Soukromé školky slaví žně. Psycholog je v šoku

28.01.2012 9:59

Problémy s umístěním dítěte do mateřské školy zažilo jistě mnoho rodičů. Mnoho z nich bylo zrušeno a nynější kapacita školek není dostačující. Není výjimkou, že v některých městech nepřijmou do školky dítě mladší 4 let, protože nemají dostatek míst a přednost mají vždy předškoláci. Problémy jsou také s velkým množstvím odkladů školní docházky, kdy dítě, u kterého se původně předpokládalo, že půjde do školy, stráví ještě rok ve školce.

Soukromé školky slaví žně. Psycholog je v šoku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

 


Důvodem nedostatku počtu míst pro děti v městských školkách v Olomouci je kromě rušení těchto zařízení v minulosti také údajně nárůst počtu narozených dětí v letech 2007-2009.

Šnevajs: O 200 dětí ročně víc

 

„Od roku 2007 do roku 2009 se v Olomouci zvýšil počet narozených dětí o 200 každý rok. Z tohoto důvodu kapacity, se kterými se původně počítalo, nestačí. Musíme je tedy navyšovat,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL).

Najít místo je problém

 

Rodiče proto mají problém najít volnou školku. „Když byly synovi necelé tři roky, chtěli jsme jej umístit do školky. Pomalu jsem nastupovala do práce a také jsme chtěli, aby si pomalu zvykal. Najít místo se však ukázalo jako velký problém. Nakonec jsme místo přeci jen našli, ale je to na opačné straně města. Doufali jsme, že se uvolní místo jinde, ale teď si nejsme jistí, zdali bychom syna dali někam jinam, když už si zvykl na kamarády a paní učitelky,“ říká maminka Kristýna Vinohradníková z Olomouce.

 

Podobný problém řeší mnoho rodičů. V Olomouci je 42 městských školek s kapacitou 3200 dětí. To nestačí. Mnohdy se sice snaží vyjít rodičům vstříc a otevírají se nové třídy, ne všude se však nové vyhovující prostory najdou. Na situaci začala pružně reagovat soukromá zařízení, která nabízejí rodičům a hlavně jejich dětem také spoustu nadstandardních služeb- výuku jazyků, projekty, uměleckou činnost až po bio stravu.

Co nabízejí soukromé školky?

Jako nejnovější příklad lze uvést rozšíření mezinárodní školky při mezinárodní škole na Rooseveltově ulici. Je zde mezinárodní třída, jsou zde děti několika národností a výuka probíhá v angličtině. Jinou školkou, která láká na své služby je i waldorfská školka na Dobnerově ulici. Waldorfská pedagogika je lákavá především tím, že je kladen důraz na jednotlivce a také učení skrze prožitek, což v dnešní době jistě ocení spousta rodičů. Jiná školka zaměřená na jazyky je například v Petelínově ulici.

Jednou z nejzajímavějších školek může být i takzvaná lesní školka. Jde o druh školky, kde děti tráví většinu času venku poznáváním přírody, takže se může stát ideálním prostředím pro děti živější. I tento druh školky lze v Olomouci najít. Ačkoli to nyní vypadá, že rodiče mají spoustu možností na výběr, mnoho z nich, pokud může, vyčká a umístí dítě do školky městské. Důvodem jsou finance. Zatímco městská školka vyjde měsíčně zhruba na 1000 korun, soukromá stojí od 3000 výše. Pokud chcete umístit dítě do již zmiňované waldorfské školky, připravte si 2950 korun měsíčně. Ještě více zaplatí měsíčně ti, kteří by umístili dítě do lesní školky Báječná školička. Tam je měsíční školné 4900 korun.

Maminka Kristýna k tomu dodává: „Napadlo nás, že dáme Matyáše do soukromé školky, jenomže rozdíl ve školném je obrovský. Chápu, že spousta lidí je ochotna platit, protože chtějí pro své dítko to nejlepší, ale já si nejsem jistá, jestli je opravdu tak velký rozdíl ve školce soukromé a městské. V té naší jsou báječné paní učitelky a malý je velice spokojený. Navíc zde také mají výuku angličtiny,“ doplnila Vinohradníková.

Psycholog: Běžné školky stačí

ParlamentníListy.cz  proto zajímalo také to, zda má lepší start v první třídě dítě, které prošlo specializovanou soukromou mateřskou školou, nebo dítě, které na základní školu přišlo z obyčejné školky. Redakce proto oslovila psychologa Pedagogicko-psychologické poradny v Jeseníku. „Neexistuje jednoznačné stanovisko. Většina specializovaných školek nemá pak návaznost v základním školství, takže pokud dítě projde specializovanou školkou, může v základní škole běžného typu mít problémy, protože bude zvyklé na jinou práci a může narazit na jiný systém vztahů, jinou práci učitele,“ uvedl pro redakci Martin Kupka s tím, že problémy mohou také nastat, pokud dítě přejde ze školky, kde je malý počet dětí do velkého kolektivu ve škole.

Podle něj tedy naprosto stačí, pokud bude dítě chodit do naprosto běžné školky: „V obyčejné školce se dítě naučí základní dovednosti, být organizovaný ve skupině, poslouchat učitelku, a to všechno ve škole pak zúročí, a to je to běžné, co potřebuje. Jiné je to v případě, že dítě je velmi nadané a má šanci se pak dostat na nějakou speciální školu. Obávám se ale, že jinak to je jen tahání peněz z kapes rodičů,“ doplnil psycholog, který zároveň přednáší na katedře psychologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Přesto, že by tedy stačily běžné školky s malým školným, město podporuje i ty soukromé. „To jsou školky, které nabízí rodičům specifický způsob předškolní výchovy a myslíme si, že je to dobře, že to navyšuje pestrost a rodiče mají možnost vybrat si zaměření už od předškolního věku,“ uzavírá Šnevajs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

9:24 Od 16 k volbám, už letos, velí EU. A školí. V Německu se jí to tvrdě vrací

Povolební rozložení politických sil v Evropském parlamentu (EP) letos mohou rozhodnout hlasy od mlad…