Zvrat. Jeden začal mluvit. Kauzu Vrbětice měla urychlit britská tajná služba. Mluví se o drsném telefonátu Borise Johnsona

05.05.2021 10:54 | Kauza

Citlivé informace kolem vyšetřování údajného ruského útoku na muniční sklady ve Vrběticích zaplňují média den co den. Podle našeho zdroje z diplomatického prostředí to ukazuje na obrovskou nerozvážnost a zcela špatně nastavený systém. „Tohle by Francie, Austrálie nebo Velká Británie nikdy nedopustila, aby se přes noviny psalo o zjevně utajovaných skutečnostech,“ sdělil náš vysoce postavený zdroj. Vzhledem k jeho stávajícímu působení nelze přiblížit ani jeho úkoly, ani místo pobytu.

Zvrat. Jeden začal mluvit. Kauzu Vrbětice měla urychlit britská tajná služba. Mluví se o drsném telefonátu Borise Johnsona
Foto: Repro Youtube
Popisek: Britský premiér Boris Johnson

Anketa

Z jaké tajné služby máte největší respekt?

1%
3%
21%
3%
72%
hlasovalo: 8650 lidí
„Pokud jedna část společnosti tu druhou obviňuje z šíření dezinformací a přitom dezinformace, které se jí hodí, používá pro podporu vlastních tvrzení – je to vrcholným pokrytectvím. Tajné služby můžou být dobrým sluhou, ale zlým pánem. Mají zůstat tajné, mají se držet ve stínu. Patří tam. Jejich poznatky se nemají oznamovat v sobotním prime timu v televizi. Hamáčka dohnala vlastní zpravodajská hra,“ uvedl na svém facebooku člen RRTV a zkušený mediální expert Vadim Petrov.

Náš zdroj o jeho slovech sice nevěděl, ale v podstatě je zopakoval.

„České tajné služby jsou nezávislé jen zdánlivě, struktura ambasád tomu napovídá, stejně jako míra školení a sdílení informací,“ uvedl tajemně. „Nic za tím nehledejte. Pakliže jsme malý stát, budeme poslouchat větší, tudíž spojence. V kauze Vrbětic je tolik nejasností, navíc doplňovaných ze strany médií, že se nám směje celá Evropa,“ uvedl.

Meritem jeho sdělení však není údiv nad veřejným sdílením možná utajovaných informací.

„O čem se od první chvíle hovoří? O podnětu. Nejprve se spekulovalo, že to byli Američané. Pak se hovořilo, že to oni nebyli, že s tím přišla BIS, respektive její ředitel pan Koudelka, navíc osobně. Co jsem slyšel já, nejen od jednoho zdroje, ale od lidí s prověřenou historií a zkušenostmi, že se na celé věci podíleli zejména britští zpravodajci. Podle mých informací mělo dojít k jasnému dotazu ze strany zástupce britského kabinetu Janu Hamáčkovi,“ uvedl náš diplomatický zdroj.

O koho se mělo jednat? „Jde o utajené a zabezpečené linky, tedy zcela jistě nečekáte přesnou odpověď. Mohu jen říci, že opakovaně padlo jméno Boris Johnson. On měl kontaktovat Jana Hamáčka a koordinovat postup, respektive zjišťovat průběh šetření této věci, což celá událost mediálně eskalovala,“ doplnil.

Logiku to dává. A víc než to. Právě britské služby totiž podle našich dalších informací velmi pečovaly o agenta Sergeje Skripala. Ten působil jako dvojitý agent pracující pro ruské a britské tajné služby během 90. let i na začátku 21. století. V prosinci 2004 byl zatčen ruskou Federální službou bezpečnosti FSB a následně odsouzen a uvězněn za velezradu. V roce 2010 se usadil ve Spojeném království díky tehdy uskutečněné výměně agentů mezi Ruskem a Velkou Británií.

Anketa

Komu víc věříte?

hlasovalo: 14811 lidí
Dne 4. března 2018 byli Skripal a jeho dcera Julija, která za ním přijela na návštěvu z Moskvy, nalezeni v Salisbury otráveni zprvu neznámým nervovým jedem. Po převezení do okresní nemocnice v Salisbury bylo 9. března 2018 oznámeno, že jsou oba v kritickém stavu. Britskými orgány je událost od té doby vyšetřována jako pokus o vraždu. Skripal a jeho dcera měli být podle představitelů Velké Británie a Evropské unie otráveni nervově paralytickým jedem A234 ze skupiny látek na západě označovaných jako novičok.

Podle některých hlasů je však nemožné, aby v případě útoku novičokem kdokoli přežil.

„Jistě, to je základ. Britové totiž mapovali pohyb agentů ruských služeb, což je dovedlo na stopu do České republiky. Jeden konec provazu možná máte, druhý rozmotávat nehodlám,“ naznačil s tím, že pokud by britské tajné služby měly přesné informace o pobytu agentů ruských zpravodajských služeb, zůstává otázkou, zdali na našem území neměli tito lidé zcela jiné úkoly.

„To se nikdy nedozvíme s přesností na více než pět procent,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

4:44 Na akci Konečné se muž bál o život. Skončilo to bouřlivě

V diskusi plzeňských občanů s předsedkyní KSČM a koalice STAČILO! Kateřinou Konečnou projevil obavy …