Poslanci chystají na obézní děti třetí hodinu tělocviku

19.10.2011 22:14

Předsedkyně školského výboru Anna Putnová navrhla, aby byl tělocvik ve školách třikrát týdně. Zneklidnil ji fakt, že každý pátý český školák má problémy s nadváhou. Putnová chce také změnit osnovy tělocviku.

Poslanci chystají na obézní děti třetí hodinu tělocviku

Odborníci tvrdí, že hodiny tělocviku jsou nezáživné a děti od pohybu spíše odrazují. Dokládají to faktem, že pětina dětí nosí na tělocvik pravidelně omluvenky a ostatní považují tělocvik za zbytečný předmět. Jenomže pohybu mají školáci čím dál tím méně a problémy s nadváhou přibývají.

Nedostatek pohybu způsobuje závažné onemocnění

„Situace se v posledních letech prudce zhoršila. Malé děti mají kardiovaskulární nemoci, problémy s metabolismem nebo některé druhy rakoviny, které jsou spojené s nezdravou stravou a nedostatkem pohybu," řekla serveru Týden.cz odbornice na zdravotní styl dětí Eva Kramářová.

Podle Putnové je příčinou neoblíbenosti tělocviku přístup učitelů. „Sport by pro děti neměl být trest. Neměl by se klást důraz na soutěž a nejlepší výsledky, ale spíše na radost z pohybu," tvrdila Putnová a dodala: "Problém je, že v kroužcích podporují ty nadané a ostatní jsou mnohde po půl roce vyloučeni. Sport ve škole je nejefektivnější cesta, jak přivést k pohybu tisíce školáků."

Tělocvik bez známek a sport, jaký chcete

Vedoucí katedry tělesné výchovy Masarykovy univerzity Vlastimil Mužík navrhuje, aby se tělocvik neznámkoval a děti si mohli vybrat sport, který je baví. „Pokud někdo chce hrát fotbal, měli bychom toho využít a nabídnout mu fotbal i během výuky. Do ní by se mohli zapojit i trenéři, které při mnohých školách působí," rozvedla Putnová nápad.

Překážkou, která stojí v cestě zvýšení hodin tělocviku, jsou peníze. Pomoci by mohly evropské fondy. „Naším cílem je, aby se v rámci Individuálního projektu národního v roce 2014 vypsal program čerpající peníze na pohybovou aktivitu dětí," vysvětlila Putnová.

Dobeš připravuje pohár

Ministr školství Josef Dobeš chce žáky dokonce motivovat pohárem. Chce každoročně pořádat soutěž žáků základních a středních škol. Studenti základních škol by se utkali ve florbale a středoškoláci v basketbale. Přidat povinné hodiny tělocviku ale nechce. Asi by nezbyl čas na Výchovu k národní hrdosti.

Čtěte více:
Úroveň tělocviku na školách pomůže pozvednout Baumruk 
Děti a sport. Jihočeský kraj schválil milionovou dotaci 
Polovina vojáků je tlustých. Vondra nakoupí léky proti obezitě 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…