Známe detaily z domovní prohlídky u Ivana Langera

27.10.2015 10:34

Zadržený, vyslechnutý, propuštěný. Bývalý ministr vnitra a místopředseda ODS Ivan Langer, ještě není „sprostý podezřelý, a ani rozpuštěný“ – slovy klasika Járy Cimrmana, ale zjevně doplácí na svoji dřívější snahu digitalizovat státní agendu. Detektivové Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu u něj totiž hledali zejména data v digitální podobě.

Známe detaily z domovní prohlídky u Ivana Langera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Langer

Anketa

Co s členstvím České republiky v EU?

5%
95%
hlasovalo: 12257 lidí

Dva příslušníci olomouckých ozbrojených složek po Langerově zadržení a propuštění skončili ve vazbě, stejně jako Langerův kamarád a obchodní partner Ivan Kyselý. Jen olomoucký hejtman Jiří Rozbořil je stíhán na svobodě a odmítá rezignovat. Přestože se v hanácké metropoli zatýkalo a posílalo do vazby, podle policejních dokumentů je právě Langer podezřelým číslo jedna.

Detektivové z organizovaného zločinu totiž přesně věděli, na co se mají při domovních prohlídkách zaměřit. Na všechno, ale především na elektronická zařízení: „mobilní telefony včetně SIM karet, tablet, stolní PC, notebook, atd., užívané v rámci možného páchání protiprávního jednání podezřelými ke vzájemným kontaktům s dalšími osobami plk. Mgr. Karel Kadlec, Ing. Ivan Kyselý, plk. Milan Pospíšek a další dosud neustanovené osoby,“ jak praví dokumenty, související s Langerovým zadržením předminulý týden.

A proč? „V souvislosti se soustavným poskytováním informací z trestních řízení vedených olomouckou kriminální službou či jinými policejními útvary a umožňující prostřednictvím datových aplikací typu Viber, WhatsApp, Hangouts, atd. konspirativní telefonáty či SMS,“ stojí dále v povolení k prohlídce Langerových bytů, které se dostalo k ParlamentnímListům.cz .

Z tvrzení detektivů vyplývá, že se o Langera zajímají ne kvůli olomoucké kauze, ale především kvůli kšeftům kolem solárních elektráren, jak napsaly servery Neovlivní.cz a E15.cz. Jde o elektrárny, které od společností z daňových rájů odkoupila společnost ČEZ. Jak už ParlamentníListy.cz upozornily, podle detektivů Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zadržení policisté měli Langerovi pomáhat lustrovat zájmové osoby v policejních databázích. „Letos šestého února během schůzky v hotelu Janiš se podezřelý Ivan Kyselý bavil s podezřelým plukovníkem Karlem Kadlecem o tom, že na pokyn Ivana Langera plukovníku Karlu Kadlecovi jemu podřízený plukovník Tomáš Uličný provádí lustrace v informačních systémech Policie ČR. „Zejména osoby Mgr. Králík, osob z případu prověřování Krajského úřadu a poslance Parlamentu ČR Novotného, kterého viděli v novém voze BMW,“ stojí v povolení k prohlídce u Langera. Novotného, kterého ParlamentníListy.cz oslovily, tato informace kvůli pošramoceným vztahům s Langerem nepřekvapila. Dokonce kvůli tomu podal trestní oznámení.

Příběh, jehož klíčovým aktérem je Langer, se uplynulý týden překlopil do druhé fáze. Z případu byla od počátku vyšachována Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), protože mezi podezřelými figuruje šéf olomouckých inspektorů Tomáš Uličný. Krátce nato naopak GIBS zalovila v řadách Šlachtových mužů. Došla si pro detektiva Luďka Vokála, který pracuje na odboru, zabývajícím se násilnou trestnou činností. Jeho případ má prý souviset s balkánskou mafií; obviněn byl ze zneužití pravomoci.

To, co předvádí v posledních době oba útvary – ÚOOZ a GIBS – je regulérní válkou o pozice a budoucí uspořádání elitních policejních složek. Robertu Šlachtovi totiž zjevně nejde jen o Langera, ale i o jím do čela inspekce dosazeného a Langerovi dodnes loajálního Ivana Bílka. V rámci operace Vidkun jej totiž Šlachtovi lidé také odposlouchávali. Zákon přitom jednoznačně konstatuje, že trestnou činnost policistů vyšetřuje inspekce. A nepřipouští výjimky.

Nyní se zjevně hraje také o to, která policejní složka bude pracovat pro takzvaný protikorupční speciál, s jehož vznikem počítá novela zákona o státním zastupitelství. A Šlachtův ÚOOZ by záběrem práce na organizovaný zločin tím partnerem logicky být neměl. A jeho ředitel pro to přesto dělá, co může.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…