Střední školy mají nedostatek žáků, vystudují tak i ti špatní

06.07.2010 11:09

Omezení míst na gymnáziích, případně sjednocení krajských přijímaček, tak chtějí hejtmani řešit problémy s klesající populační křivkou.

Střední školy mají nedostatek žáků, vystudují tak i ti špatní

Už během příštího roku začnou prudce ubývat žáci na středních školách. Kraje, které tyto instituce financují, už začínají vymýšlet řešení, jak udržet kvalitu studia. Zatím se mluví o zpřísnění přijímacích zkoušek na výběrové školy, aby se na ně nemohl dostat „každý". Některé kraje zvažují i slučování škol a přetváření těch nevyužitých na vzdělávací centra pro dospělé.

Ještě vloni měla Česká republika 121 586 patnáctiletých, v roce 2011 to bude ale jen 96 841 dětí. O čtyři roky později, kdy bude demografická křivka na svém minimu, půjde o 89 895 osob. Během dalších let dojde k vzestupu, ovšem do stavu srovnatelného s loňským rokem se populace dostane až v roce 2024.

Maturují nekvalitní

"Už nyní je jasné, že nám maturují děti, které by se ještě před pěti lety na maturitní obor nedostaly," upozorňuje radní pro školství Karlovarského kraje Vratislav Emler na klesající kvalitu absolventů. "Školy rušit nechceme, ale budeme si muset vybrat, které obory budeme preferovat. V kraji se dá nyní studovat 47 oborů. Některé budeme muset sloučit," dodal.

Naznačil tím tak plány některých hejtmanství, kde by omezení všeobecných škol mohlo přitáhnout více žáků do učňovských oborů. Stejně se k problematice staví i v Pardubickém kraji. Zdejší školy jsou totiž nyní využívány na 70 procent své kapacity, dokonce by mělo dojít k poklesu až na poloviční zatížení.

Jednotné testy

Pardubický kraj proto plánuje zavést jednotné přijímací testy z matematiky a češtiny pro gymnázia a obchodní školy, aby se do těchto ústavů dostali jen ti opravdu nejlepší. Kraj totiž zjistil, že kvůli poklesu počtu uchazečů množství škol zrušilo přijímací zkoušky. Na gymnázia se tak běžně dostanou i žáci s nevyhovujícím prospěchem.

V reakci na situaci hodlá kraj také sloučit šest oborově příbuzných škol ve tři instituce. Spojovat škol budou i na Královéhradecku. "Nejdříve to ale musíme projednat v září na zastupitelstvu. Zatím vám k tomu nemůžu říci žádné podrobnosti," sdělil portálu iHned.cz místní radní pro školství Jiří Nosek.

V prázdných třídách zasednou dopělí

S poklesem studentů se potýkají i na Vysočině. I zde bude volná kapacita škol sloužit dospělým. „Střední školy dostávají peníze podle počtu žáků, za pár let by proto byly úplně podfinancovány," říká vysočinská radní pro školství Marie Kružíková. Ve školách proto budou probíhat odpolední rekvalifikační kurzy, které budou z evropských peněz financovat úřady práce. I tak ale hrozí školám na Vysočině slučování, kraj si kvůli tomu nechal zpracovat analýzu.

Míst bude dost

Kružíková také vyloučila opakování scénáře s mateřskými školkami, kdy ve slabších letech tyto instituce zanikaly a o několik let později zase začaly chybět. "To se nestane. Dnes přesně víme, kolik dětí se narodilo v roce 2009 a kolik jich za patnáct let nastoupí na střední školy. I když školy budeme slučovat, necháme tam deset až patnáct procent rezervu," řekla Kružíková. "U mateřských škol je to něco jiného, tam nevíte dopředu, kolik dětí se narodí třeba za pět let a kolik míst ve školkách budete potřebovat," vysvětlila radní.

V Karlovarském kraji si začínají vysoké školy konkurovat

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…