Zákaz politické "agitky" na školách politici obchází. Jsou "experty"

05.03.2010 9:21

Patří odborníci z řad politiků na akademickou půdu? Tuto otázku si musí položit každý pedagog, který chce někoho z českých politických stran na školu pozvat. Politickou propagaci totiž na školách zakazuje zákon.

Zákaz politické "agitky" na školách politici obchází. Jsou "experty"

Otázka návštěv politiků ve školách začíná být aktuální právě před volbami, v lavicích totiž sedí zejména prvovoliči. A v případě nadcházejícího klání o sněmovní křesla to platí dvojnásob. Letos rozhodnou možná právě mladí, kteří jsou politicky aktivováni pomocí sítě Facebook. Zájem o jejich hlasy má každá partaj, ne všichni lídři ale mají možnost před studenty předstoupit.

Na druhé straně je tu menší komplikace. Politickou propagaci striktně zakazuje paragraf 2 Zákona o VŠ, v případě středních škol pak paragraf 58 školského zákona. Politici však s dodržením těchto pravidel mohou mít při přednáškách problém. Nejen vlastní vinou.

„Zákon mluví jasně. I já školy navštěvuji, ale trvám na apolitické debatě k tématu školství," řekla serveru ParlamentniListy.cz místopředsedkyně sněmovního školského výboru Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Poslankyně vyžaduje, aby ji vyučující studentům představil jako člena parlamentu, nikoli místopředsedkyni lidovců.

„Za mnohem větší problém než vystoupení politiků před studenty ale považuji projekt MŠMT „Volby nanečisto." Pořádat něco takového je nejen v rozporu se školským zákonem, ale i tím volebním. Výsledky totiž ministerstvo zveřejní necelé tři týdny před volbami, což může ovlivnit jejich výsledek," upozornila poslankyně.

Šojdrová káže vodu, ale k vínu může také sklouznout

Podle mluvčí KSČM Věry Karasové ale může mít nevědomky problém i Šojdrová. Zvlášť když hovoří o státních maturitách. „Pokud jde o přednášky, kde politik vystupuje jako odborník, pochybuji, že by nějak neprezentoval stranické názory," říká Karasová. Ideální by prý bylo, kdyby debaty s politiky organizovali sami studenti. A dává příklad z Olomouce. „Zdejší Svaz studentů si pozval významné lídry, aby hovořili o svých vizích. Setkání budou probíhat mimo akademickou půdu, takže je to v souladu se zákonem," uvedla mluvčí komunistů.

Podle Reného Kubáška ze Strany zelených jsou oba zákony, zakazující politické prezentace ve školách, tak trochu na škodu, ale pouze v jednom ohledu. „Bylo by zajímavé uspořádat prezentaci lídrů stran pro studenty VŠ, samozřejmě pod podmínkou proporční vyváženosti. Rozhodně by to podnítilo jejich zájem o dění v politice," míní mluvčí zelených.

Nelze se mu divit. Právě zelení hledají podporu své politiky u mladých, středo- a vysokoškolsky vzdělaných lidí, proti ostatním stranám navíc mají velkou výhodu, Ondřej Liška věkový průměr studentů VŠ o mnoho nepřekračuje.

Paroubek se drží na uzdě, Rath naopak perlí

S důslednou apolitičností přednášek pro studenty prý nemá problém ani předseda ČSSD Paroubek. „Včera jsme byli na přednášce v Brně na Stavební fakultě VUT. Pan předseda hovořil o dopadech krize na stavebnictví. Mezi třemi stovkami posluchačů se našel jeden, který vznesl velmi aktuální politický dotaz, ale Jiří Paroubek se dokázal udržet a odpověděl velmi věcně," informoval ParlamentniListy.cz Ondřej Macura z Lidového domu.

Sám Paroubek se prý snaží politickým debatám na akademické půdě vyhýbat, byť by šlo o studenty politologie. „Raději vystupuje jako ekonom," dodal Macura.

S politikou na školách ale má problém Paroubkův „zlý muž," středočeský hejtman David Rath. Nedávno obvinil náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra (ODS), že neváhal porušit zákon tím, že moderoval debatu ministryně školství Kopicové na neratovickém gymnáziu, ačkoli k resortu vůbec nepřísluší. Na pozvánce navíc měl být odkaz na Šnajdrovy osobní stránky, kde lze nalézt i propagační materiály ODS. Dávno také zapadla kauza, kdy učitelka na jedné z příbramských škol rozdávala dětem spolu s pomůckami i oranžové volební DVD sociálních demokratů.

Čtěte více:

Topolánka svádí na zcestí novináři

Na přednáškových aktivitách lídra ODS Mirka Topolánka si lze názorně ukázat, že příčinou porušení zákonů, zakazujících „řeči politické" na školní půdě, nemusí být nutně jen politici samotní. Nezbývá tak, než střílet do vlastních řad. Když si chtěl autor článku ověřit Topolánkovu korektnost během čtvrteční přednášky pro studenty Ekonomicko-správní fakulty Pardubické univerzity, zareagovala děkanka Renata Myšková nezvykle tvrdě.

„Pan Topolánek se důsledně snažil dodržet školský zákon a vyhnout se politickým tématům, jeho přednáška byla čistě odborná. Zákon však několikrát hrubě porušili přítomní novináři, kteří jen využili přítomnosti pana Topolánka na naší fakultě a kladli mu dotazy k aktuální politické situaci. Takže jistě pochopíte, že se s vámi nebudu dále bavit."

Související: Zemanův mítink na akademické půdě. Paroubek je jako Sládek

Fotogalerie: Zeman vábí studenty prvovoličky

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…