Dobeš si posvítí na střední školy. Je jich prý zbytečně moc

28.10.2010 9:52

Podle ministra školství Josefa Dobeše z VV je český systém středních škol neefektivní a drahý. Do půlky listopadu by tak měl vzniknout návrh, jak by měla ideální škola vypadat. Dotčené instituce se ale modernizace bojí.

Dobeš si posvítí na střední školy. Je jich prý zbytečně moc

Oproti loňskému roku nastoupilo letos na střední školy a učiliště o 16 tisíc studentů méně, některé ústavy nejsou naplněny ani z poloviny. Ministerstvo to považuje za jednoznačný signál nutné změny.

"Chci předložit projekt, který vzniká ve spolupráci s Vysokou školou ekonomickou, a který by měl zabránit současnému rozpadávání peněz na provoz škol," řekl serveru Týden.cz  ministr Josef Dobeš. Do 15. listopadu tak vznikne dokument, který hejtmanům nastíní ministrův záměr a navrhne jim novou proporcionalitu gymnázií, středních škol a učilišť.

Dnes:
Věnce a salvy na Vítkově

Zbytečné školy

"Konkrétní změny samozřejmě záleží na daném kraji a jeho potřebách a možnostech," dodal Dobeš s tím, že je velmi pravděpodobně budou některé školy muset ukončit činnost.

"Středních škol je zbytečně moc a jejich provoz a personální zdroje stojí ministerstvo peníze," vysvětlil ministr.

Více dojíždění

To ovšem může přinést menší dostupnost vzdělávacích ústavů, žáci tak budou muset dojíždět z větších vzdáleností. Ministerstvo proto plánuje posílení dopravní obslužnosti.

" Vytváříme mezioborovou skupinu, která se těmito praktickými věcmi bude zabývat," přislíbil Dobeš.

Z matikářů angličtináři

Nejasný nicméně zůstává osud jednotlivých pedagogických sborů. Jednou z možností je částečná rekvalifikace učitelů na jiné obory, po kterých je ve školství poptávka. "Dlouhodobě máme nedostatek kvalifikovaných učitelů cizích jazyků," naznačil ministr s tím, že nové využití by se muselo najít i pro uzavřené budovy.

Čtěte také:

Starostové ministru Dobešovi: Řešme potíže regionálního školství

Skupinový sex do škol nepatří, míní ministr školství Dobeš

Foto: hrad.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…