Odbory hrozí stávkou. Školy možná neotevřou. Kvůli školníkům

08.08.2011 22:25

Odboráři se znovu bouří, tentokrát proti tomu, aby se platy učitelů zvedaly na úkor jejich nepedagogických kolegů. Bude to tak, že co dostane učitel, seberou školníkovi?

Odbory hrozí stávkou. Školy možná neotevřou. Kvůli školníkům

Ministr školství Josef Dobeš (VV) se ocitl v pasti. Rád by dodržel slib, že na platyx učitelům přidá čtyři miliardy, ale řeší dilema, kde je vzít. Jeho prvotní nápad, že by je získal dalším snížením platů nepedagogických pracovníků, se totiž nelíbí odborářům. V září nás tak možná čeká další stávka, tentokrát na školách. Uvedl to Český rozhlas.

Škola je jedna komunita, nemůžeme žít na úkor kolegů

Nepedagogických pracovníků, tedy administrativních sil či kuchařek nebo školníků, působí ve školství asi sedmdesát tisíc a je třeba připomenout, že jejich platy snížila vláda Petra Nečase (ODS) již letos v lednu a to o deset procent. Odbory tvrdí, že na některých školách poklesly mzdy dokonce o dvacet i třicet procent.

„Pedagogičtí pracovníci by své kolegy v protestech podpořili, protože škola je jedna komunita, nejsou tam dvojí pracovníci. Osobně se domnívám, že žádný člověk by přece nemohl souhlasit s tím, že mu plat bude placen z platu jiného pracovníka, když za něj tu práci nevykonává," řekla Radiožurnálu místopředsedkyně školských odborářů Markéta Vondráčková.

Ministr Dobeš proto požádá vládu o navýšení finančních prostředků pro školství a to asi o miliardu a půl.

Související:
Vzali jí tisícovku z platu. Bojí se, že nebude mít na léky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…