Pět tisíc každému učiteli navíc? Ano, ale ve dvou krocích

21.08.2010 12:30

Všem státním zaměstnancům hrozí pokles platů o deset procent. Věci veřejné přesto hodlají splnit svůj předvolební slib a přidat každému z kantorů pět tisíc korun. S ministrem školství Josefem Dobešem o tom hovořil deník Právo.

Pět tisíc každému učiteli navíc? Ano, ale ve dvou krocích

Ministr školství odmítá připustit, že by předvolební slib Věcí veřejných neměl být splněn.

"Z toho slibu jsme neslevili. My jsme říkali, že budeme přidávat učitelům ve dvou krocích. Krok číslo jedna je, že v roce 2011 pošleme do regionálního ministerstva školství 2,1 miliardy navíc. Ty půjdou na nábor nových učitelů, přičemž náš návrh náborového příspěvku pro mladé kantory činí 180 tisíc korun," říká ministr školství.

Dále podle něho dojde na dorovnání platů do výše 20 tisíc všech kvalifikovaných učitelů. Jinými slovy platů všech vysokoškolsky vzdělaných pedagogů od mateřských školek nahoru, to jest průřezem přes celé regionální školství. Týká se to 36 tisíc učitelů. 

Školy potřebují mladé učitele

Bez náborového příspěvku podle ministra hrozí, že do škol nenastoupí žádní mladí učitelé.

„Nemůžete po mladém učiteli chtít, aby za 14 700 hrubého nastoupil na školu, což je prostě drsná realita. A nehledě na to, že by to byl třeba muž. Vždyť jde o kvalifikované lidi, kteří umí často dva tři světové jazyky," upozorňuje ministr.

Podmínkou pro vyplacení náborového příspěvku bude závazek kantora učit nejméně pět let. Ze zmíněných 180 tisíc má nový učitel dostat 60 procent (tedy 108 tisíc korun) po tříměsíční zkušební době a zbytek po roce. Pokud pětiletou lhůtu nedodrží, vracel by učitel poměrnou část.

A školy potřebují kvalitní učitele

"Krokem číslo dvě pak je, že do škol pošleme v roce 2012 další peníze, celkem čtyři miliardy na ocenění práce učitelů. Za ty budeme chtít větší kvalitu ve vzdělávání a spolupráci pedagogů na státním záměru - státních maturitách a srovnávacích zkouškách v páté a deváté třídě základních škol. Tyto miliardy půjdou do nadtarifů," zmínil Dobeš své představy. 

O tom, kdo z učitelů dostane přidáno z nadtarifů bude určovat ředitel školy. Měly by rozhodnout kvality pedagoga. Dobeš v rozhovoru pro Právo řekl, že je přesvědčen, že přidáno dostanou všichni kantoři.

Dobeš zároveň upozornil, že letos se platy kantorů snižovat nebudou díky tomu, že ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) pro školství rozvázal pro rok 2010 zmrazených 1,5 miliardy korun.

„Platy klesat nebudou," slíbil Dobeš s tím, že kantoři si peníze navíc zaslouží.

„Jsem rád, že budou preferovanou profesí po dobu dvou následujících let. Pak se platy na tři roky zmrazí," doplnil své informacel Dobeš.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ro

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mrazivé: Fico tušil, co se stane

17:46 Mrazivé: Fico tušil, co se stane

Jen čekám, kdy se tato frustrace přetaví ve vraždu. Toto řekl Robert Fico o voličích Progresivního S…