Zlodějny, lži, podrazy, burácel Babiš a sál křičel smíchy. Kalousek do toho hodil vtípek

20.11.2013 6:44

REPORTÁŽ ČSSD a hnutí ANO tvrdí, že se během povolebních rozhovorů stále více shodují. Úterní výměna názorů mezi Andrejem Babišem a ekonomickým expertem socialistů Janem Mládkem tak rozhodně nepůsobila. Oba politikové přišli spolu s dalšími lídry debatovat na setkání živnostníků. Poté, co Andrej Babiš svým typickým způsobem tepal současné poměry, poznamenal exministr Miroslav Kalousek: "A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci..."

Zlodějny, lži, podrazy, burácel Babiš a sál křičel smíchy. Kalousek do toho hodil vtípek
Foto: Daniela Černá
Popisek: Babiš si na akci mimo jiné postěžovat, že v ČT vládne cenzura

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru?

50%
50%
hlasovalo: 7208 lidí

Pořadatelská Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR si patrně od debaty významných politiků v pražském hotelu Ambassador - Zlatá husa slibovala nástin možného vývoje v odvětví, které právě živnostníky zajímá nejvíce. Akce ovšem sklouzla spíše k místy vyostřenému a estrádnímu představení.

Samotné složení panelu to ostatně naznačovalo předem. Před podnikateli vystoupil šéf hnutí ANO Andrej Babiš, ekonomický expert sociální demokracie Jan Mládek, místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, úřadující předseda ODS Martin Kuba a místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

První bouřlivý smích publika: Řeknu vám, co dobrého udělal Miroslav Kalousek…

Namísto soustředěného poslechu diskuse o odborných ekonomických tématech publikum častěji propukalo v hlasitý smích. Stalo se to dokonce i v první minutě debaty, kdy moderátor představoval Miroslava Kalouska a uvedl, že by rád zmínil dobré věci, které jako ministr financí vykonal. V tu chvíli začalo auditorium burácet smíchy, exministra Kalouska nevyjímaje.

Fotografie od úterního soudu s mužem, který Kalouskovi hrozil atentátem:

Podle předsedy představenstva pořádající asociace Karla Havlíčka, který setkání moderoval, byl současný úřadující šéf ODS Martin Kuba nejpracovitějším ministrem průmyslu, jakého kdy poznal. Babiše zase moderátor vychválil za to, že se jako podnikatel neschovává v daňových rájích, ale ke svým firmám se veřejně hlásí.

Grebeníček by nás věšel na kandelábry

Do lehce trapné situace dostal Havlíček místopředsedu komunistů Jiřího Dolejše, když konstatoval, že pokud by KSČM ve volbách dostala o pět procent víc, snad by podnikatele a živnostníky nevěšela na kandelábry. „Pan Dolejš, ale i předseda Filip nejsou žádní fundamentalisté. U pana Grebeníčka si s těmi kandelábry už nejsem vůbec jistý, ten už by je natíral na rudo,“ řekl moderátor večera.

Ve zhruba hodinové debatě si pro sebe nejvíc prostoru vzal Andrej Babiš, který mluvil velmi otevřeně i o probíhajícím koaličním vyjednávání s ČSSD. Jeho hnutí prý v jednání se sociálními demokraty nejvýrazněji naráží na nepochopení, v čem by mohl stát ušetřit.

„V Agrofertu elektronicky kupujeme i toaletní papír!“

„Nejsem schopen Sobotkovi vysvětlit, jak racionálně hospodařit. Teď jsem četl, že dokonce i ruská vláda dělá elektronické centrální nákupy. Agrofert takhle elektronicky nakupuje i toaletní papír, pro tři sta firem z jednoho místa!“ burácel Babiš.

Stát je podle Babiše úplně jiný svět než racionální fungování firmy. „To, že se tady plýtvá, že tu bylo tolik skandálů a stále se tu krade, snad si to všichni pamatují. Pokud by stát fungoval, jak měl, v životě bych tady neseděl. To je svět krásných řečí, slibů, lží a podrazů,“ shrnul Andrej Babiš.

ČSSD, která by ráda zvýšila korporátní daně, si prý neuvědomuje, jak by to dopadlo. „Dopadnete jak u Fica se zvýšením daní pro banky a nakonec to dopadne na podnikatele. Kluci by chtěli všechno navyšovat a my říkáme, začněte už konečně šetřit,“ rozjel se šéf ANO směrem k Janu Mládkovi z ČSSD.

Mládek má prý bujnou fantazii, koalici si proto představit umí

„Dokážete si představit, že vůbec dáte koalici s ANO dohromady, potom co tu o vás slyšíme?“ ptal se moderátor Mládka. „Já mám poměrně bujnou fantazii, takže si to dokážu představit i po tom, co jsme právě od pana Babiše slyšeli. My jsme měli vyvážený program, na rovinu jsme řekli, že kvůli jeho realizaci bude potřeba zvýšit některé daně. Do toho přijde hnutí pana Babiše a řekne, že žádné daně zvyšovat nechce. Tak se ptáme, kde na to seženeme peníze. Bude se šetřit na lidech? Na investicích?“ ptal se ekonomický expert ČSSD Jan Mládek.

Hnutí ANO mělo také podle Mládka v programu, že zvýší náklady na obranu o miliardu korun a po volbách jim řeklo, že to byl jen "takový kec", který není třeba brát vážně.

Všichni vědí, jak se v Lesích ČR krade…

To si však Andrej Babiš nenechal líbit. „To není žádná pravda. A kde budeme šetřit? Podívejte se na IT náklady u státních firem. U Agrofertu je to 7 300 korun na zaměstnance, v Lesích ČR to je 650 tisíc! Ale to není plýtvání, to je krádež! Vždyť to víme, že kradli v Lesích ČR. Víme, že se nejvíc krade přes IT zakázky,“ tvrdil Babiš a Miroslava Kalouska v tu chvíli popadl záchvat smíchu.

„Největší podvody se dělají na DPH. Cigarety, alkohol, pohonné hmoty, bílí koně. Problém je, že tady daně nikdo pořádně nevybírá. Oni se ani nesnaží, nemají na to kompetence. Chceme změnit kompetence finančních úřadů, vždyť třeba na Praze 2 chodí kontrola z finančáku jednou za 372 let!“ nedal se Babiš zastavit a podnikatelé v sále bouřili smíchy.

Kalousek: A nejhorší jsou trpaslíci!

K tomu si přisadil i místopředseda TOP 09 Kalousek. „Co říkal pan Mládek, je srozumitelné. Ale na to, co říkal pan předseda Babiš, se dá říct jen jediné: A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Jinak hodně štěstí do koaličních jednání, pánové. Musí to být fakt sranda,“ komentoval exministr financí.

(Pozn. red.: Kalouskova hláška o trpaslících je zřejmě parafráze na promluvu postavy sklerotického děda Vševěda z cimrmanovské hry "Dlouhý, Široký a Krátkozraký". Zmatený děd Vševěd svým hostům říká: "A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci. Ty potvory vám vlezou všude. A strašně rychle se množí. Já je chytám, zrovna včera jsem chytil dva: Jednoho na vařenou bramboru a druhýho na škvarek. Mám na ně takové zařízení...".)

„To vypadá, že jsme přišli asi z jiné planety. Proč jste zvyšovali DPH, pravičáci?“ otočil se Babiš ke Kalouskovi a Kubovi. Odpovědět ale nestačili, v publiku propukla další vlna smíchu. Šéf ANO pohotově pokračoval tím, že zaplatil 700 milionů na daních, ale ostatní v panelu sedící politici z těch daní naopak žijí.

Chtějí prachy a moc, všichni, co tu sedí

Andrej Babiš neměl problém se otevřeně pustit do svých kolegů v diskusi. „Vždyť je nezajímá program, oni chtějí jen prachy a moc, všichni, jak tu sedí!“ obvinil šéf hnutí ANO přítomné politiky. A podnikatelské publikum opět bouřilo smíchy.

Na vážnou politickou debatu příliš času nezbylo. Situaci často uklidňoval místopředseda KSČM Jiří Dolejš tím, že je dávno po volbách, předvolební kampaň skončila a mělo by se mluvit o vážných tématech. „Nechme těchto mítinkových řečí, tady je potřeba řešit státní rozpočet, jinak hrozí rozpočtové provizorium,“ snažil se komunista nastolit vážnou debatu. Většinou ale neuspěl. Diskuse na půdě Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR skončila, jak začala. Bouřlivým smíchem a potleskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …