Zvolení Zemana je nové Pražské jaro. Putin je moudrý vůdce. Vybíráme z textů zesnulého analytika Sergeje Chelemendika

05.05.2016 13:32

V noci na čtvrtek po mozkové mrtvici zemřel ruský analytik, spisovatel a publicista Sergej Chelemendik. Více než čtvrt století žil a působil v Bratislavě. ParlamentníListy.cz s ním mnohokrát dělaly rozhovory a vydávaly články i analýzy. Poslední rozhovor jsme s ním publikovali letos 3. března. Redakce nyní vybírá ukázky z těch nejčtenějších textů, které mu zde za více než tříletou spolupráci vyšly.

Zvolení Zemana je nové Pražské jaro. Putin je moudrý vůdce. Vybíráme z textů zesnulého analytika Sergeje Chelemendika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruský spisovatel a analytik Sergej Chelemendik

O úmrtí Sergeje Chelemendika informovala na sociálních sítích jeho dcera. Ještě ve středu v noci jeho rodina uvedla na Facebooku, že byl po těžké mozkové mrtvici hospitalizován a je ve velmi vážném stavu. V noci na čtvrtek zemřel.

Jedním z prvních materiálů, který mu v ParlamentníchListech.cz vyšel, byl komentář situaci v České republice těsně po historicky prvních přímých prezidentských volbách na počátku roku 2013. Vítězství Miloše Zemana tehdy Chelemendik označil za nové Pražské jaro.

Zvolení Miloše Zemana na Hrad – nové Pražské jaro

„V minulosti prezidenta volil parlament a nebyl to zrovna nejvábnejší pohled - úskoky, intriky, všichni lžou všem. Nyní českému národu navrhli, aby volil knížete Schwarzenberga - přímo, otevřeně a čestně. Proč právě jeho? Protože z hlediska skupiny vlastníků tohoto světa, kteří nemohli nechat volby v Česku bez pozornosti, představoval ideálního kandidáta,“ komentoval počátkem února 2013 výsledek českých prezidentských voleb.

„Zeman se vrátil a jeho návrat v této podobě a v takovém podání slibuje opravdové nové Pražské jaro, které mladý Zeman důvěrně znal. Protože to, co se v Česku děje, má i hluboké příčiny. Jsou jednoduché: to, co tam pokračuje, dále takto pokračovat nemůže, a tudíž to skončí. Prezidentské volby v Česku se staly katalyzátorem politické exploze, protože pro ty, kteří nesouhlasili, se objevil vůdce - charismatický politik Zeman, pro mnohé velmi známý, pro mnohé nepřijatelný, se spoustou nedostatků. Zeman-prezident je vůdce, jehož zřejmě čeká úkol přeformátovat nejen českou politiku, ale celou českou společnost,“ napsal k tomu Chelemendik.

Amerika vyvolává chaos ve světě

Patřil k dlouhodobým a ostrým kritikům zahraniční politiky Spojených států a jejich působení po celém světě. Vinil USA z řady světových problémů a upozorňoval, že další katastrofy ještě přivodí. „Jasná je ale jedna věc. Amerika vede svět k totálnímu chaosu, který Američané sebevědomě označují jako řízený, ale kontrolovat vyvolaný chaos Amerika nebude moci. V důsledku toho se globální konflikt může ukázat jako nevyhnutelný,“ varoval také.

Sergej Chelemendik také neúnavně kritizoval většinu mainstreamových médií včetně těch českých s tím, že neodvádí svoji práci a záměrně občany dezinformují. Vytvářejí podle něho falešnou realitu, která se skutečným světem nemá moc společného.

„Chtěl bych také zdůraznit ruská média. Ta jsou sice kontrolovaná, je tam vládní mainstream, ale celkově nabízí mnohem více různých informací, že si z toho člověk může vytvořit obraz světa, má tu možnost. Když si člověk vytvoří obraz světa z českých médií, zblázní se. Dostane se do neřešitelných problémů, říká se tomu kognitivní disonance, tedy nevědomá reakce mysli na rozpory mezi postoji a skutečným stavem věcí. Něco jiného uvidí v médiích a něco úplně jiného v reálu,“ tvrdil s tím, aby lidé sledovali zahraniční média a měli větší přístup k informacím a mohli porovnávat.

V Putinovi viděl moudrého lídra, o kterém mnozí ve světě marně sní

Chelemendik patřil k výrazným propagátorům ruské kultury, ale i ruského vlivu na Evropu, který považoval za pozitivní pro naše zájmy. Ve Vladimiru Putinovi viděl moudrého, mazaného a silného vůdce.

„Celkové hodnocení putinovské epochy, která začala před 15 lety, je pozitivní, odráží se na vysokém osobním ratingu důvěry vůči prezidentovi. Rusko, do jehož čela se postavil Putin, bylo úplně jinou zemí. Jak je nám jasné dnes, byla to země zabíjená vnějšími silami a umírající, pro kterou připravovali to, co se děje na Ukrajině dnes – rozkol, rozbroje, krveprolévání a zotročení vnějšími hráči. Putin zachránil Rusko, domnívám se, že většina Rusů bude dnes souhlasit s tímto tvrzením. Pokles cen ropy, jak jej vidíme dnes, byl vyvolaný touhou dostat Rusko na kolena, ale to se nestalo a ani se nestane. Ano, sankce a obzvlášť devalvace rublu se dotkly životních zájmů obrovské masy občanů Ruska, ale Putinovy popularity se nedotkly a nad tím si nyní lámou hlavou mudrci na Západě. Jak se dá vysvětlit jeho popularita? Je to jednoduché. Putin je jednoduše ruský člověk, který miluje Rusko a bojuje za ně a v tom se podobá většině jiných Rusů. Je patriot, chrání Rusko a Rusy, to je hlavní v jeho politice, a většina Rusů s tím souhlasí. Ale není jen patriot – je to velký vůdce, nejvlivnější člověk na světě, moudrý, mazaný, silný, s pevnou vůlí. Lídr, o kterém mnozí na světě jen marně sní a Rusko ho má a Rusové to chápou. A nejen Rusové – Putin je rovnoprávný hráč pro všechny síly a hráče našeho světa, kteří se snaží podcenit jeho význam,“ zhodnocoval svůj jasný pohled na ruského prezidenta.

Poslední rozhovor, který naší redakci poskytl, se týkal letošních slovenských parlamentních voleb. Přečíst si ho můžete ZDE.

Sergej Viktorovič Chelemendik se narodil v srpnu 1957 v Kyjevě do novinářské rodiny. Studoval slovanské jazyky, ruštinu a literaturu na Moskevské státní Lomonosovově univerzitě. V osmdesátých letech pobýval dva roky jako učitel na Kubě. Roku 1988 se s rodinou přesunul na Slovensko, kde v Bratislavě působil až do své náhlé smrti. V ruštině, slovenštině a češtině mu vyšlo zhruba 30 knih. Od roku 2006 byl několik let poslancem slovenské Národní rady za SNS. V posledních letech byl velmi aktivní ve veřejném životě, organizoval přednášky, semináře, psal články, analýzy a zapojil se i do politického dění. Zemřel náhle v Bratislavě po mozkové mrtvici ve věku 58 let.

reklama

autor: Radim Panenka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …