svým fundamentalismem způsob myšlení, na kterém stál Islámský stát, a vyznačuje se stejně trudnou perspektivou. Možná by pomohlo trochu víc popularizovat poznatky kulturní antropologie a příbuzných oborů, jejichž obecná známost nám v té temnotě z minula evidentně chybí. Je to škoda, protože nepochybně máme na víc, než předvádíme,“ domnívá se poslanec ANO Jiří Zlatuška.

„Mnoho z naší temné minulosti v nás jistě zůstalo. Koho by to nenapadlo, když vidí a slyší Jeho Jasnost takto mluvit. Snad jen Aloise Jiráska? Naše minulost i přítomnost jsou nejen komunisté, kapitalisté, ale i feudálové,“ reagoval kandidát SPD do Poslanecké sněmovny Petr Trombik.

Nepřizpůsobivý Visegrád na zadním dvorku Angely Merkelové. Češi chystají zvolit populistického lídra

Zpravodajská agentura Bloomberg se ve své analýze zaobírá tím, jak výsledky německých parlamentních voleb reflektují rozdíly mezi západní částí Evropy a zeměmi bývalého východního bloku. Státy bývalé železné opony se podle Bloombergu po svém vstupu do Evropské unie začaly chovat jako „nepřizpůsobiví na zadním dvorku Angely Merkelové“. A v textu došlo i na to, co si o této situaci myslí bývalý poradce Václava Havla a neúspěšný kandidát na prezidenta, kníže ze Schwarzenbergu.

Kancléřka Angela Merkelová zahájila své čtvrté volební období. Její vítězství ale podle Bloombergu pokazil úspěch pravicové AfD. A protimigrační strana zaskórovala právě především ve východním Německu, což podle Bloombergu cosi signalizuje. Agentura si tak na paškál ve svém komentáři bere i politickou situaci u nás a v dalších zemích bývalého východního bloku.  

„V sousedství se Češi chystají zvolit populistického lídra, který se staví kriticky k hlubší evropské integraci a spojuje migrační politiku Angely Merkelové s terorismem,“ píše Bloomberg. Podle Bloombergu byly země bývalého socialistického bloku v pozdních devadesátých letech „hlavními aspiranty“ na vstup do Evropské unie. Jejich tehdejší vůdci podle Bloombergu hleděli na západ a „snažili se zbavit obrazu dřívějších režimů podporovaných Sověty. Lákali přitom miliardy dolarů zahraničních investic.“

„Jenže jako členové EU se tyto země začaly chovat jako nepřizpůsobiví na zadním dvorku Angely Merkelové,“ píše Bloomberg. „Braly přitom miliardy eur podpory a zároveň se bouřily proti evropskému establishmentu,“ dodává.

Český miliardář Andrej Babiš, jehož hnutí ve volbách znatelně vede, již dříve obvinil migrační politiku Angely Merkelové ze spoluodpovědnosti na teroristickém útoku loni v Berlíně. Babišovo ANO rovněž odmítá přijetí eura.  

V předvolebních průzkumech, jak zmiňuje Bloomberg, vede i další východoevropský populista, maďarský premiér Viktor Orbán. Volby čekají Maďarsko na jaře. Orbán rovněž nedávno prohrál u evropského soudu ve sporu týkajícím se přijímání migrantů. Maďarsko povinně stanovené kvóty z Bruselu dlouhodobě odmítá.     

V Polsku podle Bloombergu bodují populisté v podání Práva a spravedlnosti Jaroslawa Kaczynského. Současně s tím ale čelí vláda vyšetřování ze strany Bruselu kvůli reformě justice a kontrole médií. Nad Polskem se tak vznáší hrozba možného odebrání eurodotací. Polsko je pro kanceléřku podle Bloombergu vzhledem ke své rozloze v rámci Evropy zdaleka největší problém. Zároveň pak polský vládní kabinet žádá 1 bilion dolarů od Německa jako formu materiálního odškodnění za 2. světovou válku. Tímto gestem podle Bloombergu Polsko kancléřku Merkelovou rovněž pohněvalo.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …