V Senátu omezení pro "létající profesory" asi projde

19.04.2010 12:14

Senátoři by měli tento týden schválit vznik registru vysokoškolských pedagogů, který by měl omezit praxi takzvaných létajících profesorů. Úpravu vysokoškolského zákona doporučil horní komoře přijmout beze změn její školský výbor.

V Senátu omezení pro "létající  profesory" asi projde

Návrh na změnu vysokoškolského zákona si vynutila praxe, kdy profesoři na menší úvazky pracovali hned na několika vysokých školách zároveň. Školy tak sice mohou rozšiřovat nabídku studia, kvalita vzdělávání tím ale podle odborníků trpí.

Novela by vyučování na několika školách neměla přímo zakázat, ale částečně omezit, přičemž v registru profesorů by vždy bylo uvedeno, jak velký úvazek na dané škole mají. Když bude mít na nějaké škole třeba desetinový úvazek, akreditační komise pak může podle návrhu rozhodnout,, že takový profesor nemůže garantovat obor po odborné stránce, a akreditaci neudělit.

Akreditační komise by díky registru měla mít lepší přehled o tom, kteří profesoři mají na kterých školách pracovní úvazky. Mohla by pak snáze rozhodovat o akreditaci programu, který by neměl dostatečné pedagogické zajištění.
  

"Mohlo by to pomoci zabránit vzniku dalších škol," řekla již dříve pro ČTK předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Novela vznikla v souvislosti s kauzou udělování neoprávněných titulů na plzeňské právnické fakultě, sněmovna ji přičlenila k vládní novele zákona o pedagogických pracovnících. Tato úprava by měla umožnit učitelům na základních a středních školách pracovat částečně doma, například při opravování písemných prací, ovšem jen pokud s tím bude souhlasit ředitel. Nová pravidla by měla změnit i proplácení přesčasových hodin učitelů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

7:37 Děčín: Test směsného komunálního odpadu. Téměř polovinu objemu tvoří dále vytříditelné složky

Po několika měsících provedlo město Děčín spolu s technickými službami další test kontejneru na směs…