Většina učitelů dostane přidáno

15.11.2010 8:26

Nejvíce si polepší pedagogové v mateřských školkách, vyplývá to z nařízení vlády.

Většina učitelů dostane přidáno

Pedagogickým pracovníkům se tak jako jediné skupině státních zaměstnanců vyhnou plánované škrty na mzdové prostředky. Naopak jim od ledna mzdy vzrostou.

Víc dostanou všichni

Nejvíce si polepší mladí kvalifikovaní učitelé, ovšem zvýšení se dotkne všech jejich kolegů, a to i řady těch nekvalifikovaných. Alespoň tak to předpokládá vládní nařízení, o kterém informovaly Hospodářské noviny. Norma je nyní v připomínkovém řízení, schválena by měla být koncem měsíce.

Hospodářské noviny spočítaly, že dle nových tabulek dostanou přidání hlavně učitelé v mateřinkách, ovšem jen ti, co mají bakalářský titul. Ty začínající dostanou oproti současnosti o 7500 korun více. Jejich kolegové na základní škole si přilepší asi o 5500 korun hrubého, středoškolští učitelé dostanou o necelých čtyři a půl tisíce více. Podmínkou ovšem je zákonem stanovené vzdělání.

Polepší si hlavně mladí

Nová norma zvýhodňuje hlavně mladé učitele, o které stát nechce přijít. Ti starší se mohou těšit na zvýšení platů v řádech stokorun. Matadorům ze základních a středních škol, kteří mají 28 praxe, se tarify zvýší o 1180 korun, u jejich starších kolegů, kteří mají odslouženo 32 a více let, půjde o 300 korun.

Také proto se učitelé nepřidají k hromadné stávce 8. prosince. „Jestli aktivně podpoří své stávkující kolegy v nepedagogických profesích a solidárně se zúčastní, záleží jen na nich," řekl Hospodářským novinám předseda školských odborů František Dobšík.

Čtěte také:

Učitelé mají dostat přidáno, přesto se bojí že si nepolepší

Ještě se učitelé budou skládat na Dobeše, směje se Škromach

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…