Univerzity odsoudily připravovaný zákon o zavedení školného

08.12.2011 17:32

Rada vysokých škol se pustila do nového zákona o zavedení školného. Ministerstvo pracovalo na novele rok a půl a příprava stála 93 milionů korun. Rada tvrdí, že pokud se text zbaví nadbytečného balastu, zbude 1,5 stránky textu. Rada upozorňuje, že zákon je naprosto nepřipravený.

Univerzity odsoudily připravovaný zákon o zavedení školného

Připomínky akademiků jsou delší než samotný zákon. Novela má 52 stran, z toho na 50 stranách jsou podle Marka Hodulíka z RVŠ doprovodné texty a zhodnocení dopadů právní regulace. Akademici vznesli 33 připomínek, které jsou rozepsány na 134 stranách. Na zákonu kritizují hlavně nepřipravenost, nedostatečnou návaznost na jiné zákony a absenci analýzy dopadů školného na studenty i státní rozpočet.

„Ten návrh není možné zlepšit, ten návrh je možné pouze odmítnout," uvedl pro iDNES.cz předseda Studentské komory Rady vysokých škol Miroslav Jašurek. Akademici nesouhlasí s ministerstvem, že zákon řeší studium sociální slabších studentů. Stěžují si také, že s nimi Dobeš návrh neprojednával.

Akademici zkritizovali i návrh zákona o vysokých školách. Vznesli k němu 32 připomínek, v nichž odsuzují zřízení funkčních míst profesorů a docentů. Nově by tyto tituly neměly celostátní platnost, ale byly by vždy svázány jen s konkrétní univerzitou.

Čtěte více:

Půjčku za školné by mohl platit zaměstnavatel, míní ministr Dobeš

Ministr Dobeš: Školné by mohlo být deset tisíc za semestr

První školné zřejmě studenti zaplatí už za tři roky

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…