Státní maturity dosud neprobíhají, spolykaly ale už 350 milionů

08.03.2010 21:13

Jednotné státní maturity by měly podle náměstka ministryně školství Jindřicha Kitzbergera přispět k tomu, aby byli lidé o něco vzdělanější. Do nových zkoušek tak s bohulibým cílem plynou miliony, výsledky se ovšem ani po deseti letech nedostavily.

Státní maturity dosud neprobíhají, spolykaly ale už 350 milionů

"Vývoj středního školství se rozrůznil, liší se jednotlivé nároky. Vysoké školy už dávno rezignovaly na jakékoli výsledky ze středoškolského studia svých adeptů. Neexistuje tedy žádná zpětná vazba. My nevíme, jaká je kvalita středních škol," vysvětlil Kitzberger v pondělním Hyde Parku na ČT24.

Státní maturity by tedy měly sloužit k monitoringu kvality středního školství, jejich vývoj se ovšem sám může stát předmětem monitorování. Táhne se totiž už deset let.

Jen provoz instituce tvořící koncepty maturitních otázek spolkne ročně 20 milionů korun. Vymyslet jeden test a odzkoušet ho stojí 300 tisíc. Testů přitom musí být celá řada, aby bylo možné složit z nich komplexní zkoušku z množství předmětů.

K tématu:
Havel (ČSSD): Státní maturity? Po nás potopa
Chládek (ČSSD): Státní maturity jsou nepřipravené
Kitzberger: V cizině proběhly státní maturity bez problémů

Oficiálně se uvádí, že státní maturity doposud stály 350 milionů korun. "To nevím, kde se napočítalo," usmívá se Kitzberger. Částka je velice skromná, ve skutečnosti se muselo na zkoušky vynaložit daleko více peněz.

„Nevíme, jak zkoušky dělat. Nevíme, kolik procent z testu student musí splnit, aby zkoušku zvládl. Nevíme, jak se budou testy dovážet, jak se budou vyhodnocovat, jak je lze obcházet. Nevíme vlastně vůbec nic," vyzývali náměstka učitelé z Matičního gymnázia v Ostravě v přímém vstupu do pořadu. Kitzberger je odkázal na web novamaturita.cz a na podrobnou brožuru, která je už dva roky k dostání.

Neustálé zdržování uvedení státních maturit do praxe podle něj není chybou Ministerstva školství, ale všeobecnou nelibostí společnosti k čemukoli novému a kvůli politickým průtahům.

"Je velmi pravděpodobné, že budou státní maturity spuštěny už v roce 2011," slíbil Kitzberger na závěr.

Foto: spssou-pe.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

Párování.

Probíhá párování koalice a opozice? Pokud ano, nejsou potom "obstrukce" jen divadlem pro voliče a opozice to koalici hodně usnadňuje?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…