Znal Klause, vydal o něm knihu. Dnes takto smutně mluví o něm i o tom, co nás čeká

03.09.2013 15:13

Neodmyslitelnou součástí života Petra Havlíka je politika, do níž se naplno vrhl už na konci roku 1989, kdy stál u založení Občanského fóra a později zakládal ODS. Dnes ale přiznává, že není koho volit, ani s kým se identifikovat. Václava Klause považuje už jen za relikt minulosti a slova Miroslava Kalouska o svobodě bere jako zoufalý akt osobního pudu sebezáchovy.

Znal Klause, vydal o něm knihu. Dnes takto smutně mluví o něm i o tom, co nás čeká
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Do předčasných voleb vyrukuje několik nových ambiciózních subjektů jako kupříkladu ANO 2011 Andreje Babiše, Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury či Hlavu vzhůru! příznivců Václava Klause. Znovu se stejně jako v minulých parlamentních volbách mluví o tom, že voliči budou využívat tzv. kroužkování. Za necelých osm týdnů se tedy rozhodne, zda z voleb vzejde něco „lepšího“, nebo zda budou voliči zklamaní stejně jako před třemi roky.

„Voliči jsou klamáni a následně frustrováni již v několika volbách po sobě. Politika se stala pouhým produktem byznysové objednávky a marketingové prezentace. Do tohoto schématu zapadají i zmiňované tzv. nové ambiciózní subjekty. Velká část společnosti tak již tenduje spíše ke skepsi a dokonce apatii. Nové značky jsou de facto pouhými fan kluby svých lídrů. Jinak o nich mnoho nevíme. Pokud si například někdo všiml, že v této zemi něco nefunguje až v roce 2011, pak to mou velkou důvěru nevzbuzuje,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz pedagog a publicista Petr Havlík.

Není koho volit, není s kým se identifikovat

Sám je předsedou strany Občané.cz, s níž ale do předčasných voleb nepůjde. Dlouhodobý záměr vytvořit na bázi Občanů.cz širokou platformu občanských iniciativ a dát prostor odborníkům z mnoha oblastí, které se dotýkají správy země, nelze zodpovědně zvládnout v „šibeničních“ termínech. Zkrácené lhůty totiž nahrávají velkým stranám. Vždyť už 17. září se musí odevzdat kandidátky ve všech volebních krajích. A to při plném počtu znamená mít k dispozici bezmála čtyři sta kandidátů.

Při pohledu na nynější domácí politickou scénu nenachází politickou stranu ani konkrétního politika, kteří by si zasloužili alespoň trochu důvěry. „Tuto úvahu bych ponechal na voličích samotných. Lidé z mého okolí i já sám se shodujeme na tom, že nemáme koho volit, právě proto, že se nemáme s kým identifikovat. Chybí nejen vize budoucnosti, ale i přirozené autority osobnosti, které by byly nositeli nezpochybnitelných a obecně sdílených hodnot,“ konstatuje Petr Havlík.

Nejde o svobodu, ale o ohrožení pozic matadorů politické pavlače

Jedním z témat předčasných voleb bude bude boj o svobodu a parlamentní demokracii. „Toto téma do volebního klání vnesl pan Kalousek jako zoufalý akt svého osobního pudu sebezáchovy. Více než o ohrožení demokracie a svobody jde o ohrožení konkrétních postů a pozic konkrétních matadorů české politické pavlače. Jde tedy o moc, vliv a u některých i o zachování beztrestnosti,“ upozorňuje předseda Občané.cz.

Petr Havlík byl v roce 1989 u založení Občanského fóra, kdy se slova svoboda a demokracie také často skloňovala. „S étosem Občanského fóra to nemá nic společného. Kvalita demokracie a míra svobody jedince je nikdy nekončící téma každé živé společnosti. A je to téma každodenní, a nejen heslo z předvolebního plakátu. Škoda, že se tímto tématem nezabýval pan Kalousek po celou dobu své přepestré politické kariéry,“ poukazuje Petr Havlík na nejhlasitějšího obránce svobod a demokracie.

Prezident Zeman demokracii neohrožuje, ale mohl by ubrat plynu

Tím, koho si TOP 09 a Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem vybrali jako volební terč symbolizující ohrožení naší svobody a demokracie, je prezident Miloš Zeman, který se podle nich chová jako diktátor, absolutista či gosudar. „Prezident Zeman si je především dobře vědom svého silného mandátu z přímé volby. Nedomnívám se, že se pohybuje mimo ústavní rámec. Vláda podala demisi kvůli skandálu v přímém okolí expremiéra. Po několika týdnech se sněmovna rozpustila. Zeman vyhlásil předčasné volby. Jak to tedy ohrožuje demokracii v ČR?“ diví se Petr Havlík.

„Jiná věc je, že Miloš Zeman je svérázná a velmi výrazná osobnost. Jako takový přitahuje vždy mimořádnou pozornost. Myslím, že by mohl poněkud ubrat plynu. Určitě by mu to prospělo. Za chybu považuji některé kroky a výroky hradního kanceláře,“ hodnotí pro ParlamentníListy.cz Petr Havlík dosavadní počínání Miloše Zemana v prezidentském úřadu.

Klausovým portrétem se zaštiťují lidé bez vlastního silného názoru

Jako mluvčí Občanského fóra a později jako zakladatel ODS, z níž však ale poměrně brzy odešel, dobře znal Zemanova předchůdce Václava Klause, o němž dokonce v roce 1998 vydal knihu „Klaus a ti druzí“. Politickému návratu exprezidenta očividně nefandí. „Václav Klaus je relikt minulosti. Přesvědčil nás o tom i svou skandální novoroční amnestií. I on rád přitahuje pozornost a pěstuje u lidí ze svého okolí zvýšenou míru závislosti. Nepřináší nic nového a pozitivního. Nepřekvapuje mě, že se jeho portrétem zaštiťují lidé, kteří nemají vlastní silný názor,“ poznamenává Petr Havlík.

Ten bývá svými přáteli přezdíván „homo politicus“ a politice se intenzívně věnuje i ve svých blozích na Aktuálně.cz. V tom posledním se zamýšlel nad tím, na co by se měli voliči v předvolebním období u politiků nejvíce zaměřit. „Měli by chtít znát příběhy svých kandidátů a jejich postoje, ale také jejich návrhy směrující k nápravě poměrů. Je to vždy stejné – kdo je kdo, s kým, proč a případně za kolik,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Petr Havlík, předseda strany Občané.cz.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

12:25 Chytré popelnice. Samy hlásí, že jsou plné. Jenže to Pirátům drhne

Pražská firma řešící moderní technologie, která spadá do gesce Pirátů, utratila více než 23 milionů …