Zruší se volby. Nebudou platit! hrozil Sobotkův blízký. Víme více od Tomáše Sokola

27.09.2017 6:15

Hrozí kvůli televizi Nova zrušení sněmovních voleb? Straší tím vlivný právník Radek Pokorný, který má blízko k sociální demokracii. Podle Pokorného, dlouholetého prezidenta Rady pro reklamu, by rozhodnutí televize Nova, že v předvečer voleb uvede debatu jen šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a volebního lídra ČSSD Lubomíra Zaorálka, mohlo mít soudní dohru, která by mohla vést ke zrušení voleb Nejvyšším správním soudem, protože debata porušuje zásady vyváženosti a je tedy v rozporu se zákonem o rozhlasovém a televizním vysílání. Další renomovaní právníci však tvrdí, že je to nesmysl. „Všechny kandidáty do televizní debaty stejně pozvat nelze, takže vždycky dochází k nějaké selekci,“ shodují se známí advokáti a bývalí politici Tomáš Sokol a Jaroslav Ortman.

Zruší se volby. Nebudou platit! hrozil Sobotkův blízký. Víme více od Tomáše Sokola
Foto: CEVRO Institut
Popisek: JUDr. Tomáš Sokol, advokát a pedagog na vysoké škole CEVRO Institut

Právníci si nemyslí, že by kvůli pozvání jen dvou volebních lídrů do televizního pořadu mohl soud rozhodnout o zrušení voleb. „Ne že by tohle byla úplně moje specialita, ale protože to jsou zajímavá rozhodnutí, četl jsem pravděpodobně většinu, ne-li všechna rozhodnutí, která se týkala voleb, ať už šlo o rozhodnutí Nejvyššího správního soudu nebo rozhodnutí jiných soudů,“ uvedl Tomáš Sokol. A dospěl k závěru, že soudy se v takových případech chovají velmi zdrženlivě. „Jsou ochotny zasahovat tam, kde to – velmi zjednodušeně řečeno – bije do očí,“ dodává a jako příklad uvádí případ přesunu voličů na severu Čech, kdy bylo zcela evidentní, že volby byly zmanipulovány. „Ve všech ostatních případech, kde figurovala různá prohlášení, plakáty, billboardy, prý soudy říkají, že to sice mohlo být v rozporu se zákonem, ale že to nemělo přímý a zásadní vliv na výsledky voleb,“ vychází uznávaný advokát ze soudních rozsudků, které se zabývaly podobnými problémy.

Anketa

Bude válka mezi USA a KLDR?

17%
83%
hlasovalo: 2265 lidí

Tomáš Sokol: Nemyslím, že by mělo skutečný vliv na názory voličů, když se v televizi objeví jen dva kandidáti

Tomáš Sokol prohlásil, že by byl tedy velice opatrný v hodnocení, kdy je někdo pozván do nějakého evidentně předvolebního politického vysílání, protože všechny kandidující tam prostě pozvat nelze. „Vždy to bude mít nějaký ráz selekce, že jednou debatuje ten, jednou onen. A pokud by nešlo o nějaký zásadní dramaturgický zájem vyloučit některou politickou stranu, která má navíc naději na úspěch, principiálně si myslím, že je to na televizích a rádiích, aby si to rozhodly,“ vysvětlil svůj postoj advokát. A nezáleží podle něj na tom, jestli jde o soukromou, nebo veřejnoprávní televizi či rozhlas, protože jednou věcí je obvinění z nevyváženosti, a druhou věcí je, jestli to může mít tak zásadní vliv na volby. „Pokud to nepřekročí nějakou hranici, kdy si už řekneme, že je to nepřiměřené, nemůže mít výběr pozvaných kandidátů takový vliv na volby, aby bylo přijatelné a akceptovatelné v zájmu demokratické společnosti zrušit výsledky v celém státě,“ upřesnil Sokol. Ať si politici svůj prostor, který mají k politické prezentaci, hlídají a pečlivě měří, jestli někdo nedostal o půl hodiny na obrazovce víc, ale advokát si nemyslí, že by mělo opravdový vliv na názory voličů, koho budou volit, když se v televizním pořadu objeví jen dva kandidáti.

Rozhodovat o účasti politika v televizním pořadu může i to, jak je pro diváka zajímavý. „Pan Babiš je kontroverzní, a to je pochopitelně pro média velmi přitažlivé. Lidi, kteří vzbuzují velmi silný souhlas a současně silný nesouhlas, jsou pro diváky zajímavější, takže bych v tom neviděl nic dramatického, protože Andrej Babiš jede na této vlně,“ konstatoval Sokol. Ale připustil, že vždycky na něm jako na velkém podnikateli bude lpět podezření, že si pozvání dokáže zařídit zadáním inzerce nebo pohrůžkou odnětí inzerce.

Nova a Prima podle Kalouska plní Babišova přání

Opoziční ODS a TOP 09 si stěžují na strategii soukromých televizí při obsazování předvolebních debat. Kritizují, že televize neumožní přímý střet jejich předsedů s Andrejem Babišem, původní termíny se přesouvaly, podle předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska televize zjevně plní Babišova přání. „Ale nechci do toho těm dramaturgům mluvit, respektuji, že je právo každého média si to dělat, jak chce. Ale že obě dvě soukromé televize skáčou, jak Babiš píská, to je už bohužel velmi zřejmé a divím se, že jim to stojí za to, aby takhle okatě ovlivňovaly soutěž politických stran,“ řekl médiím Kalousek.

Tomáš Sokol se ale nad tím, že si Andrej Babiš podle řady politiků vybírá soupeře do debaty, nijak nepohoršuje. „To tady bylo vždycky, že se někteří politici nechtěli s někým utkat, nebo se to alespoň o nich říkalo. I když to není úplně férové, není to nic neobvyklého. Ten politik se prostě snaží najít co možná nejsnadnější cestu, a to mu nelze tak úplně zazlívat,“ míní Sokol. Je to podle něj především věc toho, kdo vysílání připravuje, jestli na takové podmínky přistoupí, nebo ne.

Ortman: Pozvat do televize všechny kandidáty není možné. A pak to nikdy nebude zcela vyvážené

Advokát Jaroslav Ortman také nesdílí názor právníka Radka Pokorného, že by mohly být zrušeny volby kvůli tomu, že se na Nově objeví jen politici dvou politických subjektů. „Můj názor to není. Jestli si kolega Pokorný myslí, že na Nově mají vystupovat všichni protagonisti voleb, i Pravý blok, nebo šest či deset, pak se ptám, proč zrovna šest nebo deset. Když to nebudou úplně všichni, nikdy to nebude zcela rovnoprávné a vyvážené. A to prostě není možné,“ je přesvědčen Ortman, protože si nedovede představit, kdyby v televizi byla najednou smečka štěkajících kandidátů na poslance. A stejně jako Tomáš Sokol je přesvědčen, že když si soukromý televizní kanál vybere do pořadu jen dvě osoby, je to jeho věc. „Nevidím v tom porušení vyváženosti. Nemyslím, že by kvůli tomu hrozilo zrušení voleb,“ odmítá tuto možnost advokát. A argumentuje tím, že některé strany budou mít billboardy, některé je mít  nebudou. „Někdo na to má peníze, někdo ne,“ dodává advokát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …