Známé televizní tváře popisují okolnosti rychlého odvolání Drtinové

11.08.2013 18:00

Za odvoláním jedné z nejvýraznějších moderátorek České televize Daniely Drtinové z prestižního pořadu Události, komentáře jsou s největší pravděpodobností politické tlaky, shodují se někdejší známí televizní moderátoři Zuzana Bubílková a Antonín Zelenka. Zdůvodnění vedení České televize, že jde vlastně o kariérní postup, protože Drtinová dostala nabídku, aby se stala výhradní moderátorkou pořadu Interview na stanici ČT 24 a ten by nesl její jméno, označili za úsměvné. Svůj názor ParlamentnímListům.cz ale sdělily i další známé mediální tváře Jana Bobošíková a Eva Jurinová.

Známé televizní tváře popisují okolnosti rychlého odvolání Drtinové
Foto: ReproFoto. ČT
Popisek: Daniela Drtinová

„Podle mne je to ryze politická záležitost a jasná likvidace, divím se, že kolem toho není ještě větší humbuk,“ řekl ParlamentnímListům.cz dlouholetý moderátor Českého rozhlasu i televizních pořadů Antonín Zelenka. Považuje za strašné, když se ředitelé veřejnoprávních médií, ať už Českého rozhlasu nebo televize, „podělají“ z politiků. „To je pak konec. Z plejády generálních ředitelů České televize byl nejodolnějším člověkem, který si od politiků nenechal nic diktovat, Ivo Mathé,“ dodal zkušený novinář. Ale podle bývalé moderátorky a nyní političky Jany Bobošíkové, která svého času moderovala nejsledovanější politickou relaci v zemi, je přesun moderátorů v rámci televize běžná věc, která je plně v kompetenci vedení České televize.

Jeden den vás chválí, druhý den vás vyhodí, říká Zuzana Bubílková

Známá moderátorka politických diskusních i satirických pořadů Zuzana Bubílková je přesvědčena, že za odchodem jedné ze špičkových moderátorek „musí něco být“, protože nevidí důvod k výměně, když je někdo dobrý. „Ale člověk se nedozví, odkud vítr fouká. Myslím, že Daniela Drtinová to také neví. Z vlastní zkušenosti vím, že za vším je zákulisí. Já jsem byla několikrát vyhozená z televize, vždycky se spekulovalo, že za tím jsou nějaké tlaky. Ale až dodatečně se dozvíte, odkud, kdo, kam, ale nikdy na to stejně nemáte důkazy,“ vzpomínala, jak byla vyhozena z minuty na minutu, i když den před tím jí gratulovali, jak byl její pořad výborný. „Člověk, který vás jeden den chválí, vám druhý den zavolá, že končíte. A taky jsem nevěděla proč. Vyprávějí, že maminka nějakého politika si na vás na radě ČT stěžovala, vysvětlují, že ředitel má nové období a pohrozili mu. Ale nevíte přesně, o co jde,“ konstatuje, jak těžké je dozvědět se skutečné důvody vynuceného odchodu.

Host u Drtinové působil jako u výslechu nebo na hanbě

Ale objevují se i kritické hlasy od některých televizních odborníků na způsoby přesunuté novinářky. „Paní Drtinová je nepochybně zkušená, obratná a vždy dobře připravena,“ potvrdila moderátorka a lektorka mediální komunikace Eva Jurinová vysoké hodnocení kolegů – odborníků. Ale k tomu kriticky dodává na adresu Daniely Drtinové: „Často pokládá otázky téměř formou komentáře a okamžitě nervózně rozporovala odpověď, pokud nezněla tak, jak chtěla slyšet. Snadno tak bylo patrné, na čí straně hraje. Účelovým skákáním do řeči unikaly jakékoli souvislosti, protože host neměl šanci se sofistikovaně vyjádřit. Často tak působil jako u výslechu nebo na hanbě. Verbálně i výrazově nedokázala zkrotit své emoce, což profesionálně zvládá např. Martin Veselovský.“ Známá moderátorka připouští, že nezná skutečný důvod odvolání. „A pokud je pravda, že by měla mít svůj diskusní pořad, myslím si, že bude mít stejnou atmosféru,“ řekla ParlamentnímListům.cz.

Více informací se Bobošíková dozví od Veselovského a Klepetka

Výhrady k práci odvolané televizní moderátorky má i Jana Bobošíková. „Žiji v tom, že úkolem dobrého moderátora je přinést nové informace. Nejsem si jistá, nakolik v podání této moderátorky jsou tyto pořady mixem agresivní žurnalistiky, která vede ke zjištění nových informací, nových dalších úhlů pohledu, a nakolik je to jen důrazné chování,“ poznamenala šéfka Suverenity, že více informací se dozví prostřednictvím moderátorů Veselovského a Klepetka. Úkolem moderátora není podle ní manipulovat, poměřovat si sílu vlivu s politickou reprezentací. „Každý má své hřiště a každý by měl být profesionálem na svém hřišti,“ říká bývalá novinářka, která bývala při svých debatách v televizi také velmi ostrá a nekompromisní.

Drtinová politikům vadila

Moderátor Antonín Zelenka říká, že když Danielu Drtinovou nevyhodili před několika lety, teď je to naprostý nesmysl, protože se jako moderátorka výrazně zlepšila. „Možná někomu na počátku vadilo, že začala na hosta jakoby „štěkat“, ale myslím, že v poslední době i tenhle způsob komunikace odbourala,“ prohlásil. „Někdo ji kritizuje, že se v diskusi točí dokola, že důrazně trvá na otázce, ale že z politiků stejně nic nedostane. Ale to by z nich nedostal nikdo,“ potvrzuje z vlastní zkušenosti, jak je těžké dotlačit politiky k odpovědi na nepříjemné otázky. Proto si myslí, že politikům Drtinová vadila, protože tlačila na všechny.

„Každý máme svoje plus a minus, jsou lidé, kteří vytýkají Daniele Drtinové, že skáče do řeči, ale je to člověk, který byl vždycky fundovaně připravený, který vyžaduje odpověď od politiků a šel si za tím. Divák si pak musel úsudek udělat sám, když viděl, jak se politik kroutí. Toho jsem si na ní vážila,“ řekla ParlamentnímListům.cz Zuzana Bubílková.

Byla vždy profesionálně připravena

Podle Antonína Zelenky je u moderátora podstatné, jak je připraven, jak umí reagovat, že se chová ke všem politikům napříč politickým spektrem stejně. „Byla vždy připravena, i jejího kolegu Martina Veselovského, který se také snaží tlačit na politiky, občas někdo zaskočil, protože nebyl tak dobře připraven v oblasti, o které se hovořilo. Ale Drtinové se to nestávalo. Byla pohotová,“ dodal. S „neštěstím“, jak označil zmatené a mnohdy až směšné moderování dalšího člena Událostí, komentářů, který má odejít z tohoto pořadu do Hyde parku, Bohumilem Klepetkem, ji odmítl srovnávat. „Když vidíme úroveň některých redaktorů zpravodajství většiny televizí včetně České televize, je nepochopitelné, když stahují z prestižních diskusních pořadů zkušené profesionály,“ kritizuje Antonín Zelenka. Naopak bývalá moderátorka, dnes předsedkyně strany Suverenita Jana Bobošíková ParlamentnímListům.cz uvedla, že je v kompetenci televize posouvat zaměstnance v rámci televize na různá místa. „Pokud mám správné informace, paní Drtinovou nikdo nevyhazuje, dochází jen k posunům na místě moderátorů politických pořadů. Nevím, proč se odbory vkládají do pracovního postupu, který je obvyklý na mnoha pracovištích, že se lidé ocitají na různých pozicích, které odpovídají jejich zkušenostem a vzdělání,“ namítá někdejší šéfka zpravodajství České televize, proti níž se také postavily televizní odbory.

Přesun ze sledovaných Událostí, komentářů do pořadu Interview není kariérní postup

Ani v tom se televizní matadoři neshodnou. Na rozdíl od Jany Bobošíkové jiní nepovažují nabídku na vedení pořadu Interview za kariérní postup. „Nemyslím, že je to kariérní postup. Ale pravda je, že za mých časů se z televize vyhazovalo úplně, když se někdo znelíbil. Takže nějaký posun tady je,“ hodnotí nabídku na jiný formát Zuzana Bubílková. Danielu Drtinovou osobně zná. „Když jsem v České televizi končila, dělala jsem parlamentní zpravodajku a zaučovala jsem ji, takže ji dobře znám a vždycky jsem jí držela palce. Považuji ji za jednu ze špičkových moderátorek, která drtí své partnery,“ ocenila Bubílková.

Výrok o pánském pořadu by postavil celou Ameriku na nohy

Zuzanu Bubílkovou, která se právě vrátila z návštěvy svého syna ve Spojených státech, nejvíc pobavilo, že podle televizních odborů generální ředitel Petr Dvořák obhajoval změny tím, že z Událostí, komentářů chce vytvořit pánský pořad. „Pokud je to tak, to bych si na místě pánů dala velký pozor. Kdyby tohle řekli v Americe, už by asi byla celá Amerika na nohou. Takovým genderově citlivým výrokům bych se vyhýbala. To, co si ti pánové tady dovolují, to by v Americe ani v mnoha evropských zemích neobstálo. Je to až úsměvné,“ říká moderátorka, která nyní připravuje dramaturgicky diskusní pořad Partie na Primě. A upozorňuje, že taková diskriminace už je ve vyspělých zemích nepřijatelná. „U nás někoho stáhnou z obrazovky proto, že je mu víc let, jiného proto, že přibral na váze. Kdyby proti tomu někdo důsledně protestoval, tak by pánové měli problémy, protože zákony mluví o něčem jiném,“ připomíná Zuzana Bubílková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …