Čeští učitelé dostávají poloviční plat než kolegové na západě

10.09.2010 9:34

Čeští učitelé stráví ve škole v průměru více času než jejich západní kolegové, přesto však dostávají poloviční plat. Ukazuje to nová statistika OECD.

Čeští učitelé dostávají poloviční plat než kolegové na západě

Učitelé na prvním stupni stráví s dětmi více času než je běžné v zemích OECD, mezi které se řadí třicítka vyspělých zemí světa včetně USA a Japonska. Přitom nedosáhnou ani poloviny příjmu jejich kolegů ze západu.

„Překvapil mě ten rozdíl, ale bude to tím, že my máme děti na všechny předměty, učitelé na druhém stupni by zase měli více času věnovat přípravě. Ale někdy jsem unavená a mrzí mě, že třeba nemám volnou hodinu, jako se někdy poštěstí učitelům z druhého stupně. Zase ale nemusím učit odpoledne," řekla MF Dnes Monika Krátká, pražská učitelka prvňáků.

Česko dává na vzdělání méně výdajů než země EU

Z poslední dva roky příjmy kantorů nějak výrazně nestouply. Průměrný plat ve školství je 24 tisíc korun měsíčně, učitel na základní škole však bere jen něco málo přes dvanáct tisíc. Nový ministr školství Josef Dobeš však kantorům vyjednal zvednutí platů.

Statistiky také ukázaly, že Česko má co dohánět i ve výdajích na vzdělání. „Země OECD vynaloží v průměru 13,3 procenta svých veřejných výdajů, země Evropské unie 12,1 procent a Česko pouze 9,9 procenta výdajů na vzdělání," říká Michaela Kleňhová z Ústavu pro informace ve vzdělávání, který u nás zprávu vydal.  

Dobeš sestaví příručku o ideální škole

Ministr Dobeš přiznává, že trend pro Česko není příznivý. Připustil, že se finance nevyužívají vždy efektivně. Chce ale připravit manuál ideální školy, kde plánuje stanovit správný počet studentů, pedagogů i nepedagogických zaměstnanců školy a případně i ideální počet dělených hodin apod.

Více:

Foto:Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…