Odborné školství je na pokraji vyhubení. Dobeš se zhrozil

09.06.2011 20:26

Najít odborníka na řemeslnou práci se v českých luzích a hájích rovná malému zázraku. Generace učňů z dob socialismu pomalu stárne a noví nejsou. Rozmohla se totiž móda maturit a do "učení" se nikomu nechce.

Odborné školství je na pokraji vyhubení. Dobeš se zhrozil

Nedostatek studentů na učňovských oborech, módní trend mít maturitu a nedostatek odborníků na trhu, to jsou problémy, se kterými se podle ministra školství Josefa Dobeše (VV) potýká odborné školství.

"Odborné školství je až na pokraji vyhubení. Trend ve společnosti je negativní v tom, že kdo pracuje, je asi hloupý a je out. Ten, kdo ale něco dokáže manuálně nebo v technickém směru, tak je naopak in," zdůraznil ministr pro server Prvnizpravy.cz.

Krizi mají odvrátit peníze i testování žáků

Podle Dobešových slov by se měl systém odborného školství změnit už od vstupu na střední školy. Ministerstvo školství připravuje pro žáky pátých a devátých tříd testy, které by měly dětem napovědět, zda jít či nejít na obor s maturitou.

Krizi odborného školství chce ministerstvo školství řešit i pomocí změn financování regionálního školství - přispívané množství peněz na jednoho žáka. Dalším krokem je popularizace učňovských oborů, komunikace se zaměstnavateli a také možnost kombinovaného studia při práci.

Související:
MŠMT: Do vysokého školství míří dalších 1,5 miliardy 
Dobeš (VV): Úroveň školství je pro tuto vládu naprosto klíčová 

Semelová (KSČM): Kvalitu vzdělávání žádné testy nevyřeší 

Kvalita českého školství se propadá, varuje průzkum 


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…