Školy, které přes prázdniny vyhazují učitele, prověří inspekce

22.07.2011 23:21

Ministr školství Josef Dobeš se rozhodl zarazit oblíbenou praxi ředitelů, kteří na prázdniny vyhazují učitele, aby jim o letních měsících nemuseli platit. Dobeš označuje takové chování za neetické a slibuje, že do takových zařízení vyšle inspekci.

Školy, které přes prázdniny vyhazují učitele, prověří inspekce

Aby ušetřili na prázdninových platech, dávají někteří ředitelé svým zaměstnancům v červnu výpověď, aby jim v září opět dali novou smlouvu. "Učitel není námezdní dělník," ohrazuje se proti takovému chování Dobeš. Podle něj jsou navíc takové praktiky zcela v rozporu s programovým prohlášením vlády. Ta garantuje učitelskému povolání respekt a zvyšování prestiže.

Postižení učitelé si mohou stěžovat

Učitelé si tak nově mohou stěžovat na tiskovém odboru MŠMT, konkrétně na emailové adrese press@msmt.cz. "Tiskový odbor bude přijímat i anonymní stížnosti a respektovat tak obavy poškozených učitelů z možných postihů," uvedla proportál iDnes.cz mluvčí výboru Lucie Kubovičová.


Na základě stížností pak ministr v září do inkriminovaných škol vyšle inspektory, kteří jednotlivé případy ukončování pracovního poměru přezkoumají. Do hledáčku inspekce by se mělo dostat i hospodaření školy a úroveň péče a profesionálního rozvoje, kterou školy učitelům umožňují.

 

Čtěte také:

Dobeš odměnil kolegyni více než sto tisíci. O ostatních mlčí

 Plošné testování žáků je špatné. Dobeš neví, co chce. Zlobí se komentátor

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…