Měli bychom být hrdí na naše dějiny, shodla se s Dobešem komunistka

30.10.2011 12:10

Komunisté podporují snahu ministra školství Josefa Dobeše vyučovat na školách něco jako vlasteneckou výchovu. Děti by prý měly být hrdé na své dějiny. Z jeho návrhů však odmítají placení za vysoké školy nebo půjčky pro studenty.

Měli bychom být hrdí na naše dějiny, shodla se s Dobešem komunistka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Marta Semelová, expertka KSČM na školství, odmítá placení studentů za vysoké školy. Studenti podle ní musejí splácet úroky a pak ve chvíli, kdy by měli vstoupit do rodinného života, jsou paradoxně už zadlužení.

„Na co všechno ale mají rodiče spořit?" ptala se v pořadu Partie na TV Prima Semelová, když jí moderátor řekl častý argument protistrany, že by na studium mohli svému dítěti spořit rodiče. Než půjčky by Semelová spíše podporovala stipendia. „Stát by měl mít zodpovědnost, zatím ji ale čím dál víc přenáší na rodiče," kritizovala.

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ
Analytik: Do Partie přijel parní válec, ministr školství z VV

Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných ale některá tvrzení komunistky odmítal. Například to, že placení za studium by bylo asociální. Naopak nynější bezplatné je podle něj asociální. Chudí prý doplácejí na bohaté, kteří studují například tři vysoké školy zároveň a pak nedokončí ani jednu. V tom ho ale moderátor opravil, že tři vysoké školy se sčítají dohromady, tudíž pokud by někdo studoval tři zároveň třeba dva roky, už nyní by musel platit.

Související:
Ministr Dobeš: VŠ dostanou v příštích letech více finančních prostředků

V čem se ale oba politici shodli, byla vlastenecká výchova. „Měli bychom být hrdí na naše dějiny," řekla komunistka Semelová, která například v roce 2004 pronesla oslavný projev k úmrtí Klementa Gottwalda.

Podle nových standardů by se učitelé měli zaměřit z předmětů na český jazyk, anglický jazyk a matematiku, uvedl Dobeš. Semelová však cizí jazyky tolik nevítá. „Honem se všichni vrhají na výuku cizích jazyků u nejmenších dětí," popisovala. Podle ní pak malé děti často úplně neznají český jazyk, ale anglická slovíčka už ano.

Na čem by se však oba opět shodli, by byla podpora zájmové činnosti žáků. Podle Dobeše by ale nešlo o povinnost pro učitele, nýbrž svobodnou volbu, zda například budou chtít třetí hodinu tělesné výchovy, jak stojí v návrhu jedné z poslankyň. „Myslím ale, že to nezachrání jeden pohár pana ministra," zároveň zaváhala Semelová. „Je škoda, že zájmová činnost je nyní mnohdy drahá a rodiče na ni nemají," posteskla si.

Související:
Podporujete nácky, zní od učitelů Dobešovi. Zakažte Kafku, byl Žid
Ministr školství Dobeš by u maturity pohořel. Neumí anglicky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…