Více než čtvrtina dětí končí ve speciálních školách neoprávněně

06.02.2010 12:02

Ministerstvo školství na příkaz Miroslavy Kopicové kontrolovalo speciální školy a vyšlo najevo, že více než čtvrtina dětí končí na těchto školách neoprávněně. Ministryně vyzvala ředitele škol aby při zápisu neselektovali děti podle etnické příslušnosti.

Více než čtvrtina dětí končí ve speciálních školách neoprávněně

Z průzkumu ministerstva školství vyplynulo, že více než čtvrtina dětí končí ve speciálních školách protiprávně. Jsou to většinou romské děti, které na školu doporučí přestože se u nich žádné znevýhodnění vůči ostatním dětem nenajde. Alarmující výsledky výzkumu nechce inspekce zveřejňovat.

Podle informací MF Dnes se v interním právním rozboru inspekce píše: "Jestliže byl žák bez zdravotního postižení převeden do vzdělávacího programu pro žáky se zdravotním postižením, došlo k porušení zákona."

"Více než 26 procent romských dětí chodí do škol pro děti s lehkým mentálním postižením. Je velmi nepravděpodobné, že by počet dětí romského původu mentálním postižením byl tak vysoký," říká ministryně školství Miroslava Kopcová.

Ředitele škol vyzvala k větší zodpovědnosti, aby při zápisech neselektovali děti podle etnické příslušnosti. Kopicová je rozhodnutá zažité zvyklosti změnit. Loni zadala vypracovat dvě analýzy, které se této problematiky týkají. Teď chce po školní inspekci, aby přesně zjistila, kolika škol a do jaké míry se to týká. Její úřad vyhlásil rozvojový program, který má pomoci se vzděláváním zvýhodněných dětí.

Foto:skoly.info.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.